A ja widze, ze ty nie wiesz jak sie czyta
Wiem, ze soczewki sie zuzywaja. Mi chodzilo o to, ze nie musowo sobie kupowac co miesiac nowych jak sie nie chce. Tylko co jakis czas. I nosic sobie "na zmiane" okulary i soczewki kiedy sie chce. Juz czaju ?
_________________ Nie martw się, jutro będzie gorzej !
Tavion Gość
Wysłany: Pon 09 Sie, 2004 12:43
Boshe dziewczyno... jak takie coś czytam to mnie krew zalewa... przez 4 lata nosiłam soczewki - soczewki się zużywają - po miesiącu obowiązkowo trzeba zmienić - zbiera się na nich kurz i tłuszcz - a do tego nie są przydatne - teraz rozumiesz?
Ale co to za sens nosić raz okulary a raz soczewki? .....
Albo sobie raz wziasc soczewki. Zeby sobie sprobowac. Przeciez nie trzeba ciagle miec soczewek, co ? Czy moze jesli raz sie zalozy to juz nie wolno ich zdjac ??? (sarkazm)
Ja ciebie rozumiem, nie musisz sie irytowac. Rozumiesz ? Wiem, ze soczewki trzeba zmieniac !
wiola Gość
Wysłany: Wto 10 Sie, 2004 11:15
rozumiem Cie ze chcesz nosic szkła kontaktowe zamiast okularów, ja wiem co to znaczy bo nosze okulary i jest mi w nich źle ale naszczescie musze tylko je nosic do czytania... ale wolała bym szkła kontaktowe :) i nie są wcale takie drogie jak niektorzy mówią... :wink:
Moja mama mi odradza, bo mowi, ze trzeba o nie bardzo dbac, bo byle paproch moze spowodowac jakies cos w oku. I jeszcze, ze to nie jest za dobre dla oczu, bo soczewki maja z nim bezposredni kontakt, i ze jeszcze sa niewygodne. To prawda ?
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Nie 15 Sie, 2004 13:31
To prawda,że o soczewki trzeba bardzo dbać. Nie mogą być zakurzone,zabrudzone itp.
Ale z tym,że są niebezpieczne to się nie zgodze. Przecież ile ludzi je nosi i jakoś żyją,no nie?
Lavile , po :
1. Soczewki wcale nie są niebezpieczne dla oka bo są zrobione ze specjalnego materiału !
2. Jeśli nie chcesz czyścić soczewek , kup sobie jednodniowe ... kilku dniowe czeba płukać w specjalnym płynie i przechowywać w specjalnym pojemniku ...
3. Jeśli nigdy nie nosiłaś skąd możesz wiedzieć czy są wygodne czy nie !!! Tak samo twoja mama ...
Aska, ja nic nie twierdze, tylko pytam, bo tak mi moja mama mowila. I wlasnie chodzi mi o to jak by ja przekonac, zeby mi na soczewki pozwolila ! I tylko sie wszystkiego upewniam !! No bo przeciez to jest jasne moim zdaniem, ze gdyby byly niebezpieczne dla oka to by ich nikt nie nosil, nie ? Co do jednodniowych-czy to sie wogole oplaca ??
cóż Lavile mam ten sam problem co ty , mama nie pozwala mi na soczewki . Ale powiedziała że może kupi mi "kontakty" jak będę starsza (powiedziała że musze mieć 15,16 lat teraz mam 12 lat ) . Ale wiesz dla jednego soczewki są bezpieczne a np. dla ciebie mogą być niebezpieczne ... Powiedz mamie żeby umówiła cię z okulistą , a ty poprosisz żeby sprawdził czy możesz nosić soczewki i jakie ... Czeba pamiętać że noszenie soczewek musi być pod obserwacją lekarza (okulisty) ... Moim zdaniem jednodniowe możesz kupić na spróbe , a później możesz kupować np. roczne (plus dodatki : pojemnik , płyn) niestety soczewki są bardzo DROGIE ...
Czy byłaś na tej stronie którą pisałam http://www.soczewka.pl/home.php?my=1
Znajdziesz tam odpowiedzi na pytania :
Czy noszenie soczewek kontaktowych jest zdrowe?Czy muszę mieć okulary?Co znaczy "pielęgnacja soczewek kontaktowych"?
Warto odwiedzić tą strone ... POLECAM
_________________ miłość jest jak żmija : męczy , dręczy i zabija ...