z tą cewką moczową to ona się po prostu boi że wkłada nie tam gdzie treba (właśnie może do cewki moczowej) i ją dlatego boli i jak tam ten palec włoży to czuje taka kośc u góry czy coś tam bo tak mi opowiadała
_________________ "Wiem, że nic nie wiem"
Ostatnio zmieniony przez laniade dnia Pią 29 Kwi, 2005 16:17, w całości zmieniany 1 raz
Wkładać tampon do cewki moczowej??!! Niech sobie od razu włoży tampon do ucha A tak na serio to nie wiem o co ci chodzi: na pewno dziewczyny będą lepiej wiedzieć.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 10:18
na ulotce jest rysunek gdzie dokladniej znajduje sie pochwa i gdzie go ma wlozyc.. a tampona wklada sie tylko podczas okresu! nie w inne dni i wtedy to normalne ze moze byc bolesne.. pozatym na poczatku moze byc spieta i przez jakies tam miesnie moze ja bolec, albo za plytko go wsadza..
jak juz zostalo powiedziane, bol moze byc spowodowany stresem... najlepiej sie rozluznic i wtedy nie powinno byc zadnych problemem z wprowadzeniem tamponu.
pozdro
_________________ bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 16:33
Na stronie www.dorastam.pl są opisane różne pozycje ułatwiające wprowadzenie tamponu. Nie możliwe jest włożenie tamponu do cewki moczowej, bo jej ujście jest wąskie.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 20:18
Eee...za bardzo nie rozumiem o co chodzi chyba edytowałaś pierwszy post?
Dobra,nieważne
Tak jak już zostało wcześniej powiedziane, tampon wprowadza się tylko podczas okresu. Zgadzam się z Agag, po co w inne dni...? Wyjmowanie nienasiąkniętego tamponu brrr....ja sobie tego nie wyobrażam W "te" dni błona jest bardziej elastyczna i o wiele latwiej aplikowac i wyjmowac tampon.
Tak poz atym tamponów nie wkłada sie do czewki moczowej Koleżanka niech przeczyta ulotkę dokladnie...Trudno tak torche przez kabelki tlumaczyc
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2005 21:39
w cewke by sie nie zmiescil.. a to ze na poczatku sie zle wlozy, za plytko np to jest normalne i moze bolec.. musi wkladac gleboko troszke pod skos do tylu..
ja to mówię w jej imieniu... sama nie wiem nic na ten temat a nie chciałam jej nic powiedzieć, jak powiedzialam dziewczynie że nie ma możlowości żeby do cewki moczowej włożyć tampon to sie uspokoila i nadal zadaje mi to pytanie czy jak tam się wkłada to jak dotykamy tego górnego czy czujemy kość bo ona tak ma....
_________________ "Wiem, że nic nie wiem"
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2005 10:55
wsadzic do cewki na hama mozna, ale ze to sakramencko bedzie bolec, to nikt normalny upychal nie bedzie... a kolezanke uspokoj, bo czesto pierwsze proby aplikacji tamponu sa nieudane
Dzisiaj z nią gadałam i mówiła że jak ją naciśnie to tak jakby chciała się podniesc do gory - ja jej na to ze to jest ta kosc lonowa ...
aaa tak poza tematem teraz moje pytnie jak mozemy zlokalizwoac sprawdzic czy nie mamy grzybciy, nowotworu, noo ogolnie jakies choroby ukladu rozrodczego ?? oprocz badania ginekologa oczywiscie .,,