Pisząc "podatki" wyrażam się "trochę" nieprecyzyjnie, chodzi mi bowiem również o wszelkie dodatkowe opłaty w rodzaju pewnych świadczeń socjalnych na rzecz pracownika i innych podobnych pierdół. Poza tym infrastruktura najlepiej rozwija się w warunkach jak najmniej skrępowanego rynku, ze środków prywatnych- co przemawia z kolei za jak najniższymi podatkami.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi ze "świadczeniami socjalnymi i innymi [cenzura]"... Jaki to ma związek z podatkami? Podaj jakiś przyklad jak sobie to wyobrażasz. Czy uważasz, że drogi i kolej w Polsce powinny być sprywatyzowane? O ile to drugie jeszcze rozumiem, to do pierwszego nie mogę się zgodzić. Wyobrażasz sobie sytuację, że każda droga należy do innego prywatnego wlaściciela i za jej użytkowanie kazalby sobie placić? To bylaby jakaś paranoja. Chyba, że chodzi Ci o budowę autostrad ze środków państwowych i prywatnych (konsorcja), które później oddawane są w dzierżawę konsorcjom. Jednak to też jest pomysl nietrafiony (patrz GTC).
Otwieracz napisał/a:
Pieniądze na służbę zdrowia i szkolnictwo SĄ marnotrawione, ponieważ to nie jest tak, że przekazujesz państwu np. złotówkę i tyle idzie na opiekę zdrowotną. Z tej symbolicznej złotówki opłacasz również wielu urzędników, którzy przekazują te pieniadze dalej. W tym cały sęk- dlatego państwo powinno być tzw. "państwem minimum".
No to oczywiste, że nie wszystko co przekazuję idzie na wymienione cele. Al;e tak jest wszędzie: jadąc koleją jak kupujesz bilet w kasie, to cena nie idzie tylko na pokrycie kosztów Twojego przejazdu, ale też na pensję pracowników, podobnie w sklepie coś kupując: placąc za cenę towaru placisz na pracowbnika sklepu, hurtowni, producenta. Tego nie da się raczej uprościć. Bo jak to sobie wyobrażasz? Jedna osoba decyduje o ogromnych środkach i przekazuje je gdzie i komu chce? Do tego jest potrzebny rozbudowany aparat.
_________________ Zapraszam na moje nowe Forum: kolej, podróżni, Mazowsze. (adres w przycisku www)
Otwieracz Gość
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 17:48
Ad 1 :chodzi mi o ZUS i tym podobny shit. ZUS powinno się jak najszybciej zlikwidować, bo tylko mnoży długi.
Ad 2: Włanie dlatego nie powinno być szkolnictwa państwowego, że w gruncie rzeczy byłoby taniej. Tak bowiem płacę więcej i nie tylko za siebie!
Widzę, że chyba nie wiesz za bardzo co to jest OFE Może zanim się wypowiesz pomyślisz trochę nad tym co mówisz? A jeżeli nie masz wiedzy to w ogóle się nie wypowiadaj.
Gdybyś się trochę orientowal to wiedzialbyś, że istnieją trzy filary ubezpieczenia. I filar - ZUS (z którego każdy dostanie emeryturę), II filar - OFE (każdy z nas idąc do pracy wybiera sobie jeden OFE, placąc do niego skladki), III filar - inny podmiot prowadzący skladki dla danego filaru. I dostając emeryturę otrzymasz od ZUS, OFE i z III filaru (nieobowiązkowego).
Idiotyzmem wydaje się pomysl likwidacji ZUSu w tym kontekście. Obywatel ma zagwarantowane prawo do emerytury; jeśli nie byloby ZUSu dostawal by tylko od podmiotu prywatnego. Tylko, że podmiot prywatny zawsze może upaść i kto wtedy by placil ludziom?
_________________ Zapraszam na moje nowe Forum: kolej, podróżni, Mazowsze. (adres w przycisku www)
Otwieracz Gość
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 19:11
To się nazywa ryzyko. Tymczasem za znacznie bliższy upadku jest zadłużony ZUS.
Wiem o 3 filarach, tym niemniej system ten jest błędny- zakłada bowiem istnienie ubezpieczeń i emerytur państwowych, nieopłacalnych- płacisz, a nie dostajesz.
ZUS jest tworem "nienaturalnym", skorumpowanym, zadłużonym i szkodliwym.
(...)Wiem o 3 filarach, tym niemniej system ten jest błędny- zakłada bowiem istnienie ubezpieczeń i emerytur państwowych, nieopłacalnych- płacisz, a nie dostajesz.(...)
A skąd wiesz jak sprawuje się system III filarowy? To będzie można dopiero ocenić za kilkanaście lat...
Otwieracz Gość
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 21:47
Wiem, że pierwszy filar sprawuje się tragicznie, pozostałe dobrze. Należy z tego wycišgnšć odpowiednie wnioski.
Wiem, że pierwszy filar sprawuje się tragicznie, pozostałe dobrze. Należy z tego wycišgnšć odpowiednie wnioski.
To zastanawiające, że wiesz że II i III filar sprawują się dobrze. One zaczną wyplacać emerytury dopiero za kilkanaście lat, a Ty już wydajesz takie sądy. A może do tego czasu upadną?
Otwieracz Gość
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 15:00
Na całym wiecie 2 filar spełnia jako swojš rolę, pierwszy raczej nie. Skoro państwowe emerytury to bujda, to powinny być prywatne, w dodatku tylko opcjonalne.
Wybacz, ale jakoś nie wyobrażam sobie opcji, że emerytury bylyby opcjonalne. I chyba nie jestem odosobniony w tej opinii...
Otwieracz Gość
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 18:55
Dlaczego? Chciałby, to płaciłby składkę emerytalnš, ale nikt by cię do tego nie zmuszał. Mógłby lepiej zaplanować własne finanse. To samo z resztš powinno dotyczyć ubezpieczeń.
nah, nadmierna prywaztyzacja też nie jest dobra, poza tym nadstawia możliwości przekrętom (vide PHS)
a teraz ogólniej. jestem za rządami autorytatywnymi, choć w sumie te nie są możliwe w naszym światłym 'demokratycznym' państwie. Nie jest możliwym odepchnięcie osłów od koryta i trzymanie ich za ryj.Zbyt duże rozwarstwienie władzy ogranicza przeprowadzania restrukturyzacji i reform. Takoż i polityka zagrnicza w PL kuleje m.in. sprawy dot. ropy, ropociągów i gazu.
_________________ śniłem, że gwałciłem kobietę bez nóg
była taka piękna i zimna jak lód
jej oczy głęboko wpatrzone we mgłe
tak bardzo ją kocham, tak bardzo ją chce
-- Book of the Dead
Otwieracz Gość
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 23:56
Przy takiej postawie EU kończę rozmowę- na gadanie z pajacami nie mam energii.