Wiecie co?
A co Wy zroblilibyście, gdyby na nas jutro napadła np. Brazylia pod pretekstem, że w Polsce ukrywa się strasznie poszukiwany zbieg Brazylijski, który ukradł 2 kg kawy?
Żołnierze brazylijscy okupywaliby nasz kraj. Wymordowaliby nam prezydenta, premiera, rząd, sejm, senat itp. Na to miesce wstawiliby ludzi wyznaczonych przez siebie. Wprowadziliby własną policję. Co 1 km na drogach ustawione by były Brazylijskie patrole i zatrzymywałyby każdy samochód do kontroli.
To jakbyście zareagowali?
Kilkadziesiąt lat temu, podczas II wojny światowej byliśmy okupowani zarówno przez Niemców jak i Rosjan. W tych bardzo trudnych warunkach działała Armia Krajowa (AK). Ci partyzanci stosowali różne techniki, aby wygonić wroga z naszego kraju. Teraz nazywamy ich bohaterami. Choć według obecnych mediów powinniśmy mówić o nich terroryści, ponieważ mordowali dziesiątki Niemców czy Rosjan. Także kobiety i dzieci.
I co Wy na to teraz? Załóżmy, że USA pełni rolę Niemców, a Polska - Rosji. Czy mieszkańcy Iraku nie mają prawa się bronić przed okupantami???
Dzień dobry.
Ech...Jeśli już chodzi o Polskę, to Husajn bodajże kiedyś mówił o "kraju na północy", kiedy zapowiadał gdzie się zemści. Jeśli się nie mylę, to wtedy pomylił Polskę z Norwegią, więc nie do końca mamy czego się bać. Deg powiedział o Armii Krajowej. Ja się zgadzam. Ci ludzie byli bohaterami, ginęli za swój kraj. To była Armia Podziemna, polityka antyhitlerowska. Podczas drugiej okupacji (albo, jak wolicie, "pomocy" Związku Radzieckiego i początków komunizmu w Polsce) członkowie AK byli wyciągani z domów i najczęściej po prostu rozstrzeliwani w lesie. Po wojnie Związek Radziecki (bo to chyba tak się zwało jeszcze? Mogę się mylić) zaproponował dowódcom Armii Krajowej spotkanie i oficjalne rozwiązanie owej organizacji. Była niepotrzebna...Teoretycznie. Ci ludzie w dobrej wierze się zgodzili. Jeśli dobrze słuchałem wykładu na ten temat, żaden nie wrócił do domu. Wracając do Kwaśniewskiego i Busha. Co ma Polska z Iraku? ZAPOWIEDŹ zniesienia Wiz? Pff...Przecież to nie jest NIC. Turcja za samo otwarcie dróg powietrznych nad terotytorium swojego kraju dostaje od USA grubą kasę. A my co?... Podziękowania i uśmiechy. Pięknie.
Pozdrawiam
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004 10:17
Wiem, że Polacy są okupantami, wielu z nich tego nie chce, ale już mając wyzsze stanowsiko gdy wisi nad tobą groźba wydalenia z wojska jakbyś postąpił. To nie wina żołnierzy, że mają proacę, boją się jej stracić i jadą do Iraku. To wina polityków, którzy uważają Amerykę za super kraj, któremu trzeba pomóc i wysyłają naszych, 66% Polaków jest przeciw w tym ja! Reszta to ludzie, którzy mają hamburgery zamiast mózgu, który dawno został przeżarty przez Amerykańskie seriale i gadżety.
Tavion Gość
Wysłany: Nie 19 Wrz, 2004 10:58
Ameryce niczego nie brakuje, a ta wojna w Iraku była tylko dowodem tego, jak bardzo egoistycznym narodem są Amerykanie.
Chcą znieść wizy. Czy postępują dobrze?
Polska zawsze dążyła do tego aby nosić miano 'największego sojusznika USA'. W wojnie w Iraku zginęło już 13 polskich żołnierzy. A czy amerykę to obchodzi? Nie. Tak samo jak i bieda w Polsce.
A jeśli chodzi o groźbę ataku...
Hiszpania tak samo jak Polska, pomagała Amerykanom w Iraku.
Podłożona bomba (pociąg) zabiła wielu ludzi. Czy spodziewali się tego?
Nie. Polska też nie spodziewa się ataków. A mogą nastąpić - dzisiaj, jutro, za tydzień.
Ostatnio zmieniony przez ti_mo_n dnia Sob 10 Lut, 2007 07:21, w całości zmieniany 1 raz
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 29 Wrz, 2004 13:49
Z tego co mi mówili rodzice, Polska należy do NATO i ma obowiązek pomagać innym państwom z NATO... Czyli poniekąd niemieliśmy wyboru.
Ja nie odpowiadam na to. Jestem dumna, że my, Polacy możemy chociaż po małej części przyczynić się do zakończenia wojny i ochrony tamtych terenów. Jednak za tym idzie niebezpieczeństwo, np. zamachu na duże miasto z Polsce i w ogóle...
Zgadzam sie z prawie wszystkimi na tym forum:
Polacy gina w Iraku a tak nie powinno być , jesli Polske zaatakują terroryści ( a sądzę że może tak być ,ogladałam kiedys program w którym jakiś jasnowidz mówił ze Irak zaatakuje Polskę ale mozemy się jeszcze obronić - ciekawe jak no nie wiem jak to bedzie) no więc jesli Polskę zaatakuja terroryści to ten zasrany Bush napewno nam nie pomoże i Kwasniewski tez tylko będzie zwiewał gdzie pieprz rośnie bo go nie obchodzi nasz kraj tylko kasa, kasa i jeszcze raz kasa gdyby tak nie było to dał by chociaz troche kasy biednym i załatwił domu bezdomnym może to nie jest takie łatwe ale w końcu od czego jest prezydent. Nie wiem jak wasi rodzice ale moi juz dawno na niego nie głosują..... papapapapap
_________________ "Nasz czas jest zbyt krótki, by marnowac go na smutki...!"