Czym sie zasadniczo różni oprogramowanie Windows Vista od XP?
Ja właśnie zaczynam korzystac z Visty; ale oprócz innego wyglądu graficznego nie zauważyłam różnicy. Chodzi mi o jakies spore różnice a nie szczegóły.
Proszę o odp.
Lena
_________________ "Nie jestem ciałem, w którym mieszka dusza. Jestem duszą, która ma widzialną część zwaną ciałem" <><><><><><><><><><><>
www.zwykle-zycie-pewnej-nastolatki.bloog.pl
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 15:46
Między innymi, spore różnice polegają na tym że Vista korzysta z innego jądra systemu (bez skojarzeń! ), więc niektóre programy i gry stworzone tylko na Windows XP mogą nie uruchamiać poprawnie, np. nie działa OpenGL. Jednakże do prawie wszystkich niezapomnianych aplikacji głównie amatorzy piszą jakieś poprawki, które umożliwiają uruchomienie starszych gier i programów na Viście. Po za tym Vista jak na razie nawet ze swoim Service Packiem jest troszkę niedopracowana, oraz ma 2x większe wymagania w grach co do RAM-u, a w wymagających programach potrzebuje nawet do 4x więcej.
Jeżeli chcesz tylko ładny wygląd, ale stabilność, wybierz Linuxa, może być Ubuntu (bo dla początkujących), który jest znacznie ładniejszy przy stabliności Windowsa 98 (a na nim spędziłem dużo komputerowego życia i wiem, że jest najbardziej z wszystkich Windowsów dopracowany).
Ale się napisałem, ale mam nadzieję na to, że ten tekst ci pomoże
Jeżeli chcesz tylko ładny wygląd, ale stabilność, wybierz Linuxa, może być Ubuntu (bo dla początkujących), który jest znacznie ładniejszy przy stabliności Windowsa 98 (a na nim spędziłem dużo komputerowego życia i wiem, że jest najbardziej z wszystkich Windowsów dopracowany).
No wiesz.... ja nie mam wyboru... rodzice kupili akurat Vistę dla mnie i brata. To nie jest tak że moge wybrac komp i oprogramowanie jakie chcę tylko mam i koniec.
I raczej nie będę zmieniać bo dla mnie ważne jest tylko szybki net,.
Zajrzyj do mojego profilu i zobacz że mam 13 lat!
Chciałam sie po prostu dowiedziec czy sa jakies DUŻE zmiany . Narazie nie widzę więc sie spytałam. Ale dzienki.
_________________ "Nie jestem ciałem, w którym mieszka dusza. Jestem duszą, która ma widzialną część zwaną ciałem" <><><><><><><><><><><>
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 19:21
Ale LInux jest darmowy więc możesz go sobie wybrać, jak chcesz ;p
Wysłany: Pią 26 Gru, 2008 19:57
Akacja12 napisał/a:
Ale LInux jest darmowy więc możesz go sobie wybrać, jak chcesz ;p
Nom, i w dodatku moja dystrybucja umożliwia "doinstalowanie" go do instniejącego Windowsa, i podczas uruchamiania systemu pokazywał bootloader, czyli wybór systemu.
W ogóle polecam linuxa, bo, tak jak Akacja pisze, jest darmowy, a mimo to wydaje mi się znacznie bardziej dopracowany niż monopolistyczny wytwór Microsoftu.
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 19:00 ]
A, i co to znaczy żę masz 13 lat?
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 19:02 ]
I jeszcze coś. Ja mam komputer z rodzicami, ale po szantażu i groźbach pozwolili mi zainstalować GRUB-a (bootloader) i bawię się na linuxie Ubuntu
(a na nim spędziłem dużo komputerowego życia i wiem, że jest najbardziej z wszystkich Windowsów dopracowany).
Nie zgodzę się. Windows XP jest dużo bardziej stabilny od 98 (kwestia oparcia na linii NT, zamiast na poprzednich systemach domowych, które były tylko nakładkami na DOS), słynny BSOD praktycznie tu nie występuje. W obsłudze też jest nieco wygodniejszy i wygląda ładniej.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008 15:07
Akacja12 napisał/a:
Tylko jest jeden problem, Windows nie widzi Linuxa Smile
A WINE? Ten programik pozwoli widzieć linuxa i na odwrót
Słupek napisał/a:
Nie zgodzę się. Windows XP jest dużo bardziej stabilny od 98 (kwestia oparcia na linii NT, zamiast na poprzednich systemach domowych, które były tylko nakładkami na DOS), słynny BSOD praktycznie tu nie występuje. W obsłudze też jest nieco wygodniejszy i wygląda ładniej.
Owszem, systemy od 2000 bazowały na jądrze przeznaczonym z początku raczej do zadań w firmie (NT), Niebeski Eckranick też występował, lecz chodzi mi o to, że teraźniejsze systemy mają pełno nawalonych, niepotrzebnych, i co gorsza, niemożliwych do deinstalacji badziewi, które po prostu niszczą starsze komputery(a ja mam pentium 2 z 350mhz ). Wiem jednak, że "Nakładki na DOS" miały wiele problemów. Np: wersje do 95 trzeba było uruchamiać z DOS'a (jednak ktoś później napisał bezpośredni boot do niego). Od 95 było trochę lepiej, jednak Windows po prostu dopisywał się do startu DOS'a, a instalacja bez poprzedniej instalacji DOS'a była bardzo trudna (chyba że jakieś dyskietki startowe i inne badziewia). Internet Explorer w Windows 95 "plus!" i w Windows 98 był połączony z Explorer.exe, przez co deinstalacja była niemożliwa.
Z kolei z Linuxów można odinstalować nawet interfejs graficzny(będzie wtedy sam Debian), i jest taki trochę sprawniejszy.
A WINE? Ten programik pozwoli widzieć linuxa i na odwrót
Coś mylisz, Wine pozwala na uruchamianie windowsowych programów na Uniksach, a nie na widzenie innych systemów. Tyle, że sporej części programów nie uruchomisz, a reszta będzie działać syfiaście. Podobnie sprawa wygląda z komercyjną modyfikacją służącą do uruchamiania gier, Cedegą.
Zgadzam się, że Ubuntu jest bardzo łatwe w użyciu, stabilne, itd., ale to co na Windowsie zrobisz bez problemu często wymaga co nieco grzebania, a w Simsy (jak sądzę, wybitnie ważna rzecz dla większości 13-latek) na to wygodnie nie pograsz.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008 18:06
Oj, pomyliłem się.
Ale ja nie jestem 13-latką, po za tym takie rzeczy mnie wybitnie nie interesują, a jeżeli chodzi o grzebanie to jestem master