Wysłany: Sro 27 Maj, 2009 21:26 Reforma zasad ortograficznych?
Słyszeliście może dzisiaj o pomyśle zreformowanai zasad ortografii a tak dokladniej zamienienia rz -ż, ch - h, ó - u. Moim zdaniem jest to niepotrzebne. Tylko wymyślają.
A tak bżmiałoby pżykładowe zdanie po reformie, i w ogule wyglą to jakby hciało a nie mogło.
Przykład wyrazów:
hżąszcz
gżegżółka
Bzdura...
_________________ "Dokąd tak biegniesz? Przecież wiesz że przed sobą nie uciekniesz."
Popełniłaś błędy ! -
hżąrzcz
gżegżułka
O teraz dobrze ;D
A tak na serio, to nie myślę, że byliby zdolni do tego aby zmienić zasady ortografii. Każdy musiałby się wszystkiego uczyć od nowa ;P
_________________ and so the lion fell in love with the lamb.. what a stupid lamb... what a sick, masochistic lion...
Zdecydowanie utrudniłoby mi to czytanie. Jedyne co wydaje mi się w miarę sensowne to likwidacja "ch".
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
_________________ and so the lion fell in love with the lamb.. what a stupid lamb... what a sick, masochistic lion...
Twilight ;*
Myszka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 28 Maj, 2009 15:36
nie raczej "ż" i "rz" oraz "u" i "ó" są bardziej bez sensu bo nie słychać różnicy w wypowiadanych wyrazach ale literki takie jak "ch" i "h" to słychać wystarczy powiedzieć "chleb" i "herbata" "ch" słychać słabiej a "h" mocniej i tak jest zawsze.Tak samo "ć" i "ci" ,
"ni" i "ń" na przykład słońce i słonice
Musiałabym na nowo się nauczyć czytać, nie mowiąc już o tym że książki już wydane byłyby w starej ortogriafii. A co jeżeli ktoś ma w imieniu bądź nazwisku te literki ? Ma zmieniać wszystkie dokumenty, nie mówiąc już o tym że w kolejności alfabetycznej byłby w innym miejscu
Wysłany: Nie 31 Maj, 2009 11:20
Maziak, tak się składa, że "gżegżółka" pisze się właśnie "gżegżółka". Jeśli chodzi o czas obecny, a nie czas po reformie.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Fajnie by wyglądało by cala polska mówiła gwarą śląską i czytała
w antryju na byfyju stoji szklonka tyju!
a tak serio to polski jest jaki jest, ale nie jest trudnym jezykiem (dla mnie, ale moze to dlatego ze iwrit ma podobne srodki wymowy), jest fajny i nie chcialabym duzych zmian. i tak czasami mam trud z pisaniem pewnych rzeczy i wyrazaniem mysli i raczej nie dalabym rady od nowa uczyc sie ortografii.