Zakładając, że bóg nie jest kwadratowym kołem, to całkiem możliwe .
A ja widzę różnicę, R2. W zależności od Boga (a raczej religii), jakiego sobie wybierzesz, odpowiedź jest różna. Wg. chrześcijaństwa Bóg jest wszechmocny. Wniosku nie podam, to będzie Twoja praca domowa :> .
Przypuszczam, że jesteś chrześcijaninem. Zgadłem?
_________________ Carpe diem, quam minimum credula postero.
Horacy
KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...
Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu :*. Masz gust, dziewczyno :*.
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 19 Lis, 2004 20:15
Nie jestem chrześcijaninem, ale o wierze tej wiem dużo więcej niż większość chrześcijan.
Cytat:
Zakładając, że bóg nie jest kwadratowym kołem, to całkiem możliwe
To nie możliwe. Dlaczego? bog jest wszechmocny, nie miał początku ani nie końca mieć nie będzie.W pismie świętym jest wyraźnie napisane, że człowiek tajemnicy boskości pojąć nie może. TO GRA SŁÓW! Nic więcej
Cytat:
A ja widzę różnicę, R2. W zależności od Boga (a raczej religii), jakiego sobie wybierzesz, odpowiedź jest różna.
Potrawisz to poprzeć jakimiś sensownymi argumentami czy tylko udajesz że wiesz o czym mowa?Bóg to istota wyższa niż czlowiek WE WSZYSTKICH RELIGIACH.
btw. bóg jest jeden tylko sposoby oddawania mu czci są różne.
Edit: bog nie jest kwadratowym kołem, to jest duch (dusza).
To gra słów i z filozofią ma niewiele wspólnego.
Identycznie mogę się zapytać czy bóg może stworzyć kwadratowe koło.
Jeżeli zdefiniujesz "kwadratowe koło" to zapewne Bóg nie miałby z tym większego problemu. Bo określenie "kwadratowe" zaprzecza cechom podmiotu, jakim jest "koło", toteż takie pojęcie nie ma żadnego przedmiotu podporządkowanego sobie.
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 19 Lis, 2004 20:38
BÓG NIE JEST MATERIALNY ILE RAZY MAM CI TO JESZCZE NAPISAĆ?!
Kim jest bóg? Napisałem w poprzednim poście ale powtórze bo widocznie nie dociera: DUCHEM
Cytat:
Kim jest Bóg? Tak naprawdę nie wiem.
Nikt tego nie wie ponieważ człowiek nie jest w stanie zrozumieć tajemnicy boskości.
Cytat:
Bóg jest duchem. Udowodnij mi to
Zachęcam do lektury pisma swietego.
Tak jest wg chrześcijaństwa.
Ppark i to co napisałeś jest właśnie grą słów.
btw. Kwadratowe koło to epitet
Ostatnio zmieniony przez Ppark dnia Pią 19 Lis, 2004 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Ppark i to co napisałeś jest właśnie grą słów.
btw. Kwadratowe koło to epitet
"Kwadratowe koło" to nie epitet, chyba że ty też rozumiesz to na jakiś własny, oryginalny sposób, który mi zaraz wyłożysz. I co dokładnie jest grą słów?
P.S. W Piśmie Świętym Bóg może być bardzo różny, zależnie od tego do której części zajrzysz.....
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 19 Lis, 2004 20:48
Sprzeczność, skoro jest wszechmogący a ja w niego nie wierze to nie może na mnie zesłaćza to kary?
Hm, ja oczywiście mówiłem o byciu kwadratowym kołem .
Pragnąłbym zauważyć, iż dalsza ta dyskusja jest bez sensu... Każdy z nas ma prawo do odmiennych poglądów i takowe wykorzystuje. A to, czy Bóg jest kwadratowym kołem wydaje mi się bez sensu.
Od pewnego czasu mam wrażenie, że 'każdy mówi swoje'. Apropo, zadziwiająca jest natura ludzka. Z paradoksu kłamcy przeszliśmy do kwadratowego koła, które jest Bogiem...
_________________ Carpe diem, quam minimum credula postero.
Horacy
KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...
Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu :*. Masz gust, dziewczyno :*.
Ostatnio zmieniony przez Inteligencja dnia Pią 19 Lis, 2004 20:51, w całości zmieniany 1 raz
R2 -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 19 Lis, 2004 20:50
Epitet to rzeczownik z przymiotnikiem.
Kwadratowe to przymiotnik natomiast koło rzeczownik dalej nie jasne?
co do twojego ps to czy w jakiejśczęści pisma św nie jest wszechmogący?
[Edit] Inteligencja, ponieważ jest duchem
Uświadomienie komuś że jest w błędzie znacznie różni się od zesłania na niego kary Nie zsyła się komuś kary po to żeby wyjaśnić mu, ze jest w błędzie...