Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Sob 03 Lut, 2007 10:43 "Świadectwo" Stanisław Dziwisz
"Świadectwo" Stanisława Dziwisza- wyznanie, której zakres obejmuje lata w Polsce (1966-1978) i lata pontyfikatu (1978-2005). Wspomnienia zebrał włoski watykanista polskiego pochodzenia Gian Franco Svidercoschi. Słowami kardynała Dziwisza opowiadana jest historia Jana Pawła II, podkreślająca jego postawę i osobowość podczas przełomowych wydarzeń, takich jak upadek muru berlińskiego czy 11 września, jego podróże, epokowe decyzje, ale również codzienność, modlitwy i choroby. To niepublikowane wcześniej materiały, przedstawiające portret wielkiego człowieka naszych czasów. W książce są także wspomnienia, dotyczące zamachu na Jana Pawła II, pobytu papieża w klinice Gemelli oraz sieci podsłuchów, jaką Karol Wojtyła był otoczony w Krakowie, czego jako przyszły papież był świadom.
źródło
Książka liczy 232 strony. Udało mi się ją zakupić bardzo szybko i w najbliższym czasie zamierzam ją przeczytać. Może ktoś z Was już przeczytał? Jakie wrażenia?
Jestem pełen podziwu dla marketingowców. W czasach gdy połowa Polaków nie czyta książek, gdy tylko pojawi się głośny tytuł, wszyscy szturmują księgarnie.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
To że Twój tatuś i Twoja mamusia nie czytają nie znaczy, że po przekroczeniu jakiejś granicy ludzie przestają czytać. Jakoś mimo pracy ludzie znajdują czas na oglądanie kilku oper mydlanych dziennie, to dlaczego ja nie miałbym od czasu do czasu przeczytać książki?
—Michael Shermer
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Sob 03 Lut, 2007 20:10
Słupek napisał/a:
Jakoś mimo pracy ludzie znajdują czas na oglądanie kilku oper mydlanych dziennie, to dlaczego ja nie miałbym od czasu do czasu przeczytać książki?
To sa ludzie, którym w życiu się poszczęściło. Pracują, ale mają też czas na inne przyjemności. Moja mama jest wykształcona, a mimo to codziennie od 8-20/22 jest poza domem. Jak wraca to ma jeszcze mnóstwo innych obowiązków. I chociażby chciała, to czasu na książkę niestety nie znajdzie.
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Dotychczas miałem o Tobie dobre zdanie, ale wmawianie jaki będę w przyszłości na podstawie doświadczeń swojego grona znajomych jest głupie.
Skąd, do jasnej ciasnej, wiesz czy będę miał rodzinę, ile będę miał czasu, jak męcząca będzie moja praca? Może mi jeszcze napiszesz, ile będę zarabiać i na co będę chorować?
—Michael Shermer