Wysłany: Nie 30 Paź, 2005 11:49 Kiedy to będzie?? jak się przygotować?
ELLoOoo:) Niom więc ja tego nie rozumiem....kiedy może być ta pierwsza miesiączka...niby po tym jak biust zaczał rosnąc dwa lata przed itp. Ja mam włosy pod pachami i w kroczu gdzieś tak od 7 roku życia bodajże od 8.....piersi mi gdzieś rosną kiedy skończyłam 10 lat a teraz mam 14:/ ale tak powoli rosną że mają gdzieś 6 cm różnicy.....jestem wysoka jak na mój wiek...ale strasznie chuda....próbuje przytyć, ale mi sie to nie udaje bo mam bardzo szybką przemianę materii chociaż jem bardzo dużo...wiem że jak się tyje to przeważnie na początku najpierw brzuch potem biodra a na końcu piersi....no tak:/ no a mam śluz od 1,5 roku ten biały a miałam 3 dni śluz brązowy a dzisiaj wogle go nie mam (jak na razie).....kiedy ta będzie miesiączka...może po tym co opisałam wiecie mniejwięcej....bo z tego co wiem to jak ma się miesiączke to się tyje...a ja chce przytyć...próbuje wszystkiego i nic....a jak przytyje to i piersi nabiorą chyba bardziej okrąglejszego kształtu:D...chyba:/.....co mam robić?? i jakie są objawy przed 1 miesiączką??
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 30 Paź, 2005 12:47
Jasna pała - tak ciężo przeczytac parę topiców wyżej?!
Cytat:
Pierwszy raz - kiedy i dlaczego?
Między 11 a 15 rokiem życia jajniki wydzielają na tyle dużą ilość estrogenu, że w macicy powstanie gruba warstwa błony śluzowej, która następnie ulegnie złuszczeniu. Dojdzie do pierwszej menstruacji. Kiedy może to nastąpić - oto kilka punktów orientacyjnych
- około 2 lat po tym, jak zaczął rosnąć Ci biust
- około roku po pojawieniu się pierwszych włosów łonowych
- a przede wszystkim jak osiągniesz "magiczną wagę" 43-47 kilogramów.
Jak ważna dla wystąpienia pierwszej menstruacji, a następnie dla utrzymania normalnego cyklu jest waga ciała, wiadomo dopiero od 20 lat.
Pewne obserwacje i przypuszczenia istniały już od dawna.Udowodniono również, że w okresie głodu kobiety nie są płodne, czyli nie mają regularnej owulacji. Zjawisko to można wyjaśnić tym, że natura gwarantuje w ten sposób, iż kobieta tylko wtedy może zajść w ciążę, gdy jej organizm dysponuje wystarczającą "rezerwą", by mogła donośić zdrowe dziecko.
Jasna pała - tak ciężo przeczytac parę topiców wyżej?!
Cytat:
Pierwszy raz - kiedy i dlaczego?
Między 11 a 15 rokiem życia jajniki wydzielają na tyle dużą ilość estrogenu, że w macicy powstanie gruba warstwa błony śluzowej, która następnie ulegnie złuszczeniu. Dojdzie do pierwszej menstruacji. Kiedy może to nastąpić - oto kilka punktów orientacyjnych
- około 2 lat po tym, jak zaczął rosnąć Ci biust
- około roku po pojawieniu się pierwszych włosów łonowych
- a przede wszystkim jak osiągniesz "magiczną wagę" 43-47 kilogramów.
Jak ważna dla wystąpienia pierwszej menstruacji, a następnie dla utrzymania normalnego cyklu jest waga ciała, wiadomo dopiero od 20 lat.
Pewne obserwacje i przypuszczenia istniały już od dawna.Udowodniono również, że w okresie głodu kobiety nie są płodne, czyli nie mają regularnej owulacji. Zjawisko to można wyjaśnić tym, że natura gwarantuje w ten sposób, iż kobieta tylko wtedy może zajść w ciążę, gdy jej organizm dysponuje wystarczającą "rezerwą", by mogła donośić zdrowe dziecko.
Ja widziałam ten post =( , no ale jak to będzie w moim przypadku,sama widzisz...mniejwięcej po tym jak zaczął rosnąc ci biust czyli 2 lata....a mi rośnie 4 tylko że to mało zauważalne ale jednak.....to nie pasuje do mnie ......może coś innego;D...czekam na propozycje:)
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 30 Paź, 2005 13:11
To jest OKOŁO. = ="
Nie ma innych, to wszystko jest około, mniej więcej, ale są osoby które będąc deskami bez zbednego owlosienia dostaja okres, a sa tez takie b. dojrzale nie majace okresu,mimoi ze maja inne oznaki ;/
Takich tematow bylo tysiace, milirady, tryliony ;/
Szukanie nie boli, myslenie tez nie.
To jest OKOŁO. = ="
Nie ma innych, to wszystko jest około, mniej więcej, ale są osoby które będąc deskami bez zbednego owlosienia dostaja okres, a sa tez takie b. dojrzale nie majace okresu,mimoi ze maja inne oznaki ;/
no cóż.....chyba nikt mi nie pomoże ;( ale może znasz sposób na przytycie=)?
To jest OKOŁO. = ="
To jest OKOŁO. = ="
Odpowiednia dieta.
To może napiszesz tą odpowiednią diete?? chyba że nie znasz:/ no bo ja niestety nie znam:/.....powoli mam dość...wcześniej jadłam po 4 kanapki na śniadanie i 4 na drugie śniadanie..itp..ale nic nie pomogło:/ stronek też nie znalazłam na tą "cudowną" diete w drugą strone...tylko jedną, która polegała na braniu jakichś tabletek które nie były zbyt tanie:|
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 31 Paź, 2005 07:55
Odpowiednia dieta zalezy od organizmu. Mozesz jesc wiele wysokokalorycznych rzeczy a bedziesz chudla, albo zyc na zieleninie i bedziesz tyla. To, jak Twoj organizm reaguje na dany rodzaj pokarmu jest indywidualne, wiec jezeli chcesz miec zdrowa diete, ktora sprawi ze przytyjesz... to chyba musisz isc do jakiegos specjalisty? Albo niezdrowa, zyc na chipsach, coli i tlustym mięsie... jednak to tez nie zawsze sprawia, ze sie tyje.
Chciałabym jeszcze WaSs sie zapytać...czy żółta wydzielina oznacza jakiś stan chorobowy? czyli czy to może nie jest wydzielina tylko UPŁAWY??....jak już wyżej napisałam..wydzielinę brązową mialam 3 dni>>....a następnie mialam 2 czy 3 dni wydzielinę białą a teraz mija chyba 3 dzien czy 4 i mam wydzielinę żółta:/....sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć
to fajnie...dzięki...Bo juSh sie przestraszylam..ze cos ze mna nie tak
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2005 14:13 ]
EllOooo dziewczyny z mojego postu wynikało że przez 3 dni od 27 października miałam taki brązowy śluz natomiast wczoraj 28 listopada znowu miałam ten śluz a dzisiaj w szkole czułam że ze mnie cieknie:P Poszłam niedawno do toalety a tam.... bach dużaa.. plama czarno - ciemno brązowa... pomyślałam że to miesiączka chociaż tego tak strasznie dużo nie było bo nie przemoczyło mi spodni... a potem jak sie załatwiłam to sie podtarłam no i na papierze jasno czerwona krew... więc czy to jest już na 100% miesiączka??