Pomogła: 16 razy Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 716
Wysłany: Nie 01 Lip, 2007 21:01 Pytanie o okres
Po ilu okresach można spodziewać się, że w końcu będą one regularne? Bo najpierw dostałam po pół roku, potem po około dwóch miesiącach i trzeci też po około dwóch miesiącach. No i teraz mam stracha, bo nie wiem czy nie dostanę np. na plaży
"U młodych dziewcząt miesiączki są bardzo różne, tak pod względem regularności, czasu trwania i obfitości krwawienia. Dwie na trzy dziewczyny w wieku 11-17 lat mają nieregularne miesiączki. Regularność cyklu ustala się przeciętnie w okresie 2-3 lat po pierwszej miesiączce. Jednak nawet u kobiet regularnie miesiączkujących, odchylenia w czasie trwania poszczególnych cykli mogą wynosić kilka dni. Na cykl miesięczny mogą mieć wpływ także inne czynniki, takie jak: choroba, utrata wagi. Jeśli cykl jest krótszy niż 26 dni lub dłuższy niż 34 dni, powinnaś zasięgnąć porady lekarza."
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Nie 01 Lip, 2007 22:14
ja miałam regularne w wieku 12/13 lat, więc nie ma normy.. wprawdzie były potem małe wahania, ale spowodowane przeze mnie, no i troszkę długość cyklu mi się zmieniała.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Pon 02 Lip, 2007 08:40
Tak jak wszystko inne, zależy to też od dziewczyny. A więc może być tak, jak pisała cornelia, lub tak jak nasty_girl. Przeważnie jednak jeśli są mniej-wiecej regularne, to nie są "jak w zegarku" - mogą być wahania o kilka dni.
Rozumiem Cię, że się boisz, a czy masz w planach jakiś wyjazd np nad morze czy nad jezioro?
_________________ Just freelove...
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 02 Lip, 2007 10:39
Okres może Ci sie uregulować w ciągu 2-3 lat, nawet dłużej.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Pon 02 Lip, 2007 12:21
cornelia.j.m napisał/a:
No wiec jesli boisz sie ze akurat wypadnie ci okres to jedyna pomoca beda tampony.
Nie można ich zakładać bez okresu.
CHoCoLaTE napisał/a:
Tak, wyjezdzam za tydzien nad morze =/
Hm... Chyba wiem, jak można Ci pomóc.
Ostatnio miałam problemy z okresem: to był przez 2 tygodnie, to co 10 dni... Ginekolog przepisała mi takie tabletki, które bierze się przez ileś tam dni (tyle ile jest tabletek), wtedy się nie ma okresu, a potem po tygodniu w którym będzie okres znów zaczyna się brać te tabletki. Może tak mogłabyś go uregulować? Zaczęłabyś brać już teraz i nad morzem byłabyś "bezpieczna". Potem też nie musiałabyś się już martwić, czy przypadkiem nie dostaniesz miesiączki np na basenie, bo wtedy byłaby uregulowana i dostawałabyś ją mniej-więcej co 28 dni, a to pozwoliłoby Ci na odpowiedni "plan działań".
Te tabletki zażywa się też wtedy, kiedy chce się przesunąć miesiączkę. I chyba są na receptę. Ale ginekolog Ci je przepisze nawet bez badań (mnie nie badała, tylko pytała o parę rzeczy), więc nie obawiaj się. Na 100% nie mogę zapewnić, że lekarz nie będzie Cię badać, bo wiadomo, każdy ma swój sposób na wyleczenie pacjenta, ale powinno się bez tego obyć.
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Pon 02 Lip, 2007 13:53
Cytat:
Ostatnio miałam problemy z okresem: to był przez 2 tygodnie, to co 10 dni... Ginekolog przepisała mi takie tabletki, które bierze się przez ileś tam dni (tyle ile jest tabletek), wtedy się nie ma okresu, a potem po tygodniu w którym będzie okres znów zaczyna się brać te tabletki. Może tak mogłabyś go uregulować? Zaczęłabyś brać już teraz i nad morzem byłabyś "bezpieczna". Potem też nie musiałabyś się już martwić, czy przypadkiem nie dostaniesz miesiączki np na basenie, bo wtedy byłaby uregulowana i dostawałabyś ją mniej-więcej co 28 dni, a to pozwoliłoby Ci na odpowiedni "plan działań".
Te tabletki zażywa się też wtedy, kiedy chce się przesunąć miesiączkę. I chyba są na receptę. Ale ginekolog Ci je przepisze nawet bez badań (mnie nie badała, tylko pytała o parę rzeczy), więc nie obawiaj się. Na 100% nie mogę zapewnić, że lekarz nie będzie Cię badać, bo wiadomo, każdy ma swój sposób na wyleczenie pacjenta, ale powinno się bez tego obyć.
z tego co napisałaś wniskuje, że są to tabletki antykoncepcyjne?
Jeśli mam racje to radze zmienić ginekologa, ostatnio lekarze mają manie nieodpowiedzialnego zapisywania tabletek. Przed ich doborem powinnś mieć zrobione testy wątrobowe, badanie układu krzepnięcia, badanie ginekologiczne, badanie piersi, zmierzone ciśnienie i jeśli masz nieregularne cykle to jeszcze badanie hormonów.
Poza tym lekarz powinien poinformowac Cię o wszytskich skutkach ubocznych
Monik - mogłabyś podać nazwę tych tabletek?
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."