Mam dość duży problem z paznokciami bo prawie codziennie któryś z poznokci mi się rozdwaja Używam paru odżywek ale żadna nie pomaga , a moje pazurki z dnia na dzień wyglądaja gorzej ... Może wy znacie jakieś sposoby na wzmocnienie płytki paznokciowej ?? Wspomne jeszcze o tym ze przez ferrie cały czas malowałm poznokcie na czarno może to spowodowało rozdwajanie...Tylko tyle że przed tym malowaniem także sie tak działo
_________________ Życie jest jak płomień - wystarczy mały podmuch żeby zgasło.
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Wto 08 Lut, 2005 16:48
Brakuje ci witamin moja droga. Dlatego Twoje paznokcie się rozdwajają...Brakuje ci witaminy A lub D..Jak się upewnię to podam ci co powinnaś jeść, aby stan Twoich paznokci się poprawił
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Wto 08 Lut, 2005 17:35
D pewnie tez chociaz ona jest bardziej odpowiedzialna za gospodarke wapniową
ale stu procentowo wit A i E
btw mozesz sobie kupic witaminki capivit A + E czy coś w podobie
Ale tak wogole to wzrost paznokci zalezy od witaminy B i jeszcze tak bardzo to od wit c i E
ale zagmatwałam
Hym co do tabletek to radziłabym przez 8 tygodni 1 tabletkę witaminy B podczas jedzenia 2 razy dziennie wit C i raz dziennie witaminę E
to jest takie zalecane dawkowanie podczas kuracji (radzilabym skonsultować)
Ah jesli bedziesz uzywać tego capivit A + E to jedna tabletka dziennie i dodatkowo 1 tabletka wit C
Pozatym narazie radze nie wycinac skorek i podczas zmywania etc zakladac rekawiczki i krotko obcinac paznokcie dopoki sie nie wzmocnią i opilowywac je
Ostatnio zmieniony przez Kinga dnia Wto 08 Lut, 2005 17:36, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Wto 08 Lut, 2005 17:36
hmm ja bralam skrzyp z witaminami a i e, albo same witaminy a+e (witamina d to chyba nie bardzo jednak na paznokcie) - takie pigolki sa do kupienia w aptece bez recepty, a poza tym wplywaja dobrze na skore (i oczywiscie na jej wytwory - wlosy i wlasnie paznokcie)...
0
Pozatym narazie radze nie wycinac skorek i podczas zmywania etc zakladac rekawiczki i krotko obcinac paznokcie dopoki sie nie wzmocnią i opilowywac je
Z wycinaniem skórek moż e byc problem bo ja non stop cuś robie przy tych moich niby paznokciach ... Zapytam się jeszcze mamy co by mi radziła i zobacze jakie witaminy będe jadła .
_________________ Życie jest jak płomień - wystarczy mały podmuch żeby zgasło.
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 604
Wysłany: Wto 08 Lut, 2005 23:43
ponoc rowniez stosowanie metalowych pilniczkow wplywa na rozdwajanie paznokci, w zwiazku z czym zalecalabym zaprzestac pilowania metalowym pilniczkiem (o ile takowy uzywasz) a zaopatrzyc sie w inny (papierowy, plajstikowy czy jakis inny, przynajmniej do czasu poprawy)
_________________ It`s not that gold
It`s not as golden as memory
Or the age of the same name
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Czw 10 Lut, 2005 15:03
Widzę, że tu dziewczęta podały Ci różne witaminki A ja chciałabym ci polecić jeszcze OGÓRKI , ponieważ zawierają dużo krzemu - waznego dla utrzymania zdrowej skóry, włosów i przede wszystkim paznokci
Zyczę powodzenia!
Pozdraviam
Ja polecam rowniez utwardzacz do paznokci moja kolezanka go uzywala..mozna go uzywac pod lakier i to wtedy nawet ladniej wyglada ,bo tak bez lakieru to wyglada jak bys miala tipsy bo utwrdzacz do paznokci jest niestey bialy i po wyzchnieciu paznokcie wygladaja na sztuczne...kosztuje okolo 20 zł w drogeri..
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 11 Lut, 2005 11:30
Dobrze działają też lakiere bezbarwne z pyłem diamentowym. Po ok. 3 dniach widać znaczną poprawę w stanie paznokci. No i jak już wspomniano, preparazy ze skrzypem (do włosów, skóry i paznokci) są poprostu fantastyczne (sama używam).
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Pią 11 Lut, 2005 12:37
taaa jasne, mam to samo, od jakichs 2 lat chyba.
Brałam wsyzstko, witaminy przez pare meisięcy, jakies preparaty ze skrzypem i wogóle. Odstawiałam malowanie paznokci, jakieś lakiery z odżywką (niestety tylko te tanie, nie stać mnie na te za 20 czy 30 zlotych) i wogole =/
nic nie chce mi pomoc...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
No i ja też mam to samo... Mam okropnie szorstkie i rozdwojone paznokcie... Brałam witaminy kiedyś i używałm też odżywek do paznokci ale to i tak nic nie dało... A tak poza tym to nie lubie okropnie tych witamin jakis rozpuszczanych w tabletkach... Ale chyba zaczne je pić na siłe żeby w koncu cos zrobic z tymi paznokciami... I tobie tez radze... moze to jednak cos da....
_________________ ==> ...::: JeSt Mi SmUtNo JeSt Mi ŹlE Bo TaK BaRdZo KoChAm CiĘ :::... <==
lakiery - odżywki mogą pomóc. ale ja mysle ze lepsza bedzie bogata w witaminy dieta i spocjalne takie tabletki które korzystnie wpływaja na paznokcie włosy skóre, np. Merc Special, Capivit i inne. One maja te wcześniej wspomniane witaminy A i E. Zapytaj o cos takiego w aptece. Mysle ze powinno pomóc. a jak nie to moze warto zapytać sie kosmetyczki albo dermatologa one maja sprawdzone sposoby na te sprawy