Wysłany: Pią 15 Lut, 2008 17:39
Nie uogólniajmy, naprawdę - Po prostu za dużo tego wszystkiego jest, żeby można było to poznać na studiach. Reszta to kwestia samorealizacji, która najwyraźniej jest niewielka.
Bardzo bym się zdziwił gdyby ktoś ze specjalizacją "chorób zwierząt futerkowych" nie znał dużej większości chorób na przykład chomiczych.
masz rację .ja miałam 5 chomików i trochę się znam.Przede wszystkim trzeba go oswoić ,ale nie radzę oswajać dawając mu jedzenie z ręki albo sypaniem dużej ilości na rękę .PRZYŁAD [prawdziwe]Miałam chomika dżungarka i właśnie tak go oswajałam.Na początku było dobrze przychodził na ręce ale po ok 5dniach zaczą mnie gryść jak bym była dla niego jedzeniem raz nawed odgryzł mi mały kawałek palca.Najlepiej jest przez 1 dzień dawać mu samą rękę do wąchania a 2 dnia jeżeli masz pięterka dawać rękę przy nich i chomiczek po ok minucie na nią wszedł potem wystarczy go lekko pogłaskać i chomik nabierze do ciebię zaufania później możesz prubować głaskać go w klatce .UWAGA PRZY PIERWSZYM RAZIE KIEDY WYCIĄGACZ CHOMIKA RÓB TO OSTROŻNIE BO INACZEJ CHOMIK SIĘ PRZESTRASZY I OSWAJANIE OD NOWA [TRZEBA BĘDZIE DUŻEJ] ja oswoiłam takim sposobem chomika fiołeczkę w 1 dzień i mam go do teraz
[ Dodano: Czw 16 Kwi, 2009 13:42 ]
jerzeli zobaczyż że chomik szybciej akceptuje twój zapach spróbuj brania na ręce
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 16:31 Re: Mój chomik gryzie do krwi
clio napisał/a:
Mój chomik gryzie do krwi i nie wiem co mam zrobić.
Wiem co masz zrobić, i zrób to jak najszybciej, po prostu wybij mu zęby, a raczej kły!
Jest to sprawdzony sposób, bo sam tak zrobiłem i działa, wystarczy młotkiem walnąć w dwa przednie i jest super, nawet cię nie ugryzie!
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 16:42
Cytat:
Jest to sprawdzony sposób, bo sam tak zrobiłem i działa, wystarczy młotkiem walnąć w dwa przednie i jest super, nawet cię nie ugryzie! Smile Twisted Evil
Chyba zrobiłam... mój myszoskoczek nigdy mnie nie ugryzł. Za to gryzie wszystkich innych i wszystko inne.
[ Dodano: Sob 11 Lip, 2009 16:43 ]
A - i wiem kto robi tą prowokację. Niestety, S .
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 16:51 Re: Mój chomik gryzie do krwi
salamandra212 napisał/a:
clio napisał/a:
Mój chomik gryzie do krwi i nie wiem co mam zrobić. :(
Wiem co masz zrobić, i zrób to jak najszybciej, po prostu wybij mu zęby, a raczej kły!
Jest to sprawdzony sposób, bo sam tak zrobiłem i działa, wystarczy młotkiem walnąć w dwa przednie i jest super, nawet cię nie ugryzie! :) :twisted:
ja mam lepszy pomysl, utnij sobie rece to chomik nie bedzie mial cie gdzie gryzc
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 19:51 Re: Mój chomik gryzie do krwi
clio napisał/a:
Mój chomik gryzie do krwi i nie wiem co mam zrobić.
powinieneś od razu zanieśc go do weterynarza!
Ale czy napewno oswoił się z tobą...? Niektóre chomiki tak reagują, jeśli osoba opiekująca sie nim podczas zabawy lub czynności lekko go zraniła, albo skrzywdziła (znęcała się nad nim, itp.). W ten sposób on się broni. Niestety po takim przeżyciu chomiki rzadko przestają bać się. Czasami tak się zdarza, ale najczęściej takie przeżycia budzą lek i niepokój.
_________________ "Leave me dreaming on the bed
See you right back here tomorrow for the next round
Keep this scene inside your head
As the bruises turn to yellow
The swelling goes down..."
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 19:58
quara99 napisał/a:
powinieneś od razu zanieśc go do weterynarza!
i co ci ten weterynarz zrobi.... jezu, pomyślcie. Mózg mu przeflashuje?
Wolę myszy i szczury (mój to mysz skacząca), bo je można wszystkiego nauczyć i są w miarę grzeczne. A przez to, że mysz/szczur nie jest słit(albo inne głupie skojarzenie), tylko chomik to pełno się ich marnuje.
[ Dodano: Sob 11 Lip, 2009 20:01 ]
A - i myszoskoczek po prostu się nie boi, i nawet jakby gryzł to po chwili by przestał, i wykonał jakiś manewr. Jest on 10 razy mądrzejszy od szczura, więc jest chyba najmądrzejszym gryzoniem ;]. A najbardziej mi się podoba jak sobie domek przesuwa - odwraca się tyłem, skacze dwoma tylnimi łapami w ten domek na ten domek sruuuu...odlatuje. Ma powera w tych nogach naprawdę, są 3 razy dłuższe od rąk. Jak niby może skakać na 35 cm? ;].
Jeśli tak twierdzi to się myli. Może chodzi o S jak Shaunri? :]
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 21:20
Hehe, ani o ciebie, ani o ciebie. PM i GG leżą otworem ;].
i co ci ten weterynarz zrobi.... jezu, pomyślcie. Mózg mu przeflashuje?
wiesz, to było pierwsze co mi przyszło do głowy. :/ Bo weterynarz zajmuje sie zwierzętami, więc może chociaz poradzic co robić, prawda?
_________________ "Leave me dreaming on the bed
See you right back here tomorrow for the next round
Keep this scene inside your head
As the bruises turn to yellow
The swelling goes down..."