_________________ "Oto Ja was posyłam jak owce między wilki. Bądźcie więc roztropni jak węże, a nieskazitelni jak gołębie!" Mt 10,16
"Weź udział w trudach i przeciwnościach jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa!" 2 Tm 2,3
Indoktrynację katolicką proszę sobie wsadzić w buty.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Przewiduję jakiś paragraf z KKK lub artykuł w Gościu Niedzielnym
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Przestańcie szydzić z BOGA i słów Jego!
Przykład- chociażby z życia - masturbacja uzależnia, czyni człowieka podobnego do zwierzaka, które nie panuje nad własną płciowością!
_________________ "Oto Ja was posyłam jak owce między wilki. Bądźcie więc roztropni jak węże, a nieskazitelni jak gołębie!" Mt 10,16
"Weź udział w trudach i przeciwnościach jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa!" 2 Tm 2,3
Nie jesteśmy na forum religijnym, nie zajmujemy się tutaj ezoteryką i zjawiskami nadprzyrodzonymi. NTF.
Augustyn napisał/a:
Przykład- chociażby z życia - masturbacja uzależnia, czyni człowieka podobnego do zwierzaka, które nie panuje nad własną płciowością!
Niektórzy nie muszą się masturbować, mają ministrantów. Co nie?
—Michael Shermer
nikt tu nie szydzi z boga ale z głópich postów np mężczyzna gdyby nie rozładowywał się to prowadzi to do zatorów i nie jest to najzdrowsze a pozatym chodzi cały czas rozdrażniony a jak dorosną te dzieciaki to seksu też mają nie uprawiać i wogóle nic przez całe życie??!!
mężczyzna gdyby nie rozładowywał się to prowadzi to do zatorów i nie jest to najzdrowsze
Proszę nie opowiadać bajek opowiadanych przez kolegów, poruszajmy się w sferze faktów.
MKS napisał/a:
a jak dorosną te dzieciaki to seksu też mają nie uprawiać i wogóle nic przez całe życie??!!
Jak już mówiłem, jest subtelna różnica między seksem a masturbacją, zwłaszcza dla katolików, którzy w tym zakresie wierzą w to samo co semiccy pasterze żyjący kilka tysięcy lat temu.
—Michael Shermer
Jednak to nie znaczy, że masz prawo znieważać BOGA i szydzić z moich (czy innych ludzi) przekonań religijnych
Cytat:
mężczyzna gdyby nie rozładowywał się to prowadzi to do zatorów i nie jest to najzdrowsze a pozatym chodzi cały czas rozdrażniony a jak dorosną te dzieciaki to seksu też mają nie uprawiać i wogóle nic przez całe życie??!!
Zatorów?
A kto powiedział że ludzie mają seksu nie uprawiać i nic przez całe życie?
Jednak to nie znaczy, że masz prawo znieważać BOGA i szydzić z moich (czy innych ludzi) przekonań religijnych
Szydzisz z mojego światopoglądu wmawiając mi obrazę boga katolickiego, o którym wcale nie wspominałem póki nie poruszyłeś tematu modlitw i inszych ezoterycznych zabaw.
Augustyn napisał/a:
A kto powiedział że ludzie mają seksu nie uprawiać i nic przez całe życie?
Jeden ze średniowiecznych papieży powiedział tak księżom, bo mu przeszkadzało dziedziczenie po tatusiach przez dzieci.
—Michael Shermer
Szydzisz z mojego światopoglądu wmawiając mi obrazę boga katolickiego, o którym wcale nie wspominałem
Nie musisz sie zgadzać z moimi przekonaniami religijnymi ale je szanuj!
Cytat:
Jeden ze średniowiecznych papieży powiedział tak księżom, bo mu przeszkadzało dziedziczenie po tatusiach przez dzieci.
Nie wypowiadaj się na tematy, w których "nie siedzisz". CELIBAT jest konieczny-nie tylko ze względu na słowa Jezusa, ale przedewszystkim!
Zakończmy już ten offtopic, Słupku.
Nie wypowiadaj się na tematy, w których "nie siedzisz". CELIBAT jest konieczny-nie tylko ze względu na słowa Jezusa, ale przedewszystkim!
Do bodajże XI wieku nie był potrzebny, dopiero później został usankcjonowany ze względów czysto pragmatycznych. W dodatku, żeby było śmieszniej, w dzisiejszych czasach jeśli pastor przejdzie na katolicyzm, może być żonatym księdzem katolickim. W Biblii w którymś z listów św. Paweł pisze, że biskup powinien być mężem jednej żony.
Jeśli chcesz odpisać, to w dziale o sektach był odpowiedni temat.
—Michael Shermer
dokładnie celibat był po to np. u zakonników żeby pieniądze zostawały przy zakonach i tak już bardzo bogatych a nie przechodziły do ordzin itd. z księżami tak samo
Do bodajże XI wieku nie był potrzebny, dopiero później został usankcjonowany ze względów czysto pragmatycznych. W dodatku, żeby było śmieszniej, w dzisiejszych czasach jeśli pastor przejdzie na katolicyzm, może być żonatym księdzem katolickim. W Biblii w którymś z listów św. Paweł pisze, że biskup powinien być mężem jednej żony.
Nie był potrzebny WTEDY ale teraz jest.
Jeśli pastor przejdzie na katolicyzm i ma jakiś dyplom z teologii, to wtedy może być żonatym księdzem. Tez tego nie rozumiem, ale dla mnie to nieważne.
Tak, w liście do Tytusa jest zwrot "mąż jednej żony", jednakże zmienność świata wpływa na zmienność Kościoła...
Żona jest utrudnieniem w posłudze kapłańskiej, ksiądz ma w pełni oddać swoje zycie BOGU i służyć ludziom.