Ostatnio kiedy razem z rodzicami pojechałam do rodziny był tam równierz mój wujek , mąż mojej cioci . On mieszka w Hiszpanii , a ona w Polsce . Wujek przyjeżdża raz na rok tutaj . Kiedy przyszliśmy był już trochę podpity . Podszedł do mnie i odciągnął mnie do pokoju obok i zamknął drzwi . Wpadłam w prezrażenie . Wujek przyparł mnie do ściany i powiedział "Dawno się nie widzieliśmy , co u ciebie ?" wzruszyłam ramionami i ze strachem spoglądałam na wujka . On cały czas mocno trzymał mnie za ręce . Kiedy powiedziałam , żeby mnie puścił , zaśmiał sie okropnie . Nie wiedziałam co robić i zaczęłam sie wyrywać . Akurat weszła mama , wujek mnie puścił a ja prędko wybiegłam i stanęłam w drzwiach . Teraz jest mi strasznie głupio . Przecierz wujek mógł mi coś zrobić . Nie wiem czy teraz zdobędę się na odwagę i jeszcze odwiedzę chrzestna , którą tak lubię
Przede wszystkim - NIKT nie ma prawa stosować wobec Was przemocy fizycznej. Zarówno kolega, nauczyciel, policjant, obcy człowiek na ulicy, członek Waszej rodziny czy nawet rodzice (pomijając oczywiście małe klapsy, które trudno zaliczyć do przemocy ). Jeśli ktokolwiek próbuje Wam coś zrobić - krzyczcie jak najgłośniej - jest szansa że ktoś usłyszy i przyjdzie na pomoc. Jedno jest ważne - zacząć krzyczeć zanim ktoś zdąży Wam zasłonić usta - potem już za późno. Czyli najlepszy moment to wtedy, kiedy czujecie się zagrożeni - jeszcze przed przemocą. Wyrywanie się zwykle nic nie daje, ponieważ Wasz napastnik jest od Was silniejszy.
Niestety - metoda taka nie zdaje rezultatu, gdy krzywdzą Was rodzice. Przemoc w najbliższej rodzinie to bardzo poważne zjawisko i trudno się jej przeciwstawić. Są jednak metody. Poczytajcie koniecznie http://www.dzieci.best.pl/trudne/Przemoc/przemoc.htm.
W Twoim przypadku, Elu, koniecznie powinnaś powiedzieć o tym rodzicom. Alkohol nie może być wytłumaczeniem "dziwnych" zachowań wujka. Postaraj się porozmawiać z mamą - wytłumacz jej co się stało. Jeśli masz większe zaufanie do cioci - powiedz bezpośrednio jej. To naprawdę bardzo ważne, aby Twoja mama lub ciocia o tym się dowiedziała.
Jeżeli wujek jest u cioci tylko raz w roku, to możesz bez problemów odwiedzać ciocię kiedy nie ma wujka. Jeśli wujek jest - lepiej się nie pojawiaj u cioci (pewnie też nie masz ochoty się z nim spotkać ponownie).