| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
[ film / ksiazka ] Zielona mila
Autor Wiadomość
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Sob 07 Maj, 2005 17:19   [ film / ksiazka ] Zielona mila Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tak sobie gadałam z panem Tenchionem ... o karze krzesle elektrycznym. I nasunął mi sie na mysl ten wlasnie film ... Ktorego pan tenchion nie oglądał ( mas zpbejrzeć ty !! Razz )

Czy ktos z was go oglądał albo czytał ksiazke o tym tytule S.Kinga ? Co o nim sądzicie ? Jakie pzremyslenia sie wam nasunęły ?

Z racji ze jest to film psychologiczny umiesciłam go w tym dziale Smile

Jesli kogos ciekawi co to za film ... to pare info :

Zielona mila Green mile, The (1999)

Scenariusz Zielonej Mili powstał na podstawie powieści Stephena Kinga pod tym samym tytułem. Frank Derabont, reżyser Skazanych na Shawnshank, znów zmierzył się z podobnym tematem. Bohaterowie Zielonej Mili to skazańcy oczekujący na wykonanie wyroku śmierci, a narratorem tajemniczej powieści jest bezpośredni świadek tamtych wydarzeń Paul Edgecomb (Tom Hanks). Paul, dziś pensjonariusz domu starców, w 1935 roku pracował jako szef strażników w celi śmierci więzienia w Cold Mountain. Nadzorował wtedy czterech morderców, a jednym z jego zadań było towarzyszenie każdemu z nich w drodze na egzekucję. Korytarz do celi z krzesłem elektrycznym pokryty był zielonym linoleum i dlatego w więziennym slangu zwano go zieloną milą. Skazańcy, którzy mieli na sumieniu najgorsze zbrodnie, usiłowali podtrzymać związki z życiem, które wkrótce mieli utracić. Samotność w obliczu rychłej śmierci łagodziło posiadanie przyjaciela, chociażby miała nim być tylko oswojona myszka zwana Pan Jingle. Życie oddziału zmienia się, kiedy trafia tam potężny, mierzący siedem stóp wzrostu, czarnoskóry John Coffey, skazany za brutalne zabójstwo. Wygląd i postura mordercy zupełnie nie pasują do jego delikatnej i wrażliwej natury. Ponadto okazuje się, że ma on niezwykłą moc, leczy dotykiem dłoni, a otaczająca go aura dobroci i spokoju przyciąga wszystkich wokół. Moc Hojna pozwala mu nie tylko na uleczenie śmiertelnie chorej żony naczelnika więzienia, ale również na przywrócenie życia Panu Single, którego zadeptał sadystyczny strażnik. Jednakże mimo magicznej mocy, John zostaje pozbawiony życia.

Flm jest ciężki i męczący i pomimo interesującego tematu przeznaczony jest dla widzów o dużej cierpliwości ... ale naprawde warto go obejrzeć ... niesamowity jest
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2568294
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Sob 07 Maj, 2005 17:36    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

film bardzo mi sie podobal.. i co mi sie bardzo dawno przy filmie nie zdarzylo wywolal lzy.. zreszta nie tylko u mnie, ale takze u kolegow po ktorych nigdy bym sie tego nie spodziewala...
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 07 Maj, 2005 19:18   

Ksiązki nie czytałam... Ale film oglądałam i bardzo mi się podobał. Byłam pewna, że w końcu z Johnem musi się stać coś takiego jak z psem doktora (chyba?) - najpierw milutki, a potem pozbawił jego syna oka. Zwłaszcza, że John ciagle mówił coś w stylu "Jestem zmęczony jak pies". A popłakałam się prawie, jak ten gość (nie pamiętam imienia, ten młody, chamski strażnik) zdeptał mysz... Dobrze, że potem John ją ożywił Smile
Powrót do góry
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 07 Maj, 2005 19:42   

czytałam i wiem że teraz niedługo czy coś była zapowiedź na chyba tvn? ma lecieć i obejrze
książka śliczna naprawde moja znajoma się aż popłakała
najleprzą postacią jest zdecydowanie pan dzwoneczek dobrze że go wskrzesili ale tak... no co chcialam powiedzieć opisy śmierci jak zwykle drastyczne jak u pana kinga no cóż polecam
Powrót do góry
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 07 Maj, 2005 22:08   

No więc oglądałam film, bardzo mi się podobał, kilka lat przed obejrzeniem filmu na obozie harcerskim kumpel mi go opowiadał do snu biggrin no cóż popłakałam się na filmie, bo raczej inaczej nie potrafiłabym. Jesli ma lecieć na TVn to z chęcią jeszcze raz obejrze
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 07 Maj, 2005 23:13   

Kiedy ma lecieć? Też bym obejrzała znowu.
Powrót do góry
Sinyen Płeć:Kobieta

PostWysłany: Nie 08 Maj, 2005 19:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ja pierwszy raz o takim filmie słyszę i nie oglądałam

Gdy się śmiałam i gdy tańczyłam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
2068949
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Nie 08 Maj, 2005 23:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

filmu nie widzialam, natomiast ksiazka jakos nie za bardzo mi podeszla...
znazcy generalnie pomysl i tresc genialna ale jakos tak slabo sie czyta, reka mu chyba ciazyla wybitnie jak pisal... jakos tak przynudzal momentami.
czy jakos specjalnie psychologiczna... hmmm...

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 09 Maj, 2005 14:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

to byla ksiazka i film na faktach..
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 10 Maj, 2005 22:10   

nasty_girl napisał/a:
to byla ksiazka i film na faktach..

Głupio się czuję, kiedy słyszę takie rzeczy... Mam nadzieję, że to tylko plotka, hehe. Wolałabym, żeby na świecie nie było nic nadprzyrodzonego.
Powrót do góry
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 10 Maj, 2005 22:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no coz.. nie wiem jak z tymi jego mocami nadprzyrodzonymi, ale on zyl naprawde, i zostal skazany na wyrok smierci..
Powrót do góry
dziewczyneczka Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Pią 13 Maj, 2005 07:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nidy niw wiadomo czy to plotka czy było na prawdę.
Film oglądałam na DVD (kiedyś był w jakiejś gazecie)
Bardzo mi się podobał. Najbardziej wkurzyło mnie to że ten gość zginął za nic.
Z tgo co pamiętam te dzieci zabił ich ojciec czy ktoś tam taki.

Odszedł jeden z największych Polaków
głowa Kościoła katolickiego,
autorytet moralny dla ludzi
różnych wyznań i kultur.
www.onet.pl--->wejdź i wpisz się do księgi
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Pią 13 Maj, 2005 13:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

dziewczyneczka napisał/a:
Nidy niw wiadomo czy to plotka czy było na prawdę.
Film oglądałam na DVD (kiedyś był w jakiejś gazecie)
Bardzo mi się podobał. Najbardziej wkurzyło mnie to że ten gość zginął za nic.
Z tgo co pamiętam te dzieci zabił ich ojciec czy ktoś tam taki.

Dzieci zabuł taki swir co u nich pracował ? ... Cos takiego tam bylo chyba
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 13 Maj, 2005 14:28   

Żadne z was nie ma racji... Dziewczynki zabił ten facet, który też był więźniem.
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Pią 13 Maj, 2005 14:29    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No bo on trafil do wiezienia wlasnie ...
Ale wczensiej chyba pracował u tej rodziny czy cos
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu