Cześć. Ostatnio przeczytałam w książce, że ok. pół roku przed pojawieniem się miesiączki wyrastają włosi pod pachami. Tak się składa, że mam już kilka włosków. Ale do tego ciekawostka. Moja siostra dostała okres, kiedy miała 13 lat, i dostała go 2 czy 3 dni przed moim narodzeniem. Moja mama miała rocznikowo 13 lat i dostała również okres w okolicach daty moich urodzin (koniec kwietnia). Ja mam teraz 12 i pół roku, i urodziny mam w kwietniu. A do tego te przypuszczenia oznak związane z włoskami... Bardzo możliwe że dostanę okres w okolicach daty swoich urodzin... Czy to jest możliwe? A poza tym to w ten weekend i dziś w szkole bardzo bolały mnie okolice jajników. Czy to może być jakąś oznaką? Proszę o odpowiedź.
PS. Moja przyjaciółka dostała okres 24 września (akurat jak skończyłam 12 i pół rok :)), ale nie ma jeszcze włosków pod pachami. Czy to ma jakiś związek z genami czy coś?
hmmm to mi się wydaje dziwne ja czytałam w innej książce że włosy pod pachami wyrastają przed miestączką a moja koleżanka ma włosy pod pachami (dużo) i nie ma okresu i tak właściwie nie tylko ona ale wszystkie inne koleżanki
Nie prawda z tymi włosami .. na to nie ma regulki ... wyrastają kiedy "chcą "
Mozliwe a nawet bardzo prawdopodobne że dostaniesz okres w wieku 13, 14 lat ... a moze juz niedlugo ?
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pon 04 Paź, 2004 21:29
Zgadzam się. Tu nie ma żadnej regułki-nieraz włosy pod pachami pojawiają się rok,nieraz pół roku przed okresem a nieraz w ogóle po pierwszej miesiączce. Ja mam rok i nie mam okresu. Poza tym często dziewczynki dostają pierwszy okres w tym samym wieku co matka,więc w Twoim wypadku też MOŻE(choć nie musi) tak być.
A ja jak dostałam okres (niecale 12 lat mialam) nie mialam jeszcze włosów pod pachami, wyrosły mi jakies 1-2 lata po pierwszym okresie, nawet nie pamietam. I było tak jak czytałam w wielu źródłach, ze włosy pod pachami rosną dopiero później i u mnie sie to sprawdzilo chcoiaz oczywiscie nie zawsze tak jest
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Czw 21 Paź, 2004 20:25
Mi włosy pod pachami zaczęły rosnąć chyba 3 lata temu, a okresu nadal nie mam mimo, że mam już prawie 16 lat. Ale szybko go nie dostanę bo mam jeszcze bardzo małe piersi, a lekarz powiedział mi miedyś, że żeby dostać okres to najpierw trzeba mieć dobrze rozwinięte piersi, bo jak bym byla plaska i dostała bym okres i zaszła w ciążę to jak bym dziecko karmiła? hihi
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 22 Paź, 2004 20:22
a ja mam aż 1 wlosek pod pachą i nie mam okresu
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 22 Paź, 2004 20:45
Gabra - ciesz się...
Ja muszę conajmniej raz w tyg. () golić pachy, bo np. na WFie wygląda to paskudnie i ja się źle w tym czuje...
A właściwie rosną mi bo kiedyś miałam mało, a zgoliłam. No i się wtedy zaczęło Ale sądzę, że gdybym nie zgoliła, to dostałabym okres bez widocznego owłosienia pod pachami.