Śniło mi się , że idę siku robić..i zesikałam sie do łóżka :/ czy to nromalne czy nie moge dotrzymac moczu..badz mam jakas chorobe..albo jak mnie kolezanki rozsmiesza to tez popuszczam .. da sie jakos zachamowac?
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2005 14:53
CO do nietrzymania moczu ... to jest to wstydliwy prblem i ma go wiele osob
Najczęstszą przyczyną nietrzymania moczu jest niestabilność wypieracza
która polega na występowaniu mimowolnych skurczów pęcherza niekiedy na tyle silnych, że wywołują niekontrolowany wyciek moczu
W wysiłkowym nietrzymaniu moczu mamy do czynienia z osłabieniem mięśni dna miednicy lub nadmierną ruchomością szyi pęcherza
Bezwiedne oddawanie moczu wiąże się ściśle z wysiłkami fizycznymi
kaszlem ... kichaniem gwałtownymi ruchami lub śmiechem
Jesli masz cos takiego to radze isc do lekarza
najlpeiej do urologa i neurologa ... ale pediatra tez wystarczy
Leczenie p olega na systematycznym wykonywaniu ćwiczeń których celem jest wzmocnienie mięśni dna miednicy
przestrzeganiu właściwego oddawania moczu w ciągu doby
leczeniu farmakologicznym
CO mozesz robic teraz ? ... a wiec
- Zaraz po nocnym wypoczynku należy całkowicie opróżnić pęcherz
- Zaplanować i ściśle przestrzegać oddawania moczu w godzinach na które przypada moczenie bezwiedne
Na przykład jeśli moczenie występuje co 3 godziny to mocz należy oddawać właśnie co 3 godziny nie czekając na pojawienie się parcia na mocz, nawet gdyby ilość moczu była niewielka
Co do snu to mi się zdazyło pierwszy raz i taki sen!!
A co do śmiechu..to już jak tak bardzo..aż leże na ziemi i się zwijam ze śmiechu.. < a do tego jestem w takim towarzystwie gdzie zawsze jest łach > I wtedy..ale dzisiaj juz potrafie dotrzymac.. staram sie
Mo.żesz też wykonywać ćwiczenia, co wzmocnia zwieracze cewki moczowej. Polegaja na kurczeniu zwieraczy, tak jakbys chciala zatrzymac mocz. Powtarzaj je codziennie rano 10-15 minut i wieczorem przez kilka miesiecy. To powinno pomoc. W ostatecznosci mozesz isc do urologa.
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2005 18:10
myśle że z biegiem czasu to misie
bo to problem wyćwiczenia sobie zwieraczy
małe dzieci też tak mają i im mija
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 06 Kwi, 2005 21:04
a ja spisze fragment książki 'zdrowie na własne zyczenie'
moczenie nocne u dzieci
ma ono w zasadzie 2 wspolistiniejace przyczyny
*zbyt głeboki sen ktory uniemozliwia obudzenie sie pod wplywem bodźca na pecherz
*chroniczny stan zapalenia pecherza moczowego ktroy na skutek skuczu zmniejsza sowją pojemnosc lub zapalenie zwieracza cewki moczowej
nie leczone moze doprowadzic do tzw refluksu czyli wycofywania sie moczu do najczesciej jednej nerki co jest b.niebezpiezne z uwagi na mozliwosc jej uszkodzenia.i tu wspolistnieją objawy drozdzycy z kolonia w jamie nosowej na czele.
Jezeli obiskałas sie tylko raz to moze to zignoruj moze wypilas przed snem.
A jak sni sie woda to caaaaaaaaaałłłłłłłłłłkiem normalne.
wizyta u pediatry jak nie ustapi.
a nietrzymanie moczu dotyczy kobiet starszych,ktore rodziły dizecko badz maiłay czeste stany zapalne drog moczowych
Wiesz co zrub? kiedy już zaczynasz śnić o moczu obuź sie (gwałotwnie!) rob tak 5 razy. potem całkiem świadomie zacznij nie budzić się. kiedy czujesz że sie to zbliża obuż sie
Papa
Sztona
_________________ Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie,
ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
Antoine de Saint-Exupéry
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2005 16:09
Sztona napisał/a:
Wiesz co zrub? kiedy już zaczynasz śnić o moczu obuź sie (gwałotwnie!) rob tak 5 razy. potem całkiem świadomie zacznij nie budzić się. kiedy czujesz że sie to zbliża obuż sie
Papa
Sztona
Wiesz, co Ci powiem? Ja nie mogę się wybudzić nigdy sama z siebie, ze swojego snu.
Kiedyś zdarzało mi się, a pewnego razu miałam sytuację, że sikałam (we śnie) i czułam, jak sikam, ale gdy się obudziłam (rano, bo to było w nocy), to żadna plama ani nic. Czyli tylko sen.
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 07 Kwi, 2005 16:13
Sztona napisał/a:
Wiesz co zrub? kiedy już zaczynasz śnić o moczu obuź sie (gwałotwnie!) rob tak 5 razy. potem całkiem świadomie zacznij nie budzić się. kiedy czujesz że sie to obudż sie
Czy bym umiała? Kochanie ja z własnego dośwadczenia
Sztona
_________________ Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie,
ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
Antoine de Saint-Exupéry
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 15:25
Mniej pić i częściej chodzić do wc, nawet jak ci się szczególnie nie chce, to się tylko tak wydaje że sie nie chce a jednak się chce... czasami to mnie aż brzuch troche boli ale nie wiem z czego... potem ide do kibelka a tam co? olśniło mnie! chciało mi się szczać!
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 17:06
Aren napisał/a:
Mniej pić i częściej chodzić do wc, nawet jak ci się szczególnie nie chce, to się tylko tak wydaje że sie nie chce a jednak się chce... czasami to mnie aż brzuch troche boli ale nie wiem z czego... potem ide do kibelka a tam co? olśniło mnie! chciało mi się szczać!
Rany! Odkryłeś nową teorię! Będziesz bogaty! (sory, wali mi)
Rotfl.
Ja jednak proponuję iść do lekarza, on najlepiej doradzi. ;]
Aren -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2005 21:17
Najlepszy sposób to robiś to co się najbardziej nie chce