Ech! Ale pokręciłem.
Nie zauważyłem, że jesteś tą samą Asią, która podała swój wzrost, wiek i masę . Myślałem, że pytasz ogólnie . Przepraszam za zamieszanie.
W wieku 12 lat "średnia" (czyli 50 centyl) wynosi ok. 153 cm wzrostu i 42 kg wagi. Wartości "standardowe" (od 25 do 75 centyla) to wzrost 148 - 157 cm, waga 37-49 kg. Poza obszarem nazwanym przeze mnie jako "standardowym" są np. osoby wysokie / niskie (centyle odpowiednio 75-90 i 10-25) a następnie osoby bardzo wysokie / bardzo niskie (centyle odpowiednio 90-97 oraz 3-10). Wszystkie osoby powyżej 97 cenyla i poniżej 3 są określane jako np. skrajnie wysokie / skrajnie niskie. Ten obszar zwykle (ale oczywiście nie zawsze) oznacza nieprawidłowość (np. osoba skrajnie niska / wysoka czy skrajnie szczupła /otyła).
To nieco skomplikowane. Ale to nie wszystko. Do tego dochodzą odpowiednie siatki określające stosunek wzrostu i wagi do określonego wieku. I tu znów są centyle . Te siatki potrzebne są do określenia prawidłowych proporcji między wzrostem a wagą. Podam Ci przykład zastosowania - Ty np. według zwykłych siatek centylowych byłabyś zaliczona do grupy osób wysokich i otyłych. Natomiast porównując Twoje proporcje do siatki centylowej możemy odczytać, że wcale nie jesteś otyła, tylko wyprzedzasz swoim dojrzewaniem "średnią krajową" - po prostu masz wzrost i wagę odpowiednią dla osób trochę bardziej dojrzałych.
Ja mam 13 lat 166 cm wzrostu i 55 kg!!! wszystkie dziewczny w klasie przy podobnym wzroście są szczuplejsze! Ile bym musiała ważyć żeby mieć nadwagę przy tym wzroscie?
mam 13 lat...mógł mi ktoś powiedzieć czy to dobrze jeżeli mam:
172cm wzrostu
ważę 68KG
i mam 90 centyli.
prosze o pomoc bo bylem u lekarza i cos mi mowil na czym to polega ale nie zalapalem:(z góry dziękuje:)
[ Dodano: Sro 29 Lis, 2006 13:26 ]
i czy ta strona wogóle jeszcze funkcjonuje????