to to boli?? aaaaaaaaaaa... chyba juz tez sie boje...
_________________ "... Idąc ulicą zauważ biednego kamyka,
jesiennego liścia, zapracowaną mrówkę,
małego wróbelka, jedną chmurkę na niebie,
pierwszą kroplę deszczu na sobie
i uśmiechnij się do siebie
i bądź z siebie dumny,
że potrafisz to wszystko zauważyć..."
Ja też boję się pierwszej wizyty u ginekologa. Na szczęście jeszcze trochę czasu przede mną, bo mam dopiero 11 lat. 11-letnie dziewczyny chyba nie muszą chodzić do ginekologa?! Mam nadzieję że nie. Mówicie że badanie, które wykonuje ginekolog jest bolesne. Może i jest, ale w książce zatytułowanej "Matka i Dziecko" było objaśnione co się robi przy pierwszej wizycie u lekarza podczas ciąży. Mama pozwoliła mi to przeczytać i mysolałam że nic gorszego być nie może: lekarka musi delikatnie wsadzić dwa palce do pochwy i sprawdzić, czy dziecko w macicy ma dobre położenie czy jakoś tak. Tego boję się bardziej niż ginekologa. Kiedyś jednak trzeba się odważyć na te czynności.
P.S. Wydaje mi się że u ginekologa nie badają nago. Myślę, że jest się w takim ciuchy (jakby króciutka sukienka) ale bez majtek
hej! no to jest okropnie...chyba bede musiała iść do ginekologa:-( miesiączke mam już od ponad roku...a teraz spóźnia mi sie o 2 miesiace! ostatnio miałam 17 listopada. czy teraz MUSZĘ iść do ginekologa? tak bardzo sie boję...
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Wto 13 Sty, 2004 15:58
nie, nie musisz iśc do ginekologa, moja koleżanka miesiączkowała już od 11 miesięcy i jej sie spóźniał okres o prawie 5 miesiecy, no i potem go dostała, i nie była u ginekologa, przez pierwsze 3 lata miesiaczki mogą być nieregularne mogą się spóxniać i różne takie więc wiesz, nie musisz
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Madzialena 1234 Gość
Wysłany: Czw 05 Lut, 2004 15:14
ja sie nie boje .tyle razy miałam podawany cewnik (to gorsze niz ginekolog )
Wysłany: Czw 05 Lut, 2004 18:23
cewnim się wkłada tam gdzie sikasz że np. jesteś w szpitalu i żebyś nie musiała odchodzic z miejsca do kibelka i nie musiała używać basenu (tak mi się sdaje, poprawcie mnie jak cos)
Joga: Wiele razy pisałem, że lepiej NIE chodzić do kobiety - ginekologa. Gdyby badał Cię facet, napewno badanie nie byłoby tak nieprzyjemne. Poza tym badanie bolesne jest bez sensu - jeśli Cię boli, ginekolog powinien przerwać badanie, uspokoić i rozluźnić Cię i dopiero potem dalej badać. Jeśli Twój ginekolog robi inaczej - zmień go!
Blue Girl: W ciąży wielokrotnie bada się pacjentkę przez pochwę. A podczas porodu to nawet kilkanaście razy jednego dnia. Jednak pierwsza wizyta u ginekologa koniecznie powinna nastąpić wcześniej niż podczas ciąży. Najlepiej zgłosić się do ginekologa przed rozpoczęciem współżycia lub ok. 18 roku życia, a potem odwiedzać go raz w roku.
Do badania pacjentka nie musi być nago. Wystarczy spódniczka + brak majtek.
girl_in_black: to zależy czy miesiączkowałaś regularnie. Pewnie nie. Jeśli nie, to nie musisz iść. Jeśli tak - lepiej najpierw iść do swojego zwykłego lekarza. A jeszcze lepiej najpierw porozmawiać z mamą
hej! ja już miesiączkowałam dosyć relularnie.ale dostałam ta miesiączke jak zachorowałam. i tu od razu nasuwa mi siem pytanie czy jak już długo nie ma sie miesiaczki to wystarczy zachorować zeby ją mieć?
Wysłany: Pon 09 Lut, 2004 16:08
nie wiem czy wystarczy zachorować, a co do miesiączek to ja tez mam mały problem. Miesiączkuje od sierpnia, we wrześniu też miałam okres ale potem a październiku znowu nie miałam w listopadzie się pojawił, w grudniu też i wteraz w styczniu znowu nie miałam a teraz jest luty i sie zbliża termin mojej miesiączki (oprocz tych opuźnień moja miesiaczka była w dniach w miare regularna) czy mogłabym jakoś zapobiec przed tym żeby wystąpiła 18 ponieważ jade na basen ze szkoły, czy stanie się coś jeżeli dostane okresu w basenie?
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Wto 10 Lut, 2004 11:10
panienka_wierzba napisał/a:
nie wiem czy wystarczy zachorować, a co do miesiączek to ja tez mam mały problem. Miesiączkuje od sierpnia, we wrześniu też miałam okres ale potem a październiku znowu nie miałam w listopadzie się pojawił, w grudniu też i wteraz w styczniu znowu nie miałam a teraz jest luty i sie zbliża termin mojej miesiączki (oprocz tych opuźnień moja miesiaczka była w dniach w miare regularna) czy mogłabym jakoś zapobiec przed tym żeby wystąpiła 18 ponieważ jade na basen ze szkoły, czy stanie się coś jeżeli dostane okresu w basenie?
Jeśli dostaniesz okresu na basenie obok ciebie woda może zrobić się różowa(od krwi) i krew może zachlapać Ci nogi. Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała (jeśli jesteś pewa,że wtedy dostaniesz okres). Mogłabys naprawdę spalic się przy całej szkole. Moja siostra mi opowiadała,że raz jeden chłopak zrobił siu-siu do basenu i wszyscy musieli wychodzić i całą wodę wymieniali A tamponu też nie możesz włożyć wtedy,kiedy okresu jeszcze nie będziesz miała np. przed pójsciem do basenu na "wszelki wypadek gdybyś w basenie dostała". Bo gdybyś go w końcu nie dostała nie mogłabyś tamponu wyjąć.
girl_in_black: trudne pytanie . Związek miesiączki z chorobami istnieje, ale nie jest to takie proste, że wystarczy zachorować, aby mieć miesiączkę
panienka_wierzba: Jeśli nie stosujesz antykoncepcji hormonalnej, nie jesteś w stanie przesunąć terminu miesiączki. Na basen na wszelki wypadek weź tampon. Ponieważ miesiączkujesz już od pewnego czasu, zatem zauważyłaś pewne oznaki zbliżającego się okresu (bóle, plamienie itp). Zatem nie sądzę, aby okres zaskoczył Cię akurat, gdy będziesz w wodzie i natychmiast miał ochotę wylewać się z Ciebie pełnym strumieniem .
mróweczka: Tampon bez okresu da się wyjąć. Nie jest to zbyt przyjemne, ale da się zrobić.
KleO: O! Wróciłaś znów! Witaj!
Dobrze zauważyłaś z tym ginekologiem. Przecież nie wstydzimy się np. pokazać rękę lekarzowi, nie? Dla ginekologa srom jest takim samym miejscem jak np. dla pediatry gardło.
prawda że to jest dla ginekologa codziennością ze ogląda te intymne miejsca....ale to tak dziwnie siem przed nim rozbierac.....samo rozebranie siem jest okropne a co jeszcze mówić żeby przed nim rozszerzać nogi....:/
Nie byłam jeszcze u ginekologa i jak na razie się tam nie wybieram, bo nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów ani nie jestem w ciąży ;-))) Ale gdybym miała wybierać, to oczywiście pierwsza moja wizyta będzie u kobiety! Tak samo jak wiele innych dziewcząt wstydzę się mężczyzny - ginekologa i uważam to za całkiem normalne, bo to chyba jest normalne, że młoda dziewczyna wstydzi się obnażać przed facetem!
A jeśli chodzi o pytania czy "to" boli, to owszem, na pewno to pocztujesz, chociaż niekoniecznie w ten sposób ginekolog będzie Cię badał. Są różne metody, np. USG i inne! ;-)))
_________________ - :] Pozdrooffka dla ffszystkich! [: -
Ps. Jestem tu nowa więc wybaczcie mi błędy i wpadki ;-))))