Mam pytanko.
Czy ściąganie MP3 jest legalne? (na forum widze podzielone zdania).
Ostatnio sciągnęłam kilka.
Co pisało u góry - "legalne MP3".
Nigdzie nie było, że mozna to trzymać nie dłużej niż 24 godziny na dysku.
Na innej stronce znowu tak pisało.
Więc - czy do 22 muszę wykasować te MP3 któe ściągnełam ze stronki z rzekomymi "legalnymi MP3" czy nie?
Z góry dziękuję za pomoc.
No jasne że jest to nielegalne, a jakbys to ty np. byla piosenkarka, sprzedawala plyty i tak ludzie by Cie "okradali" to fajnie jest?
Mimo ze napisalam to, to i tak sciagam piosenki z neta
W naszym cudnym panstwie jeszcze za to nie karaja, ale w innych panstawach mozna pojsc do wiezienia.. jak to powiedzial moj brat 'gdybym mieszkal w USA to za to wszystko co sciagnalem to bym mial juz dozywocie..'
Wg. mnie mozesz sobie trzymac te piosenki.
_________________ "Lepiej nie mówić nic, niz mówić o niczym."
"Nie wystarczy urodzić się człowiekem, trzeba nim jescze być."
"Wszyscy chcą zmieniać świat, ale nikt nie chce zmienić siebie."
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 02 Lut, 2006 18:37
jezeli jest napisane ze mp3 są legalne,to wydaje mi sie,ze ich nie musisz kasowac.
ja i tak nie kasuje :> mam tez peerguardiana i pewnosc,ze zadna amerykanska agencja sledząca sciagajacych pliki mnie nie zlapie
Dzięki, uspokoiliscie mnie.
No bo w koncu jak sprawdzą czy każdy kto MP3 ściąga kasuje je w ciągu 24h?
polityk Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2006 Posty: 11
Wysłany: Czw 02 Lut, 2006 20:29
Po 1. Sprawdzić są w stanie, to nie jest dla nich najmniejszy problem.
Po 2. Jeśli ściągałaś ze strony autora lub ze strony na której płaciłaś to są legalne.
Po 3. W niektórych przypadkach są również legalne ściągane z innych stron, jednakże wtedy nie może chronić ich prawo autorskie, takie przypadki się zdarzają, ale jest ich bardzo niewiele.
Po 4. dla Gabry, takie oprogramowanie jest skuteczne jak parasol na wiatr.
Po 5. Tak, najprawdopodobniej musisz je usunąć, jeśli nie chcesz narażać się na duże prawdopodobieństwo poniesienia konsekwencji z tego wynikających.
No tak, mogą sprawdzić...
Ale sory - akurat na tej stronie z której ściągałam nic nie pisało o kasowaniu tych MP3.
Wiec sory, mogłam pierwszy raz sciagac i nie wiedzieć.
polityk Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2006 Posty: 11
Wysłany: Czw 02 Lut, 2006 21:16
Asiula1994 napisał/a:
Wiec sory, mogłam pierwszy raz sciagac i nie wiedzieć.
Nieznajmość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania i nie jest środkiem łagodzącym wymiar kary, więc się nie tłumacz w ten sposób, poza tym, tak samo z kradzionymi samochodami, czy jest na nich napisane, że zostały skradzione
Takie gadanie, a co drugi sciąga sobie mp3 i jakos sie nie kieruje tym czy to legalne czy nie.
No dokladnie, wiekszosc moich znajomych sciaga muzyke z internetu. W moim przypadku nawet sie nie oplaca kupywac, slucham wszystkiego po trochu, wiec po co mialabym kupywac plyte z ktorej bym wysluchala jedna piosenke? Nie mam ulubionego wykonawcy, zespolu itp. Jak mi jakas piosenka wpadnie w ucho to ja sciagam
_________________ "Lepiej nie mówić nic, niz mówić o niczym."
"Nie wystarczy urodzić się człowiekem, trzeba nim jescze być."
"Wszyscy chcą zmieniać świat, ale nikt nie chce zmienić siebie."
Przytoczyliśmy taki temat u mnie na infie. Mp3 można trzymać 24h. Wiadomo nikt ich nie kasuje, bo po co - ryzyko sprawdzenia jest małoprawdopodobne. Jeżeli Cię jednak wykryją (babka se zażartowała - Jeżeli wejdzie Ci policja do domu i Ci sprawdzi komputer ) to za kolejną dobę trzymania danej mp3 płaci się już nie pamiętam dokładnie 1,40zł albo 2,40zł i w górę w zależności ile trzymasz te mp3 i ile ich posiadasz.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Pią 03 Lut, 2006 10:10
przez 24 godz mozna trzymac na komputerze mp3, takie jest prawo, bez wzgledu na to czy tak pisze na stronie czy nie. po prostu niektorzy autorzys stron pisza tak, zeby w razie czego nie bylo ze rozpowszechniaja mp3 w internecie nielegalnie. a to co ty z ta mp3 zrobisz to juz twoja sprawa, wiadomo ze nie sciagniesz jej na te 24 godz tylko ,w sumie szanse ze ktos ci wparuje do domu sprawdzic co masz na komputerze sa jak wygranie w lotka, wiec nie masz sie co martwic.
Znajdź mi taki paragraf Dozwolone używanie przez 24 godziny jest tylko wymysłem tych co próbują usprawiedliwić piractwo muzyczne. Trzymanie chociażby przez sekundę pliku do którego nie masz prawa jest już przestępstwem. Fakt, ze do jednego pliku nikt się nie uczepi, ale jak ktoś będzie miał kilkaset, to mówienie, że nie minęła jeszcze doba od pobrania nie pomoże.
Legalne mp3 to te, które zostały udostępnione za darmo za zgodą autora, te do których prawa autorskie już wygasły, te które pobraliście z serwisów z płatną muzykią i te, które zripowaliście z płyty w której posiadaniu jesteście. Nie jestem pewien, ale jeśli piosenkę przegraną z radia przerobicie na mp3, to też jest legalnie.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
(babka se zażartowała - Jeżeli wejdzie Ci policja do domu i Ci sprawdzi komputer )
Cytat:
w sumie szanse ze ktos ci wparuje do domu sprawdzic co masz na komputerze sa jak wygranie w lotka, wiec nie masz sie co martwic.
ze szanse sa az tak bardzo male, to nie mowilabym. Tez tak sadzilam, dopoki w przeciagu tamtego roku paru znajomym policja nie wparowala na chate.... gliny zabraly im komputer jako dowod przestepstwa i musieli pozniej zaplacic wysokie grzywny. Przy pierwszym takim przypadku nie moglam wyjsc z podziwu, ze mozna miec takiego pecha, ale przy kolejnych to juz sciaganie wszystkiego z neta nie bylo dalej dla mnie w 99,99% nie karalne.
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!