| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Tolerancja
Autor Wiadomość
altruista Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 22:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ToJa napisał/a:
Altruista, co Ty pleciesz? Sztuczne przyklaskiwanie? Albo człowiek jest tolerancyjny, albo nie. Skoro nie jesteś tolerancyjny np. wobec Żydów czy Murzynów, to jesteś rasistą. Według mnie nietolerancja wobec ludzi niepełnosprawnych równa się z brakiem jakichkolwiek uczuć. To są te idee, które Cię odstraszają od tolerancji? Szacunek i współczucie dla słabszych, dla tych, co są "inni" od Ciebie? Myślę jednak, że właśnie to, co napisałeś jest sztuczne. Nie wierzę, że młody człowiek może mieć 0 tolerancji. Jeśli tak jest, to idź do psychologa, bo coś się złego z Tobą dzieje. Tolerancja to nie tylko zaakceptowanie gejów czy lesbijek, ale również ludzi niepełnosprawnych.

ehh, ludzie, skad w was te sklonnosci do nadinterpretacji? Moja nietolerancja jest stwierdzona od dawna, nabyta przez wlasne doswiadczenia. Sek w tym, ze ja nie tyle nie toleruje murzynow, zydow czy jakichs innych mniejszosci, tylko nie toleruje ludzkiej glupoty, zaslepienia, fanatyzmu religijnego i przede wszystkim - wlazidupstwa. Jedyna kultura, subkultura, czy jak tam chcesz to zwac do ktorej czuje neichec, to geje - ot, po prostu nie toleruje. Moje prawo. Hm, wlasnie - czemu czlowiek calkowicie nietolerancyjny nie ma prawa istniec? Czemu traktowane jest jako wynaturzenie? Jestem ciekaw twoich argumentow.
elfkaNenar napisał/a:

ToJa postów Altrusty się nie bierze na poważnie...

heh, blad, bo staram sie pisac z sensem i tak, by ktos mogl cos z moich postow wyniesc.

elfkaNenar napisał/a:
on chyba chciał powiedzieć jak zawsze, ze nie jest szablonikowy

[...]ze jest nieszablonowy(czy tez postacia nieszablonowa). I musze cie zasmucic, chcialem zaznaczyc ze jestem jak najbardziej zwyczajny

elfkaNenar napisał/a:
lub ukrytym sensem jest to, ze połowa z nas [wg. niego] nie jest tolerancyjna chociaż na taką się robi na forum

szczerze? Osoby prawdziwie tolerancyjne ktore poznalem mozna policzyc na palcach jednej reki. Malo kto nie uzywal chociazby obelgi 'ty pedale'[czy tez 'ty zydzie' itp], a to oznaka tolerancji raczej nie jest. Co, ze to niby blahostka? Wcale nie. Szczegolnie ze te 'blahostki' to tylko wierzcholek gory lodowej.

Nie moja wina ze obraz typowego polaka to cham, ktory "jest calkiem tolerancyjny, ale nei lubi ruskow, bo pijaki, niemcow, bo to niemcy, czechow, bo to nie nasi, zydow, bo to jacys poganie, i pedalow, bo to obmierzle jakies'

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2090041
ToJa Płeć:Kobieta
Aktywista
Jest mnie coraz mniej...
Aktywista

PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 22:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

DeadCorpses a według mnie jeśli na cygańską dziewczynkę powiem Ta dziewczynka a nie Ta Cyganka i będę ją traktować jak każde inne dziecko to jest tolerancja. Nie interesuje mnie, że ktoś kto obok mnie mieszka jest innej narodowci. Dla mnie to sąsiad jak każdy inny.
Altruista, głupoty, fanatyzmu religijnego i wielu innych spraw nie powinno się akceptować. I to nie była nadinterpretacja. NApisałeś dość lakonicznie - jestem nietolerancyjny.
Ja akceptuję homoseksualisów i inne religie. Ale nigdy nie będę tolerancyjna wobec pedofili (powinno się ich leczyć, albo kastrować), ale żal mi tych ludzi. I nie zaakceptuję sekt. Tolerancja nie może być bezkrytyczna. Jeśli ktoś w imię religii morduje ludzi, to trzeba upaść na głowę żeby to zaakceptować.
Czemu nie można być całkiem nietolerancyjnym? Tyle inności jest wokół nas, że nie da się żyć bez odrobiny tolelarncji wobec innych.

niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
245765
kicp Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 16 Lis, 2004 23:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jeśli ktoś w imię religii morduje ludzi, to trzeba upaść na głowę żeby to zaakceptować.

Hm, a kościół katolicki akceptujesz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ToJa Płeć:Kobieta
Aktywista
Jest mnie coraz mniej...
Aktywista

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 00:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tak, ale nie bezkrytycznie. Jestem wychowana w tej wierze, ale widzę co się dzieje. Jestem wierząca, ale to nie znaczy, że akceptuję pedofilstwo, złodziejstwo i prywatę wśród księży. To są ludzie i nie mają nic wspólnego z moją wiarą. Wszędzie jest margines. Ale chodzi Ci pewnie, że kościół katolicki to też sekta... Może i tak. Wszystko można podpiąć pod sektę np. harcerstwo - wszystko, gdzie jest zrzeszona jakaś ilość ludzi i ktoś na górze Razz Jednak w tej "sekcie" nikt mi nie mówi, że mam zostawić rodzinę, przyjaciół i oddać wszystko co mam dla zbawienia. Zechcę to dam na ofiarę - nie to wydam na lody Razz

niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
245765
kicp Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 11:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Raczej chodziło mi o to, co zacytowałem - przecież kościół katolicki też mordował w imię religii, święte inkwizycje, krucjaty itd. Wiem, że dawno, ale jednak. Za wiele się nie zmieniło i zmieniać nie będzie w tym świetnym systemie
Powrót do góry
Pulkownik Nikt Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 13:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

rotfl uwierz mi ze wiele sie zmienilo Smile
Kiedys niedopomyslenia bylo ze ludzie sa rowni ( wsrod ksiezy takze ) a teraz co? Razz Poczytaj sobie listy papieza do ktoregos tam krola polski aby scigal husytow i dlaczego Smile.
A sekta to jest odlam od jakiejs wielkiej religi. A wiec chrzesijanstwo to sekta natomiast sekty mozna dzielic na niszczace i nieniszczace i jakie tam sie chce.

"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8240066
Gość
PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 13:38   

Tak było i jest źle. Napisałam, że nie toleruję zabijania w imię religii i fanatyzmu religijnego. To dotyczy każdej religii. To jednak nie ma nic wpólnego, że ktoś jest wierzący. Jeśli ktoś wierzy w innego Boga, to dlaczego mam negować jego jako człowieka, być nietolerancyja wobec jego wyboru? Zanim nie krzywdzi tym innych ludzi, to wszystko jest OK. Gej może być moim przyjacielem. To taki sam kumpel jak każdy inny chłopak. Jestem tolerancyja dla tych ludzi. Ale gej, który jest dodatkowo pedofilem, to człowiek, którego trzeba odizolować od społeczeństwa (albo leczyć jeśli się da). Tolerancja, to nie jest dla mnie puste słowo. To, że jestem tolerancyjna nie oznacza, że akceptuję wszystko. Do tego stopnia jeszcze nie skretyniałam.
Powrót do góry
Ppark Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 17:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Doszedłem do wniosku, że aby określić stopień własnej tolerancji, musiałbym tu napisać kilkustronicowy esej w uproszczeniu opisujący mój światopogląd; po pierwsze jednak nie mam najmniejszej ochoty tego robić, po drugie wątpię aby ktoś chciał to czytać. To co widnieje poniżej nie jest zobowiązujące i tłumaczy tylko zjawiska nie opisując przyczyn.

Z jednej strony, powierzchownie jestem ekstremalnie tolerancyjny wobec wszystkiego i wszystkich bez wyjątku, kierując się maksymą Terencjusza "Nic co ludzkie nie jest mi obce.". Z drugiej - nie powstrzymuje mnie to od wartościowania wszelkiej ludzkiej działalności(z reguły negatywnego), bo wierzę że człowiek z natury nie jest w stanie się od tego uwolnić. Egoizm podpowiada "Niech wszystko egzystuje - jeżeli MI akurat nie przeszkadza"; w tym jestem podobny do Deadcorpses. Jeżeli jednak widzę coś, co rozpoznaję jako głupotę, to nazwę to głupotą, choćby i było niepełnosprawne czy pochodziło z Azji Mniejszej. Nie czuję się jednak w mocy mówić ludziom co powinni czynić, bo jestem głęboko przekonany że każdy człowiek jest inny, i nie istnieją żadne wzorce dla gatunku ludzkiego wspólne.
To chyba tyle. Jeżeli ktoś się przez to przebije i cokolwiek zrozumie, gratuluję Smile

Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2020949
Pulkownik Nikt Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 19:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za gratulacje Smile No i niewidze w tym nic takiego niezrozumialego i zauwazylem wiele podobienstw do moich pogladow w tym co napisales.

"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8240066
mroweczka Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 20:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No właśnie...Tak myślałam,czy ktoś kiedyś o tym napisze Wink
Ja jestem tolerancyjna wobec ludzi innego koloru skóry(nie jestem rasistką, of course), homoseksualistów itp. Sama miałam okazję uścisnąć człowiekowi czarnoskóremu rękę, a znam dziewczynę która by się zwyczajnie B R Z Y D Z I Ł A. Sama otwarcie przyznała się przy mnie,że jest rasistka bo jej "murzyn ukradł zegarek" Shocked Pozwólcie,że nie skomentuję...

Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Sro 17 Lis, 2004 20:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Co do mojej tolerancji. To wydaje mi się że jest duża.
Mam wielu znajomych czarnoskórych, moj rodzice też mają tyle ze ci znajomi
są dla mnie raczej jak ciocie czy wójkowie tacy przyszywani. Więc nie mam
nic do osób o innym kolorze skóry pewnie to tez dzieki moim rodzicom Wink.
Co do homoseksualistów też znam paru również jestem tolerancyjna.
Jednak do momentu gdy chcą mieć dzieci.

Nie toleruję chamstwa oraz innych tego typu zachowań Wink
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
R2
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 19 Lis, 2004 19:49   

Cytat:
Skoro nie jesteś tolerancyjny np. wobec Żydów czy Murzynów, to jesteś rasistą