Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Wto 07 Lut, 2006 19:03
W okresie dojrzewania (pierwsza miesiaczka, rosnace piersi itd) rosnie sie w szybszym tempie. potem ono maleje, ale rosnie sie do ok 18-20 roku zycia. czasem jest to juz nieduza roznica, ale jest.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Wto 07 Lut, 2006 19:57
nie mozna, nie wiadomo czy wzrost bedziesz miala po mamie, po tacie po sasiedzie, nie wiadomo kiedy przestaniesz rosnac, wjakim tepie bedziesz rosnac pozniej, w jakim teraz. czy to wazne? jestes jaka jestes, i wzrost nic nie zmieni. i czy w koncu to twoja kolezanka chce byc modelka, czy to ty bardzo chcesz wiedziec jaki bedziesz miec wzrost?
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Wto 07 Lut, 2006 20:03
Rośnie sie do 18 roku zycia albo i dluzej a nie do 15 czy do miesiaczki. Zapytaj sie jakiegos lekarza to ci powie to samo
A co do tego ile jeszcze urosniesz to mowie ci ze nikt nie wie czy bedzie to 5 czy moze nawet 20 cm (no tu moze troche przesadzilam). I nie mozna sobie tego wyliczyc chociaz wsrod ludzi panuje takie przekonanie.
[ Dodano: Wto 07 Lut, 2006 ]
Nawet jesli nie bedziesz miala 170 to przeciez nie tragedia. Ludzie nie beda oceniac cie po twoim wzroscie tylko po tym jaka jestes.
powinna jescze urosnac pare centymetrow.. to zalezy, czy jest juz rozwinieta pod innym wzgledami, nie tylko wzrost i miesiaczka.
ja przestalam roznasc hmm chyba lwasnie w wieku 13 lat... mam 164 cm. i to sie nie zmieni :/ niestety.
_________________ Możesz być gdziekolwiek, kiedy twoje życie nagle się zaczyna... kiedy otwiera się przed tobą przyszłość. Na początku możesz nawet nie zdawać sobie z tego sprawy... ale to się już stało.
jeżeli nie dostała jeszcze miesiączki to może jkanajbardziej urosnąć do tego wzrostu! ja mam 177cm
pamietaj, że wzrost Twojej koleżanki kończy sie kiedy jest wyższa od mamy i niższa od taty
Jasnee.. to ciekawe czemu ja juz od dawna jestem wyższa od mamy i cały czas rosnee i na dodatek w ciągu pół roku urosłam 8cm więc chyba nic tu nie ma do rzeczy że wtedy jest się wyższym od mamy i niższym od taty :/
_________________ 'Dam tyle ile Ciebie stać dla mnie'
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Sty 2003 Posty: 632
Wysłany: Sro 08 Lut, 2006 21:36
Gdzieś czytałam, że rośnie się bardzo intensywnie od czasu rozpoczęcia dojrzewania do 1 miesiączki, po czym nadal się rośnie ale już mniej- aż do zakończenia okresu dojrzewania. U kobiet okres dojrzewania kończy się najczęściej w 18 roku życia.
Jeśli ktoś jest niski to ponoć do kręgosłupa wstrzykuje się hormon wzrostu żeby urósł.
_________________ '...abyś pewnego dnia odkrył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyobrażeń.'
czegos takiego napewno bym sobie nie zrobila
tylko dalej nie wiem dlaczego wszyscy moi znajomi i moi rodzice mowia ze dziewczyny rosna do 15 roku zycia a chlopaki do 18 lat