heloł, pisze odnosnie piersi a dokladniej sutkow.
Nie jetem pewna czy dobrze wyczytalam gdzies, ale na poczatku gdy piersi zaczynaja rosnac wpierw rosna sutki, robia sie tzw. "paczki", ok mi zaczely piersi rosnac jakies ponad 3 lata temu, ale otoczki sie nie spłaszczyły. czy one zawsze beda juz takie "odstajace"? da sie przyzwyczaic, ale jakos to tak swietnie nie wyglada wg mnie. czy poprostu splaszczaja sie gdy piersi osiagna swoj calkowity ksztalt.
sorki za taki niepoukladany post, ale tak na szybko pisany;)
pozdr
Hej Mała
Wydaje mi się, że sutki nie rosna pierwsze, tylko piersi od tego miejsca zaczynaja rosnac i wszystko zaczyna sie od "paczkow"
Jesli chodzi o to co napisalas to ja mam w sumie bardzo podobnie
a z tego co sie dowiedzialam to one odstają poniewaz nadal mamy w sobie duzo hormonow i to znaczy ze dojrzewanie sie jeszcze nie skonczylo i piersi dalej moga rosnac.
no one rosna napewno rosna, wiec jednak moze sie to zmienic? poprostu stozki i tyle. otoczki sie nie splaszczyly jeszcze, czy tak to sie jakos tam nazywa
Telarche - jest to termin określający rozpoczęcie dojrzewania gruczołów piersiowych u dziewcząt w trakcie dojrzewania płciowego. Stopień rozwoju gruczołów sutkowych określa pięciostopniowa skala Tannera dla sutka (M - łac. mamma - sutek).
* M1 - stadium dziecięce; otoczka brodawki sutkowej płaska, blada
* M2 - stadium "pączka"; otoczka brodawki i brodawka poszerzona i uwypuklona
* M3 - otoczka brodawki i brodawka uwypuklone, pojawia się wzgórek tkanki tłuszczowej pod brodawką i otoczką
* M4 - otoczka brodawki i brodawka uwypuklone, powstaje wtórny wzgórek ponad wzgórkiem z tkanki tłuszczowej
* M5 - stadium dojrzałe; zanik wzgórka wtórnego, brodawka sutkowa silnie pigmentowana, wysunięta; pierś zaokrąglona, zbudowana z tkanki tłuszczowej i gruczołowej
Ja jestem w fazie M3 Mam 11 lat..tylko jedna pierś jest wieksza od drugiej! Po prostu wiecej tkanki tłuszczowe, wkurza mnie to...Aha i mam najmniejsze piersi w klasie Oprucz dziewczyn,które nie majawogóle... Aha mam pod 65 a w 71... Czy jest na mnie stanik typy push-up ????
Hehe rozsmiesza mnie to. ja nigdy nie myslalam o tym by miec jak najwieksze cycki i nigdy ich nie powiekszalam ( raz mi sie zdarzylo ale dla posmiania sie ( mialam stanik DD na sobie i sterte skarpetek w srodku i lazilam sobie tak porzez caly dzien a do tego mialam sztuczne wlosy jakies na glowie).
_________________ Jedna z najglupszych dziewczyn tego swiata....
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Pią 10 Lis, 2006 18:16
Przypomniało mi się, że koleżanka, która zwykle nie nosi biustonosza, czego efektem jest kompletny brak biustu, dzisiaj miała na sobie stanik chyba po mamie, conajmniej B ; p Nie no, od wczoraj by jej tak nie urosły... ^^
Yyyyy,,,Monik...A czy to,ze sie nie nosi stanik, to efekt braku biutu? Czy moje koleżanki,które jego nie mają,bo nie mają na co, to tez tego wina? Bo jakaś zdeterminowana płaska 9-latka będzie cały czas w staniku chodzić żeby jej piersi urosły... Nooo,tej twojej koleżance tak z dnia na dzień nie orosły, to raczej nie możliwe A chyba ze push-upa kupię Nikita, będę taaaka spoooooko że wiesz.
Monik: Przejrzyj sobie temat Magdurki, który jest zamkniety "Czy ona powinnna wiedzieć".
Źle sie zrozumiałyśmy Jak ja napisałam,ze jakbys była płaska i twoje cycate koleżanki gadały o tobie o piersiach,czy nie byłoby przykro.Mi chodziło o przyjaciółkę Magdurki. Ona jest płaska z powodu choroby itp. pisało w temacie.Chodziło mi o jej uczucia.MI też nie jest wesoło z bardzo małym biustem,który na szczęście zaczął szybciej rosnać. I ja na miejscy przyjaciółki Magdurki nie chciałabym być,postawiłam sie na jej miejscu i wyszło.Piersi podałam jako przykład. Nic prostszego. A ty monik napisałaś ,że jesteś płaska. W galerii raczej na to nie wyglada