Wysłany: Wto 21 Paź, 2003 22:11 ZACZYNAM SIĘ BAĆ! :O
Moja siostra nastraszyła mnie,że zobaczę,jak to cholernie jest mieć miesiączkę!Powiedziała,że straaaasznie boli brzuch(tak a`propos,to właśnie terqaz mnie boli brzuch!Pod brzuchem i w lewo! )Powiedziała też,że nie będę mogła chodzić na basen w tym czasie (to,to akurat wiem)i będę musiała w szkole,w kiblu,zmieniać podpaski!I ja się teraz przez nią boję!!!!!!A PRZECIEŻ W RÓŻNYCH KSIĄŻKACHDLA "DZIEWCZYNEK "PISZE,ŻE TO JEST PIĘKNE(MIEĆ OKRES)BO JEST SIĘ WTEDY "KOBIETKĄ"!Jakby co,to moja siostra ma 22 lata!Błagam,dziewczyny,pomóżcie!Czy to naprawdę takie straszne????????!!!!!!!!Acha!-pierwszy okres już miałam!
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Wto 21 Paź, 2003 22:14
wiesz co? jeżeli miałaś już pierwszy okres to chyba eisz jak to jest go miec A siostra cie nastraszyła, ja bym jej nie wierzyła . Wiesz, trzeba zmieniać podpaski w kiblu w szkole bo nie będziesz łaziła z taka przemoczoną. Ale chyba wiesz jak to ejst, powodzenia.
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Różnie dziewczyny przechodzą okres. Niektóre zakładają podpaskę i niemal o nim zapominają. Inne już na kilka dni przed wiją się z bólu. Mam nadzieję, że będziesz należała do tej pierwszej grupy.
Jeśli miałaś już pierwszy okres, to mniej więcej wiesz, czego się możesz spodziewać.
Nie koniecznie będziesz musiała zmieniać podpaski w ubikacji w szkole. Zależeć to będzie od ilości wydzieliny. Mi np. w każdym dniu okresu wystarcza jedna podpaska na dzień, cieszę się z tego powodu bo ma wydzielina jest bardzo skąpa. Nie powinnaś się tym przejmować!! Jestem pewna że wszystko będzie ok, a na basen zawsze możesz uzyć tamponu
_________________ "Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym!!!"
<ja-cytryna.blog.pl.> =D
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Nie 02 Lis, 2003 19:56
Wiesz co,skoro juz miałaś okres to pomyśl sobie,czy ciebie coś bolało i w ogóle...Wiem,ze ty nie wiedziałaś,ze to okres... Ale najprawdopodobnij będzie tak,że jak cie nie bolało to boleć nie będzie...
Ale z drugiej strony nieraz jest tak,że pierwsza miesiaczka nie boli a kolejne tak...
Przepraszam,jak tylko pogorszyłam sytuację. Napisz,jak problem się skończy. Pozdrawiam!
Ja na początku jedyny problem jaki miałam to to, że strasznie sie bałam, że podpaska przecieknie! Głupie- nie? Kiedy chodziłam po szkole myślałam tylko o tym. Na szczęście nigdy nie zdażył się taki wypadek, a teraz zapominam że mam okres i tylko co 3-4 godziny muszę zmieniać podpaskę. Da się przeżyć
O Boże!!!!Niestety Deg,na pewno nie należę do tekj 1 grupy.Przekonałam się o tym już podczas obozu 2003:(Pamiętam,ze myslałam,że po prostu ...wydalam ,ale moja siostra....a dobra,nieważne...powiem tylko,że raz(właśnie przed tymi trzema,czy czterema dniami) tak cholernie mnei bolał brzuch,że się poryczałam.....to było straszne...
Pocieszę Cię tylko, że w przyszłości może (ale nie musi) się to zmienić na lepsze.
I gdy kiedyś zdecydujesz się na antykoncepcję hormonalną, to powinno być lepiej. Tylko nie decyduj się na taką antykoncepcję wyłącznie z tego powodu! .
Idda nie ma się czego tak przejmować. Skoro miałaś 1 okres to dalesze będą pewnie mniej więcej takie same jak ten. Mój pierwszy okres był bardzo długi i bolesny. Trwał aż 9 dni..przez 5 pierwszych bolał mnie brzuch a właściwie to już kilka dni przed. Podpaski również musiałam zmieniać często bo okres był obfity. Góra co 2 godziny musiałam je zmieniać. Ale dalsze miesiączki naszczęście sa nieco mniej uciążliwe. Brzuch boli mnie tak samo mocno, ale okres nie trwa już 9 dni tylko najczęsciej 5 a podpaski zmieniam co 3 godziny, a nie co 2. W porównaniu do moich koleżanek z klasy to i tak mam uciążliwy okres...ale nie tak jak pierwszy z czego bardzo sie cieszę. Każda kobieta ma inny okres i to że twoją siostrę boli tak bardzo nie znaczy że spotka to ciebie.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."