Oj, soosharko - mylisz się.
Inne metody badań owszem istnieją, ale... nie zastępują tego badania, którego zwykle dziewczyny się boją. A tak przy okazji, to nawet USG w ginekologii przeprowadza się dopochwowo. Tzn. ginekolog wkłada głowicę z USG do pochwy i tak sobie wszystko ogląda. Oczywiście nie zawsze, ale np. na początku ciąży.
A ginekolodzy-kobiety są znane z bardziej bolesnych badań niż mężczyźni.
Ja uważam, że pierwsza wizyta jest najważniejsza. Od niej będzie zależało Twoje nastawienie do lekarza i badań tego typu. Jeśli np.: trafisz na jakiegoś niedelikatnego lekarza, swoją następną wizytę będziesz przeżywać jeszcze bardziej niż pierwszą, ponieważ będziesz myślała, że to będzie bolało itp.
Ja również słyszałam o tym, że mężczyźni ginekolodzy (jak to dziwnie brzmi) są delikatniejsi od kobiet.
Na pierwszą wizytę najlepiej idź do sprawdzonego ginekologa (poleconego przez np.: mamę, siostrę, koleżankę).
Nie martw się!!! Prawdopodobnie wizyta będzie polegała głównie na rozmowie.
Ja tak samo nigdy nie byłam u ginekologa i z niechęcią myślę, że kiedyś będę musiała do niego pójść
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2004 15:23
jeżeli dostałaś miesiączke to nie musisz iśc do ginekologa, przecież nikt cie nie zmusza jeżeli nie masz zadnych objawów choroby czy jeśli nic cie nie niepokoi, to nie idx, nie amsz po co, przecież nikt nie mówi że trzeba :/
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Okropnie sie boje swojej pierwszej wizyty. O facecie nie ma nawet co mi mowic. Za chiny !! Mam 16 lat i obawiam sie, ze bede musiala pojsc chociaz strasznie nie chce. Nie z powodu wieku, ale cos mnie martwi... A jak juz tam wejde to chyba zemdleje, serio. Tak jak po pobieraniu krwi i jak po dostaniu pierwszego okresu (no, prawie nie zemdlalam ;P). A co do proszeniu o rade mamy czy siostry to tez nie ma szans. Jesli juz to bym wolala sie siory zapytac, ale ona jest taka dziwna jakas i by sie brechtala i wogole zarty sobie robila I niech mi nikt nie mowi, ze byloby inaczej, bo znam ja na wylot. Co do pojscia do ginekologa-JA NIE CHCE !!! ( a co najgorsze to nie wiem czy powinnam sie przejmowac swoja sytuacja ) To jest jeden z malej liczby minusow bycia dziewczyna. Czemu chlopakom jest latwiej ??
1) Jeśli nie musisz iść, nie idź.
2) Nie idź sama. Nawet do gabinetu możesz wejść z kimś (siostrą, mamą, chłopakiem).
3) U ginekologa na szczęście krwi nie zobaczysz.
4) Nie jest tak źle
a skąd wiesz czy ma to być mężczyzna, może to kobieta? no chyba że wiesz napewno że to "ON" . Ale radzę, nie martw się zawsze musi być ten pierwszy raz! Kiedyś i tak będziesz musiała tam iść ,, więc spokojnie ,, będzie dobrze !