kiedyś gdy obliczalam swoje BMI deg powiedział ze robie bład bo wage dzieci oblicza sie w centylach. jak moge obliczyć w centylach czy moja waga jest prawidłowa?
Jeju ja to ci powiem,że nawet niemam pojęcia o czym mówisz bo się na tym nieznam i jak widać chyba wiele osób też się na tym niezna..
Bo tu widać, ze nikt nic nie napisał niestety przykro mi...
Ale to trudne do wyjaśnienia bynajmniej dla mnie
No normalnie niemamzielonegopojęcia
_________________ Próbowałam wielu rzeczy i za każdym razem
pamiętałam żeby żaden kamień nie stał się głazem,
żeby droga była prosta, a sumienie czyste...
Waga,wzrost czy obwód głowy to wyznaczniki rozwoju u dzieci. Określa się je w oparciu o specjalne siatki centylowe. Siatki te to wykresy, które pozwalają stwierdzić ile procent dzieci w danym wieku ma taki lub mniejszy wzrost/wagę/obwód głowy. Wartości te wyraża się w cenylach (dokładniej - w percentylach).
I tak centyle od 25 do 75 określa się jako norma, centyle 10-25 to wzrost niski/osoba szczupła, centyle 3-10 to wzrost bardzo niski / bardzo szczupła, centyle 0-3 określa się jako skrajnie niski / skrajnie szczupłą osobę. Odpowiednio 75-90 to osoba wysoka / gruba, 90-97 bardzo wysoka / bardzo gruba, 97-100 skrajnie wysoka / skrajnie gruba.
Wyniki poniżej 3 centyla i powyżej 97 wymagają leczenia.
W necie widziałem różne siatki centylowe, ale w większości dotyczyły dzieci do 1 roku życia. Poszukajcie w swoich książeczkach zdrowia - czasami tam są załączane siatki. Jeśli nie znajdziecie, pytajcie mnie
BTW: Wyniki wzrost i waga trzeba rozpatrywać łącznie. Jeśli ktoś jest np. 80 centylu pod względem wagi, to wcale jeszcze nie oznacza, że jest gruby. Może mieć np. wzrost w 90 centylu i wówczas oznacza to, że po prostu dojrzewa szybciej niż "średnia".
na pewno masz dobra wage i nie mosisz martwic sie tym :-D gdybym obliczyLa na pewno bym ci napisaLa ale nie wiem wiec ci nie napisze :cry: tez kiedys miaLam ten problem!NIE WSTYDZ SIE TEGO I NIE OBAEIAJ :-D [/list]
_________________ Szkola jest jak WC -
trzeba do niej chodzic