Co do kary śmierci- Kościół Katolicki uważa ją za dopuszczalną, jeśli inne sposoby karania przestępców są nieskuteczne.
Co do ZSRR i II wojny światowej- mam tu na myśli głównie "wyzwalanie" w 1939 roku i fakt "spiknięcia się" USA z ZSRR i słynny idiotyzm pod tytułem "Lądowanie w Normandii", za który zapłaciliśmy ogromną cenę.
W pomocy socjalnej odpowiem teraz frigg- widzisz, ty chcesz dać ludziom prawo do zabijania, czemu się sprzeciwiam. Ja chce odebrać państwu prawo do okradania obywateli. Gdzie widzisz niekonsekwencję?
moj post dotyczyl aborcji nie opieki socjalnej...czytaj posty ze zrozumieniem...staram sie nie brac udzialu w dyskusjach o polityce socjalnej, zdrowotne, miedzynarodwej bla bla bo sie na tym nie znam, aboracja jednak mnie jako kobiece nalezy sie tak samo jak mozliwosc rodzenia dzici w odpowiednich warunkach..zreszta temet o aborcjo jest zupelnie gdzie indziej wiec moze go tu nie wplatujmy...
a jaki ustruj polityczno- gospodarczy jest wedlug cibie najlpeszy dla naszego kraju? pytam sie z czystej ciekwaosci bo nie zamierzam z toba dyskutowac o polityce z w/w powodow...
Co do ZSRR i II wojny światowej- mam tu na myśli głównie "wyzwalanie" w 1939 roku
musze ci chyba przypomniec co wczesniej napisales.
Otwieracz napisał/a:
Poruszę tylko jeden temat- gdyby nie Stalin, ofensywa aliancka poszła by nie od normandii, a z południa i Polska znalazłaby się w amerykańskiej strefie wpływów (atak z południa był planem Churchila).
teraz prosze o jakies wyjasnienie, bo nie rozumiem o co ci chodzi w koncu.
---
Otwieracz napisał/a:
fakt "spiknięcia się" USA z ZSRR
jestes niezrozumialy
---
Otwieracz napisał/a:
słynny idiotyzm pod tytułem "Lądowanie w Normandii", za który zapłaciliśmy ogromną cenę.
a tutaj gdybys byl laskaw rozwinac, bo twoja opinia moze byc baaaardzo ciekawa
_________________ I wiped a silver bullet tear
and with every tear a drem
Otwieracz -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 26 Gru, 2004 15:59
Zgoda, wyjanię.
Churchill proponował ofensywę nie od zachodu, lecz od południa. Umożliwiłaby ona aliantom zachodnim opanowanie terenów Europy rodkowej wczeniej niż dokonałby tego Zwišzek Radziecki. Niestety, Roosevelt, chcšc "podlizać się" Stalinowi (z wiadomych przyczyn przeciwnemu planom brytyjskim) wspólnie z przywódcš "Kraju Rad" przeforsowali pomysł inwazji od Zachodu, którš rozpoczšć miało lšdowanie w Normandii.
Decyzja ta doprowadziła do tego, że nasza Ojczyzna, podobnie jak większoć Europy rodkowej i wschodniej dostała się w strefę wpływów radzieckich, co z perspektywy minionych lat należy uznać za katastrofę.
od poludnia... Gdzie od poludnia? Konkretny rejon, no i nie zapomnij ze mialo by sei to udac bez jakiejkolwiek pomocy sowietow [czytal: sowietow nie ma, nawet pojedynczy wehrmachtowiec nie bierze po gebie od zadnego soldata, i wzajemnie]
szczerze mowiac, jest to niewykonalne. Jezeli potrwalo by to jeszcze 3-5 lat, to niemcy wymienili by swoje panzerkampfwageny III i IV na pantery i tygrysy, a wtedy alianci musiali by na jedna niemiecka dywizje pancerna rzucic srednio 7-8 swoich
Wysłany: Nie 26 Gru, 2004 21:41
Nie twierdzę, że wojna skończyłaby się zwycięstwem aliantów się to bez JAKIEJKOLWIEK pomocy ZSRR (choć bez ZSRR być może by nie wybuchła).
Od południa tzn. od strony Bałkanów.
Pisałem wczeniej pogardliwie o "wyzwoleniu" Polski przez Zwišzek Radziecki. Uważam bowiem, że znacznie lepiej byłoby być przez pewien czas pod rzšdami Hitlera niż Stalina.
EDIT: No i jeszcze jedno- zmiana jednej niewoli na drugš to żadne wyzwolenie.
z tym, ze polityka Hitlera wygląda nieco inaczej, po żydach przyszłaby kolejn na słowian, a to że nasz wielki sojusznik GB na nas naszczała i wystawiła od początku do wiatru to też inna sprawa.
_________________ śniłem, że gwałciłem kobietę bez nóg
była taka piękna i zimna jak lód
jej oczy głęboko wpatrzone we mgłe
tak bardzo ją kocham, tak bardzo ją chce
-- Book of the Dead
Wysłany: Pon 27 Gru, 2004 23:14
Ehh...
Porównajcie liczby ofiar nazizmu i stalinizmu- pamiętajšc przy tym, że zazwyczaj wszystkie osoby zabite w wyniku II wojny wiatowej przypisuje się Hitlerkowi.
Znacznie więcej osób ukatrupił Józio.
Poza tym, terror hitlerowski był bardziej przewidywalny niż stalinowski- jeli cię zabijali, to zazwyczaj przynajmniej wiedziałe za co.
Nie twierdzę, że wojna skończyłaby się zwycięstwem aliantów się to bez JAKIEJKOLWIEK pomocy ZSRR (choć bez ZSRR być może by nie wybuchła).
nie chce ci burzyc swiatopogladu, ale to wlasnie zsrr ze swoim ogromnym zapleczem ludzkim i mozliwosciami bylo buforem i ogranicznikiem agresji niemieckiej, a wytluszczonego kawalka twojej wypowiedzi juz wogole nie rozumiem, jakbys to rozwinal to byl bym rad
Otwieracz napisał/a:
Pisałem wcze�niej pogardliwie o "wyzwoleniu" Polski przez Zwišzek Radziecki. Uważam bowiem, że znacznie lepiej byłoby być przez pewien czas pod rzšdami Hitlera niż Stalina.
Moj dziadek oraz czesc dalszej rodziny zginela w obozach koncentracyjnych, wiec prosze cie, nie mow o czyms o czym nie masz pojecia
Otwieracz napisał/a:
Porównajcie liczby ofiar nazizmu i stalinizmu- pamiętajšc przy tym, że zazwyczaj wszystkie osoby zabite w wyniku II wojny �wiatowej przypisuje się Hitlerkowi.
faktycznie - dziwne. Przeciez polowa ofiar przypisywanych wehrmachtowi popelnila rytualne samobojstwa albo skrecila sobie karki przy schodzeniu do piwnicy.
Otwieracz napisał/a:
Znacznie więcej osób ukatrupił Józio.
liczyles?
Otwieracz napisał/a:
Poza tym, terror hitlerowski był bardziej przewidywalny niż stalinowski- je�li cię zabijali, to zazwyczaj przynajmniej wiedziałe� za co.
Tak - za narodowosc, kolor skory, poglady, za to ze akurat znalazles sie w niewlasciwym miejscu o niewlasciwym czasie. Blagam cie otwieracz, skoncz [cenzura] bo az mnie mdli...
Wysłany: Wto 28 Gru, 2004 11:57
Widzę, że nie orientuje się pan altruista w działaniach Stalina i komunistów w ogóle.
Jeden z moich powinowatych, Pilecki (ma "swojš" ulicę w Warszawie), został zabity po wojnie przez komunistów (m.in. owięcimskiego kapusia Cyrankiewicza). Jakie były jego winy? Może to, że specjalnie dał się wysłać do Owięcimia organizować tam ruch oporu?
Piszesz o rodzinie poległej w obozach. Częć mojej rodziny zginęła jako "wrogowie ludu".
Obozy koncentrcyjne były czym strasznym, w wyniku działań Józia poniosło jednak mierć więcej osób.
ZSRR również przyczyniło się do wybuchu wojny- patrz układ Ribbentrop-Mołotow.
Swojš drogš komunizm to miały być rzšdy ludu, Mołotow za był z pochodzenia arystokratš- dziwne.
Jednoczenie pamiętaj proszę o tym, iż w momencie inwazji niemieckiej na ZSRR Stalin szykował atak na III Rzeszę- obie strony były bowiem zainteresowane podbojami.
Jeli chodzi o liczby, opieram się tu na danych podawanych w "Czarnej Księdze Komunizmu" (często uważanych za zaniżone), oraz na "Europie" Daviesa (u Daviesa mamy, że Holocaust pochłonšł około 5,5 miliona ofiar, komunizm sowiecki do 1953 roku 54 miliony- nie uwzględniajšc w przypadku Józia strat wojennych). Jezu, sam Wielki Głód na ukrainie, kiedy to Stalin ZABRONIŁ zbierać zboża i w ogóle wydawać żywnoć, pochłonšł więcej ofiar niż Holocaust!
Nazizm tępił ludzi według pewnego klucza. "Wielki Językoznawca" robił to niekiedy chyba z nudów.
Prawda jest taka, że Stalin to najgorszy skurwysyn jakiego wydała Historia. Hitlerek musi zadowolić się drugim miejscem.
szczerze, to z tym, ze Stalin to najgorszy skurwysyn się zgodzę, był o wiele większym kretynem niż Hitler, w obydwu krajach była propaganda, w niemczech fakt, nieco mydląca i naginające pewne kwestie, ale nie jak w rosji, gdzie mówili ci, ze jak jestes robotnikiem to jestes na równi z innymi, ze w rosji jest dobrobyt i tak dalej, i tak dalej...poza tym osobiste zagrywki Stalina (np. ukatrupienie Tuchaczewskiego, jednego z najlepszych generałów jakich rosja wydala, za to, że osobiście kwestionował decyzje nie wysłania pod w-we 1 Armii Budionnego) . oraz np. mówienie, ze rosja nie jest krajem imperialistycznym, ze to samo słowo imperializm jest ohydne i tak dalej, i tak dalej. no i to, jak stalin liczył się z ludźmi w Armii Czerwonej (bagatela 20 mln. żołnierzy rosyjskich zginęło przecież). Aż dziw, że nie kazał zabić Żukowa ( dzieki niemu rosja przetrwała).
Komunizm wraz z faszyzmem powinni uznac za zbrodniczy system władzy ;)
_________________ śniłem, że gwałciłem kobietę bez nóg
była taka piękna i zimna jak lód
jej oczy głęboko wpatrzone we mgłe
tak bardzo ją kocham, tak bardzo ją chce
-- Book of the Dead
Wysłany: Pią 31 Gru, 2004 01:02
Kłopot w tym, że grupy propagujące tego typu poglądy/zachowania są tym atrakcyjniejsze dla potencjalnych członków (takich różnych "młodych gniewnych"), im bardziej się je potępia i zwalcza. Każdy zakaz je wzmacnia. Dlatego moim zdaniem powinna być w tej mierze jak największa swoboda wypowiedzi.
Nie twierdzę, że wojna skończyłaby się zwycięstwem aliantów się to bez JAKIEJKOLWIEK pomocy ZSRR
a któż inny by pomógł alianckim siłą jak nie wąsaty miś? - przypomnę, że Stany Zjednoczone jeszcze w czasach bitwy o Anglię były słabe militarne
Cytat:
Jednoczenie pamiętaj proszę o tym, iż w momencie inwazji niemieckiej na ZSRR Stalin szykował atak na III Rzeszę- obie strony były bowiem zainteresowane podbojami.
zastanówmy się tylko która strona na tym więcej traciła ;] - Hitler popełnił ten sam błąd, jaki popełnili Niemcy podczas I WŚ - Wojna na 2 fronty ;] - A Stalin.. w sumie... nie miałby co stracić - a raczej zyskałby - sojusz z krajami zachodu.
Co do tematu polskiego rządu... cóż... jestem raczej pro-LPRowski - więc moje zdanie chyba większość znać powinna ( po samym haśle LPR :p)
//edit//
Cytat:
Komunizm wraz z faszyzmem powinni uznac za zbrodniczy system władzy
moim zdaniem sam faszyzm w założeniu nie był taki zły - powiedziałbym, że raczej zbrodniczym systemem władzy był skrajny faszyzm - nazizm