Witam.
Inteligent: Zdaję sobie sprawę, iż jest to spora różnica w kwestii dojrzewania. Ale weź też pod uwagę, że jeśli dziewczyna okaże choć odrobinę rozumu, nie pozwoli chłopakowi na więcej niż buzi w policzek lub coś w tym rodzaju. Kwestia siły woli.
Pozdrawiam
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 15:55
Cytat:
Kingo, tu się chyba liczą proporcje... Między 0, a 3-latkiem jest spora różnica. Co do tego małzenśtwa... Co sądzisz o tym, by 10latek miał za dziewczynę 20latkę?
WIesz 10 lat to naprawde duzo ... wiem o tym
Ja poprostu napisałam że z nam taki przypadek
A co do starszych facetów to zazwyczaj są bardziej hm ... powazni u mnie wtedy ( teraz juz jest lepiej ) w klasie wszyscy faceci to poprostu dzieciuchy i już ... no cóż jest taki okres że faceci są pod pewnymi względami "młodzi" od swoich koleżanek które tak naprawde są w tym samym wieku
Nie mówię że wszyscy faceci młodsi są dziecinni ... nie jest tak ...a le zdarzają się takie przypadki
A czy nie uważasz, że 'latanie' za starszymi i pokazywanie swoim koleżankom, jakich to one 'starych' chłopaków nie mają nie jest dziecinne?
Ja rozumiem, że są osoby dojrzałe... ponad swój wiek... np. ja . Aczkolwiek bez przesady, to nie jest 99%. Zresztą, gdyby tak było, to tą normą byłoby 99% ... A wątpię, by dziewczyny były dużo dojrzalsze od chłopców /w tym wieku/. U obu w tym wieku rolę 'mózgu' pełni jądro migdałowate, a później płat... czołowy/mózgowy? Nie pamiętam . W każdym bądź razie, huśtawki nastrojów etc. wywoływane są właśnie przez to pierwsze, także zmiana partnerów nie jest w tym wieku czymś dziwnym. Miłość czy zauroczenie? Stawiam na zauroczenie . Miłość raczej nie ma prawa bytu w takim wieku. Chyba, że to podkochiwanie się. Rzadko zdarzają się pary, które od 6 klasy SP (tam są 13latki?) do, bo ja wiem, 30 lat, są trwałym zwiążkiem...
Zresztą, 13latka z 16latkiem... Wybaczcie, lecz mi wydaje się to chore .
[co do roli 'mózgu'... to oczywiście taka przenośnia ]
_________________ Carpe diem, quam minimum credula postero.
Horacy
KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...
Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu :*. Masz gust, dziewczyno :*.
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 16:27
No nie przesadzajmy ... to naprawde zalezy od osoby ... nie można wsyztkich mierzyć jedną miarą ... że np od 7 lat kazdy powinien chodzić ... ( to taki przykład )
Nie wiem czy wiesz o czym mówię ... Hm ...
CHodzi mi o to że czasami zdarza się np 14 latek który jest Strasznie dziecinny ... a czasami taki który jest bardzo rozważny i wogóle
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 16:35
Inteligencja napisał/a:
A wątpię, by dziewczyny były dużo dojrzalsze od chłopców /w tym wieku/(...)
Zresztą, 13latka z 16latkiem... Wybaczcie, lecz mi wydaje się to chore .
udowodnione naukowo ze dziewczyny w wieku około 13-16 są około 3 lata dojrzalsze emocjonalnie (i bardozc zesto fizycznie) od chłopców =)
więc sam na to spójrz teraz ze swojej perspektywy...
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 16:48
noc zytałam kiedyś =) na forum też kieydś pisane o tym bylo ale dawno dawno chyba anwet z rok temu ^^ i o tym dojrzewaniu emocjonalnym o tak tak to jest udowodnione tak. Zresztą popatrz sobie na masówki 14 latków i 14 latek... to powinno mówić samo za siebie, albo masz wyjątkowo dojrzałe otoczenie..
Co do otoczenia 'ogólnego'... Baby są tak samo głupie jak faceci .
Mówisz, że czytałaś KIEDYŚ COŚ. Tylko CO i KIEDY? Bo wiesz, ja mogę się powoływać na Hitlera - udowodniono, że niemieckie nastolatki dojrzewają szybciej od polskich...
Horacy
Irony is my mother...
Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu :*. Masz gust, dziewczyno :*.
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 16:58
A Ty nie zauważyłeś,że dziewczyny w wieku 13-15 lat zachowują się zazwyczaj o wiele dojrzalej niż chłopaki? No to nie wiem w jakim Ty swiecie żyjesz...
Może 3 lata to w okresie dojrzewania akurat duża rożnica,ale miłość nie wybiera Poza tym jeśli i dziewczyna i chłopak traktują to poważnie a ona nie będzie się niem "chwalić" koleżankom to dlaczego nie?
[Śmieją się ze 'wszystkiego' jak idiotki i podwalają się do starszych tylko po to, by móc się pochwalić]
Co do świata, nie znam jego dokładnej nazwy, ale żyję w Układzie Słonecznym na planecie Ziemia w państwie zwanym Polska. W takim świecie żyję. Wiesz, samochody, olej, Irak, wojna, śmierć, miłość, itd. XXI wiek.
---
Apropo, po co jej chłopak w tym wieku (trudno posługiwać mi się słowem 'mężczyzna'...)?
Horacy
Irony is my mother...
Wysłany: Czw 25 Lis, 2004 17:20
yntelygent napisał/a:
Wierzbo, otaczam się ludźmi inteligentnymi.
Co do otoczenia 'ogólnego'... Baby są tak samo głupie jak faceci
gdybyś czytał uważniej.. ja nie pisałam o inteligencji, nie pisałam ze ktoś jest głupszy czy mądrzejszy.. ja pisałam o dojrzałości emocjonalnej... a toe sjt różnica, duża.
Nie będe podważać tego że Twe otoczenie jest inteligentne.. nie od tego ja tutaj, a baby wcale nie są głupie, faceci tez nie (no ale i u jednych i u drugich znajdują się wyjątki przeciez...)
Tak wiedziałam że ujmiesz coś typu tego hitlera.. niestety czytałam to w zeszłym roku.. nie moge przytoczyć Ci autora, nazwy artykułu ani gdzie w internecie został on umieszczony (jednak czytałam conajmniej kilka takich artykułów różnego autorstwa na różnych [zazwyczja informacyjnych typu onet, interia, wp] stronach internetowych)
nie przytoczę Ci wiec ani autora ani nazwy ani miejsca..
[quote="again]
[Śmieją się ze 'wszystkiego' jak idiotki i podwalają się do starszych tylko po to, by móc się pochwalić]
[/quote]
tak więc teraz będe polemizować o inteligencję dziewcząt z którymi się zadajesz...
jeśli w Twoim otoczeniu dziewczeta (i chłopcy) tak to rozumują to ja przepraszam ale nie mam ochoty nawet wdawać się w taką dyskusję...
Tak znam wiele dziewcząt które zachowują się tak jak to ująłeś (jednak tylko ten pierwsyz kawałek o tym śmianiu się) wydaje mi się to wyjątkowo głupie i idiotyczne...
jednak z tym podwalaniem się do starszych bym się kłóciła..
Większości dziewcząt w wieku 13 (a i nawet wcześniej) do < hm.. nie ma granicy ale zazwyczaj 16 poneiwaz potem różnice wiekowe się powoli zacierają, podobają się "mężczyźni" (chłopcy) starsi od nich. Zachowują się dojrzalej, dziewczyny czują się przy nich bezpiecznie i wogóle.
Praktycznie jest tak w stosunku większości dziewcząt.
Jeśli Ty znasz tylko takie które robią to aby się pochwalić przed innymi to szczerze współczuję...
Panienko, mam do Ciebie pewne zastrzeżenie . Po pierwsze, nie zmieniaj mojego nicka-internetowego imienia i po drugie, pisze je z wielkiej litery. Jako, że nie jest to uznawane jako rzeczownik pospolity, lecz własny-imię. W tym wypadku to imię . Ok, dość już bycia niemiłym :>.
Wierzbo, inteligencja jest pewnym objawem dorastania. I, musisz mi wybaczyć, lecz osoba niedojrzała zazwyczaj nie jest inteligentna. Osoba dojrzała emocjonalnie musi rozumieć pewne sprawy. A stąd blisko już do inteligencji. Zresztą, nie można wyodrębnić osobnie inteligencji i dojrzałości. Tak naprawdę są jednością...
Panienko, sformułowanie "Baby są tak samo głupie jak faceci" nie mówi, że baby są głupie, lecz, że ich głupota jest taka, jak facetów. Nie będę negocjował, jaki ten potencjał jest.
Czują się bezpieczne i 'w ogóle'? Hm, w tym wieku bezpieczeństwo powinna zapewniać rodzina - ojciec i matka. .
Niedawno mówiłaś, iż wspominałem, że otaczam się ludźmi inteligentnymi. Co do Twego ostatniego zdania... Nie jestem gejem...
I proszę, nie rób ze mnie głupka... bardzo tego nie lubię...
Hitlera też nie szanuję, lecz mogłabyś jego nazwisko napisać z dużej... Takie są zasady ortografii polskiej i nic na to nie poradzimy.
Apropo, czytam uważnie, nawet bardzo...
Horacy
Irony is my mother...
Ależ oczywiście, że nie wszyscy są . Ale jednak większość...
Zawsze są wyjątki... I to normalne .
Horacy
Irony is my mother...
KoT Gość
Wysłany: Pią 26 Lis, 2004 07:00
Witam.
A u mnie dziewczyny w wieku 14 lat to właśnie zwykle takie rozchichotane panny. I taka właśnie jest ich większość, albo takie po prosut najbardziej rzucają się w oczy na korytarzach.
Pozdrawiam