Mam wielki problem! Na nodze pojawił mi się odcisk, ale taki nietypowy bo "zapuścił korzonki" w mojej stopie. Mam go już 3 miesiące, próbowałam go różnymi sposobami usunąć na nic. Akurat przed moją kolonią poszłam do chirurga z odciskiem. No i lekarz oznajmił, że może mi go jakoś chirurgicznie usunąć i założyć szwy . Ale,że jechałam na wycieczkę nie mógł mi tego zrobić. I teraz nie wiem czy pójśc do niego czy może jakoś po swojemu to załatwić (oczywiście jak ktoś z was zna jakiś skuteczny sposob). A więc iśc do chirurga czy nie iść?
_________________ Najczęściej duma jest przyczyną wszystkich wielkich błędów.
sądze że bezwłocznie powinnaś iść! i sie niczego nie obawiać! teraz zabiegi są w taki sposób wykonywane że praktycznie nie odczuwasz bólu a wtedy bedziesz miała problem z głowy bo jak zapewne wiem odcisk strasnzie boli a nie wiadomo czy sama, czy tez z pomocom mamy, taty itd. uda ci się go usunąć. Warto ta robote oddac w dobre ręce chirurga
Pozdro ^__^
_________________ Dobry serek, dobry... i otwieramy buźke! I ... Aaam! AŁAAA! Al nie gryź!
JA tez kiedyś miałam odcisk....i usunęłam go sama..ale trwało to dośc długo...starsznie sie z tym męczyłam wiec moze lepije idz do tego chirurga? Zapewniam cie ze nie bedzie bolało..napewno pierw zrobi ci znieczulenie!! A jak sama bedziesz go usuwać to też musisz go wyciąć! ale wtedy będzie to napewno bardziej bolało niz u hirurga! Te "korzeni" trzeba dokładnie wszystkie usunąć bo inaczej odcisk odrosnie spowrotem. I to nie jest takie proste..ja sobie wycinałam ten odcisk sama i chyba za 4 razem dopiero cały wyszedł...nie było to miłe :/ Ja to robiłam tak ze smarowałam to specjalna mascią przez jakis czas albo nosiłam specjalne plastry na odciski i ten odcisk sie robil taki jakby twardszy d tego i pozniej go trzbabylo wyciąc i on przez te wszystkie specjalne mascie łatwiej wychodzil i mniej bolał ale i tak było to denerwujące wiec radze ci isc do chirurga...chyba ze chcez go wycinac sama nozyczkami tak jak ja
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
A lepiej pójdę macie rację. A co ja będę się męczyła z tym wycinaniem . A co do plastrów na odciski no to używałam ich, ale zbytni nie pomagały. Przerażająca jest myśl, że nie będę mogła za bardzo chodzić przez 10 dni po wycięciu .
No i byłam . Jestem po mojej małej pierwszejk operacji. Znieczulenie miałam robione wielką strzykawką i grubą igłą, ale bolało , ale pozniej jak moj odcisk byl wycinany to nie czulam zadnego bolu tylko jakies naciaganie, wycinanie a krew tak pryskala , że doktorowi spodnie opryskała ale tylko tak troszeczke . A teraz mam opatrunek i szwy a przez to nie moge chodzic .
Pewnie macie na myśli brodawki (pospolicie nazywane też kurzajkami).
Brodawki można leczyć smarując specjalnym płynem, jednak leczenie jest długotrwałe, nie zawsze przynosi efekty i nie jest zbyt przyjemne.
Najlepszym wyjściem jest usunięcie chirurgiczne.
Chirurdzy usuwają brodawki na dwa sposoby - albo wypalają specjalnym urządzeniem, albo wycinają. Lepiej jest wyciąć, mimo, że zabieg jest mniej przyjemny, ale rany szybciutko się goją i nie ma problemów.
Nie wiem o co chodziło autorce tego postu, ale mi chodziło o ODCISK a nie brodawke...taka jakby biała, płaska kropka na stopie z czarnymi punkcikami (korzeniami) które sięgaja głęboko do stopy i trzeba je wyciąc razem zobciskiem bo inaczej odrośnie..nie wiem może profesjonalnie to sie jakos inaczej nazywa ale ja na to mówie odcisk.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."