Cześć jestem tu nowa więc się przedstawie jestem ola i lubie zwierzęta ..
a teraz pytania
w styczniu ukończę 11 lat jak myślicie kiedy mi się objawi miesiączka?
jak można rozpoznać kiedy będzie?
Kiedy wy miałyście?
i
czy moja koleżanka też się urodziła w styczniu i ma tyle lat ile ja . ona może mieć miesiączke bo ona może kłamać a rozpowiada że ma i pytam czy to możliwe:/
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2005 21:20
Cytat:
Pierwszy raz - kiedy i dlaczego?
Między 11 a 15 rokiem życia jajniki wydzielają na tyle dużą ilość estrogenu, że w macicy powstanie gruba warstwa błony śluzowej, która następnie ulegnie złuszczeniu. Dojdzie do pierwszej menstruacji. Kiedy może to nastąpić - oto kilka punktów orientacyjnych
- około 2 lat po tym, jak zaczął rosnąć Ci biust
- około roku po pojawieniu się pierwszych włosów łonowych
- a przede wszystkim jak osiągniesz "magiczną wagę" 43-47 kilogramów.
Jak ważna dla wystąpienia pierwszej menstruacji, a następnie dla utrzymania normalnego cyklu jest waga ciała, wiadomo dopiero od 20 lat.
Pewne obserwacje i przypuszczenia istniały już od dawna.Udowodniono również, że w okresie głodu kobiety nie są płodne, czyli nie mają regularnej owulacji. Zjawisko to można wyjaśnić tym, że natura gwarantuje w ten sposób, iż kobieta tylko wtedy może zajść w ciążę, gdy jej organizm dysponuje wystarczającą "rezerwą", by mogła donośić zdrowe dziecko.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005 06:52
lol.. a po co miala by klamac?
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005 15:25
Gabra napisał/a:
Nom,mozliwe ze ma.Jezeli oczywiscie spelnia punkty takie jak wyżej napisala HeyaH.
A ja dostalam w urodziny [3 wrzesnia ;]]
heh, a ja dostalam dzien po urodzinach 2 listopada.
a ty mialas fajny prezent ;p
a teraz do dziewczynki z pytaniem ;p
jesli jestescie w tym samym wieku, urodzone w tym samym miesiacu nie oznacza, ze dostaniecie w tym samym czasie miesiaczke. to zalezy od waszego organizmu. kazdy dojrzewa w wlasnym rytmie, inni szybciej, inni wolniej, zalezy taz jak kto sie rozwija (m.in. piersi, zaokraglenie bioder, ramion).
Z kąd wiesz że ona kłamie?
Ja mam 11lat czyli tyle samo co ty i mam już okres.
Moja koleżanka dostała okresu jak miała 9 lat.
I jak udowodnisz mi że kłamię?
Ja sama dobrze wiem że mam okres.Nie chwalę się tym bo co tu jest do chwalenia?
Ze jestem kobietą?
Phi!
A ty okresu możesz dostać niespodziewanie tak jak ja.
AAa co do tej magicznej wagi.
Ja okresu dostałam jak ważyłam 50 kilo...
Więc nie wiem czy to taka magiczna.
Moja koleżanka ważyła 41 kilogramów jak okres dostała.
Więc nie uważam tej wagi za magiczną.
no wsrod 11 latek pewnie to jest trendi i ma sie czym pochwalic bo juz jest kobieta XP
ale pozniej straca do tego chec
dokładnie...
Co do magicznej wagi ^^ ja dostałam jak ważylam 37 kg...ekhem,ekhem...
NO I to nie taka magiczna dla mnie xD
Wszystkie oznaki typu włosy pod pachami,w miejsach imtymnych i rosnące piersi to wszysto u mnie juz jest heh
Zresztą ja już mam okres więc się tak nie cieszę i nie oczekuję za specjalnie na 3 xD
Agnieszka z mojej klasy to tak na okres czeka heh Taka głupia ta Aga się pytała mnie kiedy ona okresu dostanie xD Buhaha!