| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciąża ?
Autor Wiadomość
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 12:10   Ciąża ? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No cóż ... Moj chom już od pewnego czasu gromadzi trociny z klatki w domku ... zawsze jak przychodze do domu po szkole to widze juz tylko ten efkt i jego zagrzebanego w domku ...
Mam go od bodajze 30 grudnia i przez pierwsze dni raczej tak nie robił

Czy mozliwe że chomiczka jest w ciąży ?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2568294
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 12:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hm, na niedlugo przed porodem chomiczyce zaczynają sobie robić gniazdo, pozniej - znaczy blizej zblizajacego sie porodu, moga jeszce wyrywac futerko, zeby do konca wyscielic gniazdko, tez sie ukrywaja - wiec to co opisywalas moze byc spowodowane tym, ze niedlugo bedziesz miala wiecej chomiczkow Wink

nom ale u chomikow zdarzaja sie tez ciaze urojone... wiec to tez moze byc to, albo zupelnie co innego, hehe ale wszytsko to co opisujesz zgadzalo by sie z opisem zachowania samicy przed porodem Wink

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 12:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mam jeszcze pytanko ile ta ciąża może trwać ?
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 13:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hmmm ciążą trwa około 20 dni, u syryjskiego ponoć trochę krócej, ale takie zachowanie - jak robienie gniazda - pojawia się blisko 'rozwiązania'

It`s not that gold
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 13:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ale jakoś po niej nie widać tej ciąży czy coś ... Hym
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 13:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no to może urojona, tyż się zdarza.... przy czym przy urojonej też mleko 'leci'.... albo sobie po prostu -o tak robi gniazko- przecież to może a nie musi być ciąża...

It`s not that gold
Powrót do góry
Inversja Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

Pomogła: 1 raz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 14:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kinga.
Mi się wydaje że to nie cišża. Sad Mam chomika syryjskiego samca, i od pewnego czasu daje sobie do domku trociny,sianko czasem żwirek. A to jest raczej nie możliwe żeby facet był w cišzy nie?
Powrót do góry
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 17:18   

dobra
postaram sie ci pomóc bo na chomikach sie znam miałam ich z 10 a jedna miała nawet 8 dzieci naraz:)

więc chomik sobie zawsze w domku musi czymś tak jakby wyłożyć aby tak spał odizolował sie od chałasu itp, ja moim chomikom daje zawsze chustki chigieniczne i one sobie tym ścielą w domkach, możesz też dać więcej trocin czy jakieś sianko bo swoją drogą nikt nie chce spać na gołych trocinach - to niewygodne:) [ z resztą teraz mam mysz i jest tak samo]

jeśli chodzi o ciąże to istotnym faktem jest to ile ma mniej więcej twój chomik? [oznaką ciąży może być opuchnięty srom], wprawdzie to nie zależy od wieku [ale od warunków], to raczej nie będzie ciąża bo niemiał by [chomik] jak się zapłodnić, jeżeli zawsze był oswojony spokojny a teraz ucieka jak chcesz go wziąść jest nerwowy i w ogóle nie wychodzi z domku /boi sie wszystkiego to może to być ciąża [i warunek podstawowy - kontakt z facetem]
jeżeli to jest ciąża to trwa około 2 może 3 tygodni nie pamiętam dokładnie i musisz dać chomikowi święty spokój, NIE zmieniać trocin , nigdy już nie karmić go mięsem [jeśli chcesz aby nie zjadł dzieci], bo wbrew pozorom pieczona kura [białe mięso] czy ryba jest zdrowa dla gryzoni, możesz także a wręcz powinnaś zrobić taką "osłonkę" czyli jakąś ściankę z tektury czy czegoś ciemnego którą byś chomika osłoniła od halasu ruchu i światła aby sie nie denerwowal i nie poronił, wbrew pozorom to brzmi głupio ale jest wazne, powinnaś też dać chomikowi dużo ligniny czy chustek aby sobie pościelił w domku - przy ciąży to jest ważne aby małe chomiki miały ciepło, nie możesz też jej wyjmować z klatki dopóki małe same nie zacznął wychodzić i ona troszke mniej zacznie zwracać swoją uwage na nie[nie będzie aż taka nerwowa]. wtedy ewentualnie możesz dać jej jeść [wcześniej daj jej więcej] czy nowe chustki [mój chomik był bardzo spokojny i jak miał dzieci to był na tyle oswojony że wynosił brudne chustki za domek gdzie pozwalał aby ludzie je zabrali i dali mu nowe i potem wracałSmile ale to chyba skrajność więc nie zakładaj ze ew. z twoim też tak będzie i bądź ostrożna] ale najważniejszy jest jednak ten spokój bo jak go niebędzie to może zabić małe!
dobra to tyle jakby twój chomik był w ciąży a teraz co do jego zachowania:)
"zawsze jak przychodze do domu po szkole to widze juz tylko ten efkt i jego zagrzebanego w domku ... " - twój chomik chyba najzwyczajniej śpi bo gryzonie to zwierzęta nocne i chce sie odgrodzić od chałasu
"przez pierwsze dni raczej tak nie robił " - musiał się zaklimatyzować i wszystko oblukaćSmile

co wiedziałam to ci napisałam i mam nadzieje że troche rozjaśniłam:)
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 17:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Qrcze no bo teraz wlasnie siedzi w domku caly czas ... nie wychodzi :/ i taki jakiś Yy ospały jest

Wogole wczesniej sam wychodzil ( szybko sie oswoił ) wchodził na rękę etc
A teraz sie ukrywa w najciemniejszym kącie klatki byleby go nie dotykać

Mam go od 30 grudnia jak juz napisałam z zoologika wiec mogl zostać Tam ee zapłodniony

No nic poczekamy zobaczymy Smile
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 17:42   

Kinga napisał/a:
Qrcze no bo teraz wlasnie siedzi w domku caly czas ... nie wychodzi :/ i taki jakiś Yy ospały jest

to chyba dobrze że w dzień śpi
jak siedzi w domku i w dzień i w noc to gorzej
[pamiętaj że nie może też być jakiś znerwicowany i biegać cały czas]

Kinga napisał/a:
Mam go od 30 grudnia jak juz napisałam z zoologika wiec mogl zostać Tam ee zapłodniony

niesądze bo przeważnie w zoologicznym są chomiki z jednego miotu
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 17:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A ogolnie taka srednia czasu snu to ile

Bo on to ma róznie ale ostatnio np jak wstałam o 7 już spał a wstał ok 23 :/
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 17:46   

dziwne pytanie
ale sądze że chomiki nie chodzą do szkoły i niemają obowiązków więc
w nocy sobie biegają chodzą itp ale jak im sie zachce idą spać i niewykluczone że w dzień jak sie wyśpią to nie wstaną i nie pójdą czegoś porobić
różnie bywa jak im sie chce a taka średnia to chyba coś około 8godzin [tak mi sie wydaje patrząc na mojego chomika bo on wstaje o 22-23 a o 6 śpi] ale coś około 1/3 doby
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu