mam gleboko wierzacego znajomego, ktory na dzwiek slowa 'kosciol' spluwa, bo nie moze zdzierzyc tej skorumpowanej i wypaczonej intytucji. Czy to, ze nie zapieprza do jakiegos fikusnego budynku zeby dac na tace, a modli sie w domu, czyni z niego osobe niewierzaca or sth? Propaganda koscielna ci sie na mozg rzucila scv, i nie dostrzegasz mnogosci aspektow sprawy.
Dobrze to ujales...
Przy okazji - rozwalaja mnie rodzice, ktorzy na sile "ureligijniaja" swoje dzieci...
Otwieracz -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 12:38
altruista napisał/a:
mam gleboko wierzacego znajomego, ktory na dzwiek slowa 'kosciol' spluwa, bo nie moze zdzierzyc tej skorumpowanej i wypaczonej intytucji. Czy to, ze nie zapieprza do jakiegos fikusnego budynku zeby dac na tace, a modli sie w domu, czyni z niego osobe niewierzaca or sth? Propaganda koscielna ci sie na mozg rzucila scv, i nie dostrzegasz mnogosci aspektow sprawy.
O osobie takiej można powiedzieć, iż głeboko wierzy W Boga, ale nie wiem, czy wierzy Bogu.
Ciężko również określić ją katolikiem.
scv -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 13:26
Himitsu napisał/a:
Więc co powiesz o narodzie francuskim? Wierzący, ale nie praktykujący...
Nasienie Szatana?
Francja to nie Polska, więc nie znaczy, że u nich obowiązują te same zasady, tam społeczeństwo ma inną mentalność i do pewnych spraw podchodzą inaczej i nie musimy brać z nich przykładu, patrzmy na własne "podwórko"
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 14:37
scv napisał/a:
HeyaH napisał/a:
A jak nazwac osobe, ktora wiwerzy, ale nie chodzi co niedziele do Kosciola, tylko "od swieta" i na spowiedz?
Na dobrą sprawę taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Ponieważ "wierzący, ale nie praktykujący" to tak jak "żyjący, ale nie oddychający" jedno z drugim jest powiązane i nie można tego rozdzielić.
Sugerujesz mi, ze jednak nie wierze? Ze jednak mam Boga w powazaniu i wszystko co z Nim zwiazane tez tam mam?
To jest dla mnie wlasnie bezsensu.
Ant0n -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 15:30
scv napisał/a:
Himitsu napisał/a:
Więc co powiesz o narodzie francuskim? Wierzący, ale nie praktykujący...
Nasienie Szatana?
Francja to nie Polska, więc nie znaczy, że u nich obowiązują te same zasady, tam społeczeństwo ma inną mentalność i do pewnych spraw podchodzą inaczej i nie musimy brać z nich przykładu, patrzmy na własne "podwórko"
A to Bog juz nie traktuje rowno wszystkich ludzi?
Moze Francuzi maja jednak lepsze do tego podejscie, he?
scv -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 15:36
Sugerować nie mogę niczego, ponieważ nie znam dokładnego stanu faktycznego, nie znam przyczyn itd. a poza tym wiara to jest kwestia danej osoby, czy wierzy czy nie, jedynie społeczeństwo może się wypowiadać nt. stanu zewnętrznego, a przeważnie wiara jest wewnętrzna, a nie zewnętrzna, więc społeczeństwo nie może jej oceniać.
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 16:10
scv napisał/a:
Sugerować nie mogę niczego, ponieważ nie znam dokładnego stanu faktycznego, nie znam przyczyn itd. a poza tym wiara to jest kwestia danej osoby, czy wierzy czy nie, jedynie społeczeństwo może się wypowiadać nt. stanu zewnętrznego, a przeważnie wiara jest wewnętrzna, a nie zewnętrzna, więc społeczeństwo nie może jej oceniać.
Mozesz mi to wytlumaczyc tak troche... prosciej?
Otwieracz -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 28 Maj, 2005 18:39
Jak już wcześniej pisałem- wiara w Boga to jedno, stosowanie się do nauki Kościoła jest zaś świadectwem, iż wierzy się Bogu i Jemu ufa.
scv -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 29 Maj, 2005 08:59
HeyaH napisał/a:
scv napisał/a:
Mozesz mi to wytlumaczyc tak troche... prosciej?
Prościej już chyba nie potrafię, może za kilka dni jeszcze coś wymyślę to dopiszę, ale jak narazie to jakoś marnie dzisiaj myślę i nie jestem w stanie uprościć własnej wypowiedzi.