I druga rzecz: znacie jakies wrozby Halloween'owe w ktorych nie ma świec, wosku itp? Jesli tak to podajcie, bede wam wdzięczna
A co do angielskiego to kiedy robi sie ten znak --> ' np. w it's on jest ale chodzi mi o to kiedy jest jakis wyraz np. Halloween i jak chce napisac np. Halloweenowe, to mam zrobic ten znak ' czy nie? Bo nie wiem kiedy sie go robi.
I kiedy stawia sie wyraz THE w wyrażeniach i zdaniach i jak sie go czyta bo niektorzy czytaja DE a inni DI.
Apostrof stawiamy wytedy i tylko wtedy, gdy dodanie polskiej końcówki do wyrazu obcego powoduje pominięcie w wymowie głoski lub głosek poprzedzających dodaną końcówkę, a obecnych w zapisie.
Dlatego zapis typu:
firewall`a, windows`a linux`a
jest oczywiście niepoprawny, ponieważ dodanie polskiej końcówki w żadnym z tych wyrazów nie powoduje, że poprzedzająca ją głoska nie jest wymawiana.
Wszystko to można znaleźć w bardzo krótkim czasie za pomocą googli. Trochę samodzielności, proszę. Nie musicie z wszystkim biegać na forum.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Z reguły spotykam sie z wymową "de" i tak jest najprawdopodobniej poprawnie. Sprawdziłem przed chwilą parę brytyjskich i amerykańskich piosenek i tak tam wymawiali.
W razie jakichś wątpliwości co do angielskiego, polecam stronkę www.ang.pl
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer