| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Politics :P
Autor Wiadomość
EU07 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 08:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
Pisząc "podatki" wyrażam się "trochę" nieprecyzyjnie, chodzi mi bowiem również o wszelkie dodatkowe opłaty w rodzaju pewnych świadczeń socjalnych na rzecz pracownika i innych podobnych pierdół. Poza tym infrastruktura najlepiej rozwija się w warunkach jak najmniej skrępowanego rynku, ze środków prywatnych- co przemawia z kolei za jak najniższymi podatkami.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi ze "świadczeniami socjalnymi i innymi [cenzura]"... Jaki to ma związek z podatkami? Podaj jakiś przyklad jak sobie to wyobrażasz. Czy uważasz, że drogi i kolej w Polsce powinny być sprywatyzowane? O ile to drugie jeszcze rozumiem, to do pierwszego nie mogę się zgodzić. Wyobrażasz sobie sytuację, że każda droga należy do innego prywatnego wlaściciela i za jej użytkowanie kazalby sobie placić? To bylaby jakaś paranoja. Chyba, że chodzi Ci o budowę autostrad ze środków państwowych i prywatnych (konsorcja), które później oddawane są w dzierżawę konsorcjom. Jednak to też jest pomysl nietrafiony (patrz GTC).

Otwieracz napisał/a:
Pieniądze na służbę zdrowia i szkolnictwo SĄ marnotrawione, ponieważ to nie jest tak, że przekazujesz państwu np. złotówkę i tyle idzie na opiekę zdrowotną. Z tej symbolicznej złotówki opłacasz również wielu urzędników, którzy przekazują te pieniadze dalej. W tym cały sęk- dlatego państwo powinno być tzw. "państwem minimum".

No to oczywiste, że nie wszystko co przekazuję idzie na wymienione cele. Al;e tak jest wszędzie: jadąc koleją jak kupujesz bilet w kasie, to cena nie idzie tylko na pokrycie kosztów Twojego przejazdu, ale też na pensję pracowników, podobnie w sklepie coś kupując: placąc za cenę towaru placisz na pracowbnika sklepu, hurtowni, producenta. Tego nie da się raczej uprościć. Bo jak to sobie wyobrażasz? Jedna osoba decyduje o ogromnych środkach i przekazuje je gdzie i komu chce? Do tego jest potrzebny rozbudowany aparat.

Numer Gadu-Gadu
1141814
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 17:48   

Ad 1 :chodzi mi o ZUS i tym podobny shit. ZUS powinno się jak najszybciej zlikwidować, bo tylko mnoży długi.

Ad 2: Właœnie dlatego nie powinno być szkolnictwa państwowego, że w gruncie rzeczy byłoby taniej. Tak bowiem płacę więcej i nie tylko za siebie!
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 18:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
Ad 1 :chodzi mi o ZUS i tym podobny shit. ZUS powinno się jak najszybciej zlikwidować, bo tylko mnoży długi.

To jakiemu organowi chcesz dać obecne funkcje ZUSu? Kto ma zbierać skladki i wyplacać emerytury?

Otwieracz napisał/a:
Ad 2: Właśnie dlatego nie powinno być szkolnictwa państwowego, że w gruncie rzeczy byłoby taniej. Tak bowiem płacę więcej i nie tylko za siebie!

Zgadzam się, ale tylko po części. Ja uważam, że szkolnictwo nie powinno być obowiązkowe (no powiedzmy że tylko podstawówka bylaby obowiązkowa).

Numer Gadu-Gadu
1141814
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 18:56   

Słyszałeś o czymś takim jak OFE?
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 19:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
Słyszałeś o czymś takim jak OFE?

Widzę, że chyba nie wiesz za bardzo co to jest OFE Confused Może zanim się wypowiesz pomyślisz trochę nad tym co mówisz? A jeżeli nie masz wiedzy to w ogóle się nie wypowiadaj.
Gdybyś się trochę orientowal to wiedzialbyś, że istnieją trzy filary ubezpieczenia. I filar - ZUS (z którego każdy dostanie emeryturę), II filar - OFE (każdy z nas idąc do pracy wybiera sobie jeden OFE, placąc do niego skladki), III filar - inny podmiot prowadzący skladki dla danego filaru. I dostając emeryturę otrzymasz od ZUS, OFE i z III filaru (nieobowiązkowego).

Idiotyzmem wydaje się pomysl likwidacji ZUSu w tym kontekście. Obywatel ma zagwarantowane prawo do emerytury; jeśli nie byloby ZUSu dostawal by tylko od podmiotu prywatnego. Tylko, że podmiot prywatny zawsze może upaść i kto wtedy by placil ludziom?

Numer Gadu-Gadu
1141814
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 19:11   

To się nazywa ryzyko. Tymczasem zaœ znacznie bliższy upadku jest zadłużony ZUS.

Wiem o 3 filarach, tym niemniej system ten jest błędny- zakłada bowiem istnienie ubezpieczeń i emerytur państwowych, nieopłacalnych- płacisz, a nie dostajesz.

ZUS jest tworem "nienaturalnym", skorumpowanym, zadłużonym i szkodliwym.
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 21:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
(...)Wiem o 3 filarach, tym niemniej system ten jest błędny- zakłada bowiem istnienie ubezpieczeń i emerytur państwowych, nieopłacalnych- płacisz, a nie dostajesz.(...)

A skąd wiesz jak sprawuje się system III filarowy? To będzie można dopiero ocenić za kilkanaście lat...

Numer Gadu-Gadu
1141814
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 21:47   

Wiem, że pierwszy filar sprawuje się tragicznie, pozostałe dobrze. Należy z tego wycišgnšć odpowiednie wnioski.
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 25 Lis, 2004 22:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Otwieracz napisał/a:
Wiem, że pierwszy filar sprawuje się tragicznie, pozostałe dobrze. Należy z tego wycišgnšć odpowiednie wnioski.

To zastanawiające, że wiesz że II i III filar sprawują się dobrze. One zaczną wyplacać emerytury dopiero za kilkanaście lat, a Ty już wydajesz takie sądy. A może do tego czasu upadną?

Numer Gadu-Gadu
1141814
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 15:00   

Na całym œwiecie 2 filar spełnia jakoœ swojš rolę, pierwszy raczej nie. Skoro państwowe emerytury to bujda, to powinny być prywatne, w dodatku tylko opcjonalne.
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 17:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wybacz, ale jakoś nie wyobrażam sobie opcji, że emerytury bylyby opcjonalne. I chyba nie jestem odosobniony w tej opinii...

Numer Gadu-Gadu
1141814
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 18:55   

Dlaczego? Chciałbyœ, to płaciłbyœ składkę emerytalnš, ale nikt by cię do tego nie zmuszał. Mógłbyœ lepiej zaplanować własne finanse. To samo z resztš powinno dotyczyć ubezpieczeń.

WOLA NIE NIEWOLA
Powrót do góry
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 21:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czytając Twoje wypowiedzi można stwierdzić, że Ty byś wszystko prywatyzowal... Szkoly, sluzbę zdrowia, ZUS. Może jeszcze Sejm sprywatyzować?

Numer Gadu-Gadu
1141814
DeadCorpses Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 23:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

nah, nadmierna prywaztyzacja też nie jest dobra, poza tym nadstawia możliwości przekrętom (vide PHS)
a teraz ogólniej. jestem za rządami autorytatywnymi, choć w sumie te nie są możliwe w naszym światłym 'demokratycznym' państwie. Nie jest możliwym odepchnięcie osłów od koryta i trzymanie ich za ryj.Zbyt duże rozwarstwienie władzy ogranicza przeprowadzania restrukturyzacji i reform. Takoż i polityka zagrnicza w PL kuleje m.in. sprawy dot. ropy, ropociągów i gazu.

tak bardzo ją kocham, tak bardzo ją chce

-- Book of the Dead
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
5543682
Otwieracz
Gość
PostWysłany: Pią 26 Lis, 2004 23:56   

Przy takiej postawie EU kończę rozmowę- na gadanie z pajacami nie mam energii.
Powrót do góry
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu