A ja chciałabym jak najszybciej zrobić wymarzoną specjalizacje lekarską, a nie czekać na nią 20 lat :/
No i oczywiście marze o wakacjach
Ach specjalizacja lekarska joasiu a do jakiej szkoly teraz chodzisz bo ja do technikum weterynaryjnego i potem ide na weterynarie i chirurie
Joasia popieram marzenie ;D
Technikum to szkoła średnia 4-letnia, zdajesz po niej normalną maturę i dostajesz jakiś dyplom czy zaświadczenie, że jesteś technikiem w danym zawodzie (co potencjalnego pracodawcy szukającego magistrów nic nie obchodzi, więc możesz się takim dyplomikiem najwyżej podetrzeć).
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Ta..ale za to bardziej się możesz specjalizować w zawodzie, jaki chcesz później wykonywać, bądź nie idzie ci jeden z przedmiotów to idziesz do technikum..
Ach specjalizacja lekarska joasiu a do jakiej szkoly teraz chodzisz bo ja do technikum weterynaryjnego i potem ide na weterynarie i chirurie
LO, klasa z rozszerzoną bilogią, chemią, fizyką i matematyką
Marcia10 napisał/a:
Jest tam liceum weterynaryjne?
Nie ma czegoś takiego jak liceum weterynaryjne. Jeśli chcesz zostać weterynarzem to najlepiej idź do LO z rozszerzoną biologia i chemią albo technikum weterynaryjnego (w Polsce są niestety tylko dwa takie, jedno 25km od mojej miejscowości, przyjmują tam co roku 60 osób i udostępniają odpłatnie internat)
[ Dodano: Pon 05 Mar, 2007 ]
Jeśli ktoś skończy technikum weterynaryjne to i tak musi iść na studia, bo pracodawcy w tych czasach dyplomu technika raczej nie uwzględniają.
Z tego co słyszałam jest to mimo wszystko lepsze rozwiązanie, bo osoby po takim technikum lepiej radzą sobie na studiach weterynaryjnych niz ci, ktorzy skonczyli LO.
Niestety z reguly technikum nieco gorzej przygotowuje do matury, wiec cos za cos.
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
skoro jest technikum, to czemu by miało nie być LP o takim profilu? chociaż fakt, poziom w takich jest niski, maturę zdasz gorzej, a potem ciężko na studia. a po samym dyplomie technika, to może w gabinecie weterynaryjnym podłogi zamiatać.
bo LP, jak mówili moi nauczyciele z gimnazjum, jest dla osób, które są bardzo słabe w nauce, ale chcą się poszczycić tym, że chodzą do liceum, a takich osób na weterynarii nie potrzebują
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
w technikach też jest bardzo niski poziom, wiadomo, komuś zależy to i mimo tego zda dobrze maturę, ale tak jednak jest, swoją drogą, to dlaczego są LP dla pielęgniarek np, tzn, że co? mają w szpitalach pracować same głupie, niewykształcone? zresztą, co za różnica czy ktoś skończy LP czy technikum, skoro to i tak mało, i żeby mieć dobrą pracę trzeba się kształcić dalej?