Mam 13,5 lat i chciabym wiedzieć kiedy trzeba się zgłosić pierwszy raz do ginekologa?? słyszłąm kiedyś ze po pierwszej miesiączce, a potem gdzie indziej słyszałam że dopiero gdy wystąpia jakieś niepokojące objawy(np.upławy) to trzeba iśc po to żeby sprawdzić czy jest sie chorym. Więc jak to jest z tym ginekologiem? Czy to boli? Acha i jeszcze jedno: Od gdzieś ponad pół roku mam upławy takie przeźreoczyste a czasem białe. Słyszałam że upławy są oznaką że niedługo dostanie się miesiączke(kilka dni lub tygodni po dostaniu upławów)...ja natomiast mam te upławy jak już mówiłam od pół roku a miesiączki nie mam Prosze odpowiedzcie na moje pytania.
p.s słyszłam że te kolor biały żółty i przeźroczysty są normalnymi kolorami upławów natomiast: rózówy, zielony i szary oznaczają że coś jest nie tak...raz w życiu miałam lekko różowawe upławy..co to oznacza? teraz mam juz normalne...
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Sro 16 Lip, 2003 11:13
Więc tak :
1) Mi się zdaje, że te twoje upławy to poprostu najzwyczajniejsza wydzielina śluzowa . Każda kobieta ją ma, a w wieku dorastana jest jej więcej niż normalnie dlatego tak mocno ją widać . Tak jak opisałaś ma ona kolor "biały", jasno żółtawy lub przeźroczysty. Aby zapobiec poplamieniu majtek należy stosować wkładki hihieniczne .
Każdy ma na ten temat własne zdanie. Ja niedawno czytałam że w okresie dojrzewania trzeba iśc zobaczyć czy wszytrko rozwija się prawidłowo ale znowu gdzie indziej że do ginekologa idziemy dopiero jak zobaczymy jakies niepokojące obiajwy. Wybacz może deg będzie wiedziiał więcej.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
Z tym ginekologiem to są dwie szkoły.
Jedna mówi, że pierwszy raz należy iść po pierwszej miesiączce. Druga, że około 18 roku życia. Trudno mi powiedzieć, która szkoła lepsza, skoro nawet ginekolodzy nie mogą się zdecydować.
Ważne jest, aby tak od 18 roku życia odwiedzać czasem ginekologa, a od 20-25 roku życia raz w roku KONIECZNIE zgłosić się do ginekologa na okresowe badanie. Ginekolog jest w stanie szybko zdiagnozować wiele chorób. Osoby dojrzałe, które nie chodzą do ginekologa często bardzo późno dowiadują się o poważnych problemach ginekologicznych i zwykle kończy to się fatalnie. Podczas corocznej wizyty u ginekologa trzeba go również poprosić o badanie piersi. To naprawdę ważne.
To, co obserwujesz, to normalna wydzielina. Okres dziewczyny zwykle mają do półtora roku od momentu wystąpienia wydzieliny.
Trudno powiedzieć, co znaczył ten różowy kolor - może spowodowała go mała domieszka krwi? Jednak jeśli wystąpiło to tylko raz, to nie powinnaś się tym zbytnio martwić.
Badanie ginekologiczne nie należy do przyjemnych badań, jednak dużo zależy od przygotowania osoby badanej. Poczytaj dokładnie forum (Iśka podesłała Ci wiele ważnych linków), a dowiesz się, czego możesz spodziewać się podczas badania i czy lepiej isć do mężczyzny czy do kobiety - ginekologa.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Pią 18 Lip, 2003 21:40
deg napisał/a:
Z tym ginekologiem to są dwie szkoły.
Jedna mówi, że pierwszy raz należy iść po pierwszej miesiączce. Druga, że około 18 roku życia. Trudno mi powiedzieć, która szkoła lepsza, skoro nawet ginekolodzy nie mogą się zdecydować.
Ważne jest, aby tak od 18 roku życia odwiedzać czasem ginekologa, a od 20-25 roku życia raz w roku KONIECZNIE zgłosić się do ginekologa na okresowe badanie. Ginekolog jest w stanie szybko zdiagnozować wiele chorób. Osoby dojrzałe, które nie chodzą do ginekologa często bardzo późno dowiadują się o poważnych problemach ginekologicznych i zwykle kończy to się fatalnie. Podczas corocznej wizyty u ginekologa trzeba go również poprosić o badanie piersi. To naprawdę ważne.
To, co obserwujesz, to normalna wydzielina. Okres dziewczyny zwykle mają do półtora roku od momentu wystąpienia wydzieliny.
Trudno powiedzieć, co znaczył ten różowy kolor - może spowodowała go mała domieszka krwi? Jednak jeśli wystąpiło to tylko raz, to nie powinnaś się tym zbytnio martwić.
Badanie ginekologiczne nie należy do przyjemnych badań, jednak dużo zależy od przygotowania osoby badanej. Poczytaj dokładnie forum (Iśka podesłała Ci wiele ważnych linków), a dowiesz się, czego możesz spodziewać się podczas badania i czy lepiej isć do mężczyzny czy do kobiety - ginekologa.
Z tego co się naczytałam o ginekologach to chodzą do nich tylko kobiety.
Czy mężczyźni nie chodzą do ginekologa ?
ona Gość
Wysłany: Sob 19 Lip, 2003 23:43
menrzczyźni mają własnego lekarza do "tych spraw" o ile dobrze pamiętma zwie sie androlog ...
Źle mnie zrozumiałaś.
Do ginekologa chodzą oczywiście tylko kobiety (tzn. mężczyźni też mogą chodzić, ale jako osoby towarzyszące) - mężczyźni mają androloga.
Miałem na myśli, że lepszy jest mężczyzna-ginekolog niż kobieta-ginekolog (zwykle bada o wiele delikatniej). Teraz rozumiesz?