Mam problem ... . Paznokcie u stóp wrastają mi się w skórę ... Mam pytanie: jak z zaokrąglonych paznokci zrobić prostokątne ? Chodzi mi o opuszki ... Z góry thx
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 716
Wysłany: Pon 04 Sie, 2008 19:22
Nie wiem czy chodzi Ci o te u stóp czy u rąk. Ale jeśli chcesz zrobić prostokątne u rąk, to musisz jak już będą powiedzmy 4mm za palec, lekko spiłować koniec (bo nie będą długie), żeby był prosty, a nie zaokrąglony. Potem jak będą coraz dłuższe, to tak cały czas, aż w końcu będziesz musiała po bokach spiłować na linię prostą oraz od góry. Oczywiście tak, żeby boki nie były zupełnie jak wierzchołki kwadratu xD
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 08:08
<drapie się po głowie> Nie wiem jak zrobić kwadratowe paznokcie, ale wiem że jeśli paznokcie wrastają się w skórę i jest to bolesne, to warto wybrać się do lekarza : )
Osobiście z jednym takim problemem męczyłem się ze 3-4 lata, a jak już chodzić nie mogłem, to poszedłem do lekarza ; P Pomogło, przyznaję : )
Wysłany: Sro 06 Sie, 2008 22:40
nasty - Idziesz do chirurga, a ten wycina pod znieczuleniem miejscowym, oraz odpowiednio nacina skórę wokół paznokcia, żeby ten nowy który wyrośnie odpowiednio się ułożył.
Poza tym to dwa-trzy tygodnie w opatrunku i w sumie wychodzi to podobnie jakbyś nogę złamała ; )
Aktualnie mam znowu ten sam problem, tylko po prostu nie mam czasu wybrać się do lekarza : )
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 07:53
Też się takich rzeczy boję.. w sumie chyba zostanę przy delikatnym podcinaniu tych paznokci.. W sumie mam z nimi spory problem, raz, wżynanie się pod skórę, dwa, złamany w pół paznokieć, który w połowie nie rośnie.. Chyba tak już zostanie..
Wysłany: Pią 08 Sie, 2008 08:08
Akacja - Nie da się... No, chyba że ktoś jest prawdziwym masochistą, ale nigdy nie próbowałem usuwać sobie całego paznokcia ; )
Ostatnio do moich uszu doszło też, że jest do kupienia w aptekach jakiś płyn, którym smaruje się paznokcia i który go po prostu rozpuszcza - podobno bardzo skuteczne : ) Będę musiał się w sumie tym zainteresować : )
nasty - Wizyta u lekarza naprawdę niewiele kosztuje : )
A zabieg w sumie pod znieczuleniem, więc nawet nie boli : )
Wysłany: Sob 09 Sie, 2008 23:25
Normalnie : )
Nie słyszałaś nigdy o czymś takim, że jeśli sobie bardzo mocno stłuczesz, lub na przykład ściśniesz (przez dłuższy okres czasu, na przykład nosząc za ciasne obuwie) palec u nogi, to paznokieć, który w tym przypadku stanowi przeszkodę w odpowiednim ukrwieniu palca sam odpada? Czernieje z czasem i odpada, po czym wyrasta nowy : )