| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
artykuł Urbana - tej nadetej swini
Autor Wiadomość
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 18:02   

Koœciół jest "namiestnikiem Jezusa na ziemi", co wprost wynika z Biblii, którš radzę poczytać (ale nie pod okiem œwiadków Jehowy, którzy majš własnš Biblię).
Przejdź na dół
frigg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 18:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

juz ci mowilam otwieraczu ze maja taka sama ( spojrzyj na dzial o sektach - wspomnialam tam ze moja biblia, ktora dostalam od ksiedza na komunie jest taka sama jak mojej babci, ktora jest swiadkiem jehowy)... i szkoda ze niekotrzy ksieza (oraz niektorzy swieccy ) znaja biblie tylko tam gdzie im wygodnie- jakos nikt nie pamieta ze jezus znisczyl zlotego cielca (posagi swietych ktorych nota bene jest coarz wiecej, nie sa aby ociekajace bogactwem?), jak jezus wyrazil swoja dezaprobate o bogacaych sie faryzeuszach (czemu nikt nie widzi podobienstw)....
naprawde skonczmy ta jalowa dyskusje po proponujesz mi jak widze rzezczy, ktore co moze wydac ci sie dziwne znam chyba lepij niz ty (roznice bilbli, psychologii) a ponad to nie zaslepia mnie ortodoksyjnosc sadow....

a i zadziwi mnie w tobie jedno - bronisz kosciola, jego nauk - czyli mozesz uchodzic za osobie wierzaca i stosujaca sie tych zasad, ale twoje posty w innych dzialach wsakzuja na cos zupelnie innego m.in wymiana postow o jakosci vodki, kacu itp, o harcerstwoe ze ogranicza wolnosc (bo kosciol nie ogranicza pewnych swobod?), potrafisz lzyc z innych osob i przepraszac je dopiero kidy ci o tym przypomna- zdecydowana wiekszosc twoich postow wskazuje ze masz wlasnie w nosie nauki kosciola......
to byla tylko moja skromna opinia i nie podlega ona dyskusji - sa tylko moja spostrzezenia.. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
altruista Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 19:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
Ko�ciół jest "namiestnikiem Jezusa na ziemi", co wprost wynika z Biblii, którš radzę poczytać

Czytalem, nie raz - joszua nie mowil nic o zadnej organizacji. Byl przeciwnikiem jakiejkolwiek formalizacji religii. Odpusc sobie slowa 'ty bedziesz opoka, na ktorej zbuduje moj kosciol' bo zalozenia jezusa i te ktore realizuja kaplani byly zupelnie inne.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2090041
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:06   

Harcerstwo narzuca znacznie większe ograniczenia niż Koœciół, w dodatku zakazy i nakazy harcerskie nie majš jakiegoœ głębszego sensu duchowego i moralnego.

Picie alkoholu nie jest grzechem.

Zwróć przy tym uwagę na to, że mimo wszystko przepraszam. Nie przeproszę jednak za żadne słowo, jakie rzuciłem pod adresem niebezpiecznych sekt, takich jak Œwiadkowie Jehowy- nie zamierzam bowiem pochwalać kłamstw i manipulacji.

Może cię to zdziwi, ale Biblię znam całkiem dobrze, w przeciwieństwie do ciebie- skoro wynajdujesz różnice w naukach Chrystusa i naukach Koœcioła. Zwróć uwagę na to, że SPRZECZNOŒCI nie występujš, nauka Koœcioła co najwyżej uzupełnia pewne kwestie.

Altruisto- odrzucajšc nauki Koœcioła Powszechnego, ustanowionego przez Chrystusa nigdy nie poznasz Dobrej Nowiny. Przy okazji zaœ- Koœciół wskazany jest przy okazji w kilku innych miejscach Pisma.

Przy okazji: Jezus nie zniszczył Złotego Cielca (tak na marginesie- Cielec był bóstwem, które miało ZASTĽPIĆ Boga). Twoja wypowiedŸ wskazuje na to, że nie znasz Pisma Œwiętego. Faryzeusze ganieni byli zaœ nie za bogactwo, lecz za specyficzne podejœcie do Prawa Bożego- nie byli œwięci, lecz chcieli za takich uchodzić; zachowywali więc wszystkie zewnętrzne pozory wiary, lecz zamykali się przed Bogiem.
Bogactwo zaœ w Piœmie Œwiętym krytykowane nie jest; wskazane jest jedynie, że zbytnie skupienie się na œwiecie doczesnym i zbyt duże i nieuporzšdkowane przywišzanie do np. bogactw może stanowić pewnš przeszkodę w zbawieniu.

Już kiedyœ pisałem- staram się żyć według wskazań Koœcioła, ale niestety mi to niezbyt wychodzi.

Koœcioła nie bronię, bo bronić go obecnie nie trzeba. Ja wam tylko wyjaœniam stanowisko Koœcioła w pewnych kwestiach, tłumaczę co jest napisane w Biblii itp. Jedynie was informuję- brakuje wam bowiem wiadomoœci na tematy religijne, tak jak mi do niedawna.
Powrót do góry
Christine fan
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:22   

EH...
Cytat:
Altruisto- odrzucajšc nauki Koœcioła Powszechnego, ustanowionego przez Chrystusa nigdy nie poznasz Dobrej Nowiny. Przy okazji zaœ- Koœciół wskazany jest przy okazji w kilku innych miejscach Pisma.
Hmm,a może nie che jej poznać?Bez urazy,otwieracz,ale czasem ostro mnie wkurzasz.
Powrót do góry
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:27   

Czy ja gdzieœ namawiałem go do POZNANIA? NIE! Ja mu tylko zwracałem uwagę, co robić, żeby Dobrš Nowinę poznać. To była odpowiedŸ na tekst:
Cytat:
Czytalem, nie raz - joszua nie mowil nic o zadnej organizacji. Byl przeciwnikiem jakiejkolwiek formalizacji religii. Odpusc sobie slowa 'ty bedziesz opoka, na ktorej zbuduje moj kosciol' bo zalozenia jezusa i te ktore realizuja kaplani byly zupelnie inne.
Powrót do góry
Christine fan
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:32   

Odrzucając nauki kościoła powszechnego,pokazuje,że się z nimi nie zgadza."Dobrą nowinę"można poznać bez nauk kościoła,nie jest to takie strasznie i okropnie trudne...
Powrót do góry
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:43   

Wbrew pozorom- jest, może nie tyle poznanie, co zrozumienie.
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wiem otwieraczu kim byl cielec i wiem ze to nie jezus go znisczyl a mojzesz na polecenie boga (nie bedziesz mial innych bogow przede mna)....ale bog, jezus i duch swiety to sa filary kosciola a nie swieci.....myslam ze skoro znasz biblie to moj skrot myslowy bedzie jasny, no coz nie byl...
kosciol nie zabrania picia - wszak jezus zmienial wode w wino, ale biblia nakzuje umiar - we wszytkim w bogaceniu sie tez, pysze tez ktora jest domena ksiezy i byla cecha faryzeuszy
ja biblie tez znam calkiem niezle- ale jesli czegos z niej nie pamiatm (a nie musze z przeczytam chyba oczywistych) to po nie siegam...mimo ze nie wierze nie czuje oporow zeby ta ksiege czytac, a ze ty jaznasz nie dziwni mnie akurta wcale
ja widze znacze roznice (wspomniana pycha, ustanawiania praw, ktore pozwalaja sie bogacic ponad przywoitosc jaka ksiedzom jest przypisywana - jezus o ktrym wciaz sie gada z ambony bogaczem nie byl)
wiec jesli sie starasz a ci nie wychodzi to przestam gadac tonem moralisty bo to koszmarnie wyglada - jak mzoesz mowic o naukach kosciola ze sa sluszne jesli sam sie do nich nie stosujesz.....wyglada to na kpine z tych praw

i tak sie skalda ze takie samozwancze tlumaczenie nam bibli jest wlasnie tym co potepiasz u m.in swidkow jehowy..moze nie tlumacz bo od tego sa inni ty przedsatwaij swoje stanowisko Smile
Powrót do góry
Christine fan
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:45   

Wiesz co,ja poznałem i zorzumiałem "dobrą nowine" bez pomocy kościoła...Ksiądz to malemu dzicku musi tłumaczyć.
BTW:offtop sie zrobił taki wielki,że porażka.[/list]
Powrót do góry
Christine fan
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 22:45   

Wiesz co,ja poznałem i zorzumiałem "dobrą nowine" bez pomocy kościoła...Ksiądz to malemu dzicku musi tłumaczyć.
BTW:offtop sie zrobił taki wielki,że porażka.
Powrót do góry
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 23:08   

To "tłumaczę" to był skrót myœlowy od- "przedstawiam wam prawdziwe tłumaczenie Biblii dokonane przez Koœciół".

Frigg- nie kręć proszę. Znasz się na religii jak ja na psychologii, więc "nie ucz ojca jak dzieci robić". Pomyliłaœ się, więc lepiej się po prostu przyznaj.

EDYCJA: Mógłbym znowu zacytować Schoppenhauera...
Poza tym picie alkoholu jest grzechem wówczas, gdy robimy potem rzeczy, których nie robilibyœmy na trzeŸwo. Ja akurat i na trzeŸwo, i po pijaku zachowuję się podobnie.
Powrót do góry
altruista Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pon 07 Lut, 2005 23:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ko�cioła nie bronię, bo bronić go obecnie nie trzeba. Ja wam tylko wyja�niam stanowisko Ko�cioła w pewnych kwestiach, tłumaczę co jest napisane w Biblii itp. Jedynie was informuję- brakuje wam bowiem wiadomo�ci na tematy religijne, tak jak mi do niedawna.

calkiem niedawno dyskutowalem an tematy wiary z profesorem teologii. Rzeczywiscie masz spory poziom wiedzy, skoro po dwoch zdaniach juz rozgryzles moje laictwo, a jemu nei udalo sie to po ponad godzinie. Nic, tylko pogratulowac. A dyspute prowadzic bedziemy jutro, bo zmeczonym jest i spiacym :P[/quote]

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2090041
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 08 Lut, 2005 00:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
To "tłumaczę" to był skrót myœlowy od- "przedstawiam wam prawdziwe tłumaczenie Biblii dokonane przez Koœciół".

Frigg- nie kręć proszę. Znasz się na religii jak ja na psychologii, więc "nie ucz ojca jak dzieci robić". Pomyliłaœ się, więc lepiej się po prostu przyznaj.

EDYCJA: Mógłbym znowu zacytować Schoppenhauera...
Poza tym picie alkoholu jest grzechem wówczas, gdy robimy potem rzeczy, których nie robilibyœmy na trzeŸwo. Ja akurat i na trzeŸwo, i po pijaku zachowuję się podobnie.

nierozumiem czemu ty masz prawo do niefortunnych skrotow myslowych a ja nie? byc moze na sparwach czysto koscielnych nie znam sie tak dobrze jak ty - ale ja w przeciwienstwie do cibie pytam sie (ciebie tez) jesli czegos nie wiem badz uzywam biblioteki lub google Smile poza tym ja nieuogolniem swoich postow piszac ' wszyscy' zwaz ze uzywam slow jak 'niektorzy' 'wiekszosc' Smile
a jesli przyznales sie ze nie znasz sie na psychologii to wiecej tego temu nie poruszaj tonem znawcy Smile
swietne wytlumaczewnie otwieraczu - mnie sie zawsze wydawalo ze opilstwo to brak umiaru (czyli upicie sie - spytaj sie jakiegos ksiedza czy pochwala upijanie sie), kac a nie zachwoanie po alko Smile czy podobnie trafne argumenty przemawiaja za np obrarstwem, lenistwem, gniewem, pycha, zazdroscia, chciwoscia? Smile))

Ostatnio zmieniony przez frigg dnia Wto 08 Lut, 2005 00:23, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 08 Lut, 2005 00:18   

Niestety, pojawia się tu problem- w którym momencie picie przeradza się w nadużywanie alkoholu? Ja to okreœliłem chyba doœć precyzyjnie w poprzednim poœcie.
Powrót do góry
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu