Ostatnio miałam badanie moczu i lekarz powiedział mi ze w moczu sa złuszczenia itp. i niedługo zaczne miesiączkować. W związku z tym mam kilka pytań: 1) lubie cwiczyc. czy podczas miesiaczki bede mogła biegac i robic brzuszki, czy nie bo moze to jakoś mi zaszkodzic? 2) czy przed dzień bede miała jakies "oznaki" ze to zacznie sie juz jutro? 3) czy podczas miesiaczki bede mogła brac kapiel czy tylko prysznic?
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 30 Sty 2009 Posty: 550
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009 16:46
1. Nie powinnaś. Zobaczysz nawet nie będzie ci się chciało.
2. Może będzie cię bolał brzuch i będziesz się żle czuła. Powinnaś mieć oznaki na wkładce.
3. Prysznic. Jedynie kapiel ale to w ostateczności i tylko w letniej wodzie broń się Boshe jak w gorącej.
_________________ Łap chwile, jakby Świat miał się jutro skończyć!
Kochaj życie <3
Twilight ;*
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 01 Lut 2009 Posty: 655
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009 17:10
1. Możesz wykonywać ćwiczenia, lecz nie wiem czy dasz radę, bo ból potrafi naprawdę wszystko zepsuć
2. Z objawów, które mogą porzedzić miesiączkę te są najczęstrze: ból podbrzusza, głowy, złe samopoczucie ( huśtawka nastrojów ), silniejsze upławy.
3. Najlepiej prysznic. Kąpiel jeżeli już to nie gorąca! (Tak jak wspomniala @siex). Pamiętaj, że w czasie miesiączki szczególnie trzeba dbać o higienę intymną, więc podmywać się trzeba często ^.
_________________ and so the lion fell in love with the lamb.. what a stupid lamb... what a sick, masochistic lion...
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Pon 09 Mar, 2009 08:49
Nie powinno się jeść w tym czasie słodyczy (ale ja i tak jem...), nie pamiętam już dlaczego. Mogą CIę dzień przed boleć piersi/brzuch/właśnie w krzyżu ale nawet jeśli nie, to pamiętaj że pierwsze godziny okresu nie są zwykle zbyt obfite, więc powinnaś zauważyć zanim "przesiąkniesz". No i raczej poczujesz jak Ci mokro.
Co do sportu, czytałam że nie ma przeciwskazań, ale na wszelki wypadek nie rób tych najcięższych ćwiczeń,