| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ważne i pilne do Justyny
Autor Wiadomość
~13+latka
Gość
PostWysłany: Pią 09 Sie, 2002 17:20   Ważne i pilne do Justyny

Można powiedzieć , że dojrzewam , bo urosłam (mam tylko 154cm) , mam łupież itd. Ale od kilku miesięcy tak co miesiąc nachodzi mnie coś... z tego tam między siusiu , a kupa taka ciecz , pachnie tak jakoś wewnętrznie , i raz wychodzi z lewej , a raz z prawej strony . Brudzi mi majtki , klei się , a potem zasycha. Co mam zrobić , żeby nie zmieniać wtedy majtek kilka razy dziennie?? czy ta dolegliwość jest normalna//
Przejdź na dół
BEJOT
Gość
PostWysłany: Pią 09 Sie, 2002 20:09   RE: Ważne i pilne do Justyny

Wprawdzie nie jestem Justyną, ale od pewnego czasu to ja opiekuję się Forum, więc Ci odpowiem.

Można zapewne powiedzieć ,że dojrzewasz, bo dziewczynki w wieku 13 lat już z reguły dojrzewają. Nie dowodzi tego jednak wzrost, a tym
bardziej łupież, bo on może pojawiś się w każdym wieku. Radzę Ci stosować szampony przeciwłupieżowe i często myć włosy.

Co do Twojej dolegliwości (wydzieliny), to wyjaśnię Ci bardziej precyzyjnie, że chodzi to o wydzielinę z pochwy. Pochwa usytuowana jest poniżej ujścia cewki moczowej, a ponad odbytem.
Wejście do pochwy znajduje się między tzw. wargami sromowymi.

Trudno mi ocenić, czy ta wydzielina to początek miesiączki, czy też upławy. W każdym bądź razie powinnaś udać się do lekarza. bo upławy (zwłaszcza cuchnące ) mogo dowodzić stanu zapalnego pochwy. Radzę Ci dbać o higienę, podmywać się jak najczęściej (po każdym oddaniu moczu).
Majtki trzeba zmieniać, bo zaschnięta wydzielina może być ogniskiem dla rozwoju bakterii.
W przyadku miesiączki oczywiście należy zastosować podpaskę lub mini-tampon, ale najpierw sprawdź koniecznie u lekarza, jaka to jest wydzielina.
Powinnaś pójść z mamą do lekarza ginekologa.
Nie martw się, to nie znaczy, że jesteś chora, ale lepiej sprawdzić te objawy.
BEJOT
Powrót do góry
~MARYSIA
Gość
PostWysłany: Pią 09 Sie, 2002 20:09   RE: Ważne i pilne do Justyny

a czy to po prostu nie jest normalne?? czytałam w poradniku always że coś takiego zdarza się kobietom pomiędzy miesiączkami.

no i co??
Powrót do góry
BEJOT
Gość
PostWysłany: Pią 09 Sie, 2002 20:10   RE: Ważne i pilne do Justyny

Marysiu,
No i to, że ja Ci przecież napisałem, że to wcale nie musi być nienormalne...
Tylko żaden odpowiedzialny człowiek nie podejmie się postawienia diagnozy przez internet, tym bardziej na podstawie tak mało precyzyjnego opisu Owszem, kobietom zdarzają się takie objawy, ale mogą wynikać z bardzo róznych przyczyn. Może to być normalna wydzielina pochwowa (śluz), ale mogą to też być upławy wynikające ze stanu zapalnego. Tym bardziej, że wspomniałaś, że to jakoś "pachnie"...
Wnioskuję też z listu, że wydzielina jest dość obfita, skoro musisz zmieniać majtki kilka razy dziennie.

Jako człowiek odpowiedzialny nie mogę Ci powiedzieć ze stuprocentową pewnościa, że wszystko jest ok... A jeśli nie jest?
To można ocenić tylko podczas wizyty u lekarza i wcale taka wizyta nie musi się wiązać z jakimś bolesnym badaniem.

Pamiętajcie (to mówię do wszystkich Was), że wszelkie poradniki (także ten Always) mogą podawać tylko ogólne informacje.
Nie są natomiast w stanie opisać wszystkich przypadków i dolegliwości.
Chcę, żebyś mnie dobrze zrozumiała: ja wcale nie twierdzę, że coś Ci dolega, że jesteś chora.
Uważam jednak, że we własnym interesie warto się o tym upewnić. I to tyle...

BEJOT
Powrót do góry
~Marysia
Gość
PostWysłany: Pią 09 Sie, 2002 20:10   RE: Ważne i pilne do Justyny

Cieszę się , że mi wszystko tłumaczysz , ale jak u osoby "niedojrzałej" może działać już ten system . Nie mam nawetmiesiączki , a co dopiero...
ja bym raczej przypuszczała , że to hormony szaleją.
Powrót do góry
BEJOT
Gość
PostWysłany: Pią 09 Sie, 2002 20:11   RE: Ważne i pilne do Justyny

To prawda, zanim pojawią się regularne miesiączki, może występować szaleństwo hormonów.
To jest trochę tak, jak z silnikiem samochodowym - zanim się go wyreguluje i zacznie pracować równo, czasem dławi się, zacina itd.

W Twoim wieku zapewne zaczyna się właśnie okres dojrzewania. Dlatego mogą występować takie zaburzenia.
Zasada najważniejsza - jeżeli się czegoś obawiasz, masz wątpliwości, odwiedź lekarza.
Natomiast wydzielina z pochwy może pojawiać się nawet u "niedojrzałej" dziewczynki. Ważne tylko, by ustalić, z jakiego powodu ona powstaje.
BEJOT
Powrót do góry
Myszorka Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 17 Paź, 2003 17:21   hmm Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

z twojego opisu wynika ze to zwykla wydzielina napewno za niedlugo dostaniesz okres tez tak mialam jak miala wydzieline takze nie martw sie bo to zupelnie normalne

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Odpowiedz do tematu