Wysłany: Sro 17 Wrz, 2003 23:01 Problemy przyjaciółki - jak pocieszyć? jak pomóc?
No więc moja przyjaciółka od pewnego czasu jest załamana Próbowałam ją pocieszyć (zazwyczaj pocieszanie dobrze mi idzie) ale pomogło tylko na króttko (( Jaki jest jej problem?? kłotnie w rodzinie, mama ciągle wyjeżdza za granice, jest rozwiedziona z tatą i przyjaciolka nei utrzymuej z nim kontaktu a prawdopodobnie ma nawet nienzanego jej brata ( Nie wiem w jaki sposób by ja pocieszać, bo sama jestesm w innej sytuacji, jedyne co to znam jedną osobe oprócz niej która była w podobnym położeniu. Może ktoś z was ma jednak więcej wiedzy na temat taki?? Może ktos z was sie z tym spotkał w najbliższym otoczeniu i wie jak mogłabym pocieszyć (lub pomóc w jakis sposób) psiółce ?? Już z domu by uciekała, itp., jak narazie próbuje jej wytłumaczyć że ucieczka z domu serio nie da wiele ... acha ten temat ejst tutaj a nie w dom i rodzina bo tu chodzi o pocieszenie przyjaciółki - więc temt ogólnei "przyjazny"
Ojoj.. cięzka sprawa. Ja byłam w podobnym, acz może nie az tak drastycznym położeniu. Mysle, że musisz byś blisko niej i zawsze, kiedy tego potrzebuje móc jej zaoferować dobre słowo. Niestety sama raczej nic nie możesz zrobic. Z doświadczenia wiem, ze swatani z powrotem rodziców udaje sie tylko na fimach...
_________________ ... to wszystko zależy od ciebie, do kogo będziesz strzelał
to wszystko zależy od ciebie, za co i kogo bedziesz umierał ...
Najprostsza recepta na pocieszenie jest taka:
Przede wszystkim trzeba cierpliwie wysłuchać drugiej osoby. Nie przerywać jej, zachęcać do mówienia (ale zbytnio na siłę nie wyciągać), bardzo poważnie traktować jej słowa i za Chiny Ludowe nie śmiać się z jej problemów jakkolwiek wydawałyby się błahe.
Często samo "wygadanie się" i świadomość, że istnieje druga, przyjazna dusza już dużo pomaga.
Cytat - Seweryn Krajewski "Nie jesteś sama" (utwór ten pojawił się m.in. w ścieżce dźwiekowej do filmu "Uprowadzenie Agaty")
Cytat:
Tej dziewczynie która czyta list wyblakły,
tej kobiecie która milczy cały dzień,
tej co stawia w noc bezsenną złe pasjanse,
i oświetla nadziejami każdą sień.
Niech się niebo nie kojarzy tylko z deszczem,
niech się rzeka nie kojarzy z rzeka łez,
są na świecie dobre okna w dobrym mieście,
i wiara ze w człowieku człowiek jest.
Nie jesteś sama, nie jesteś sama
uwierz w siebie, uwierz w ludzi, uwierz w nas,
są gdzieś okna które płona cały czas 2x
Tej dziewczynie która topi w czarnej kawie,
te tęskonoty których miała cały skład,
tej kobiecie która pali bardzo dużo,
i w szufladzie przechowuje biały kwiat.
Niech sie miłość nie kojarzy z pożegnaniem,
niech pogoda opromieni każdą myśl,
i niech przyśni się ktoś miły i czekany,
kto nadaje zycia drogą taki bieg.
uwierz w siebie, uwierz w ludzi, uwierz w nas,
są gdzieś okna które płona cały czas 2x
okej z wygadaniem się nie będzie problemu, ale bycie blisko tej osobki będzie bardziej problemowe - mieszka teraz na drugim końcu miasta i przepisała się do innej szkoły.