nie wiem czy to odpowiednie miejsce na takie tematy, ale chcialabym dowiedziec sie jak wy o tym myslicie jako wsumie anonimowi uzytkownicy. jaki jest wasz stosunek to wiary? (zalezy w co wierzyc pewnie wiekszosc nalezy do kosciola katolickiego tak jak i ja) ale jak naprawde odbierac Boga. kim on dla was jest? bo np. ja po mimo tego ze czasem chodze do kosciola i wierze w to ze jest "ktos" "cos" kto nas stworzyl, bo w to ze z nicosci stalo sie cos trudno uwierzyc;] ale nie wierze bezgranicznie temu co mowi ksiadz;] szczegolnie po przeczytaniu ksiazek dan browna zaczerlam zastanawiac sie jak to jest naprawde:> wiem wiem... to co on pisal jest tylko fikcja literacka. ale przeciez wiadomo ze kosciol niektore fakty zatail, zmienil Pismo Swiete tak zeby przedstawialo go w jak najlepszy swietle itd.
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 29 Sty 2005 Posty: 1787
Wysłany: Czw 21 Wrz, 2006 17:57
smutna napisał/a:
wierze w to ze jest "ktos" "cos" kto nas stworzyl, bo w to ze z nicosci stalo sie cos trudno uwierzyc
Tak, mi tez jest trudno w to uwierzyc, wiem skad sie wzieli pierwsi ludzie, ale czasami (bardzo rzadko) przewiewa przeze mnie taka mysl ze to jednak neiprawda. Najczesciej jak siedze w kosciele, ale po chwili juz mi przechodzi.
A co do wiary to jestem chrzescijanka.
_________________ Nie szukaj nieszczęścia w świecie zapełnionym szczęściem... Zawsze jesteś tu mile widziany..
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Czw 21 Wrz, 2006 20:21
nie wierze w coś takiego jak bóg, jakieś moce nadprzyrodzone, itd. nie podoba mi się też wiele z zasad, jakie wyznają.. jak dla mnie to sam bóg jest czymś wymyślonym, a do tego jest zbiór zasad dla ludzi, jak mają żyć.. dla jednych jest to dobre, dla mnie nie, dlatego nie wierze.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 29 Sty 2005 Posty: 1787
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006 10:04
nasty_girl napisał/a:
nie wierze w coś takiego jak bóg, jakieś moce nadprzyrodzone, itd. nie podoba mi się też wiele z zasad, jakie wyznają.. jak dla mnie to sam bóg jest czymś wymyślonym, a do tego jest zbiór zasad dla ludzi, jak mają żyć.. dla jednych jest to dobre, dla mnie nie, dlatego nie wierze.
Tzn. że nie jesteś chrześcijanką?
_________________ Nie szukaj nieszczęścia w świecie zapełnionym szczęściem... Zawsze jesteś tu mile widziany..
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006 14:02
Tak, nie jest chrześcijanką, bo nie wierzy w Boga, czyli jest ateistką...
Jeśli już jest podobny temat, który podał Słupek to tam się wypowiadajcie na tematy wiary, ten temat zamykam.