| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
wegetarianizm
Autor Wiadomość
kabama Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Sob 12 Lut, 2005 20:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no to dobrze mówiłam hehe
jak na mój gust też głupie Razz
ale to jest tylko moja opinia
Pozdrawiam
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
panienka_wierzba Płeć:Kobieta
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Sob 12 Lut, 2005 20:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

czy glupie, kazdy tam robi to co uwaza za słuszne =]
sama jestem wegetarianką =p od lipca z.r. i podoba mi sie =] potrafie wyzyc, a do takich mc. nadal chodze tylko prosze np. o 'hamburgera bez hamburgera' =]

Numer Gadu-Gadu
2891618
kabama Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Sob 12 Lut, 2005 20:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
czy glupie, kazdy tam robi to co uwaza za słuszne
dlatego napisałam że to jest moja opinia
a ja tam lubię mięso warzywa tyż i się nie ograniczam Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Pon 21 Lut, 2005 14:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wszystko z umiarem. Dla jedzenia zabijać, ale nie dla futer, dla kłów itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Himitsu
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 25 Lut, 2005 18:30   

A ja mam takie małe pytanko.
Otóż przyszła mi ostatnio do głowy pewna myśl, odnośnie wegan (kruca, jak to się odmienia?? Confused). Mianowicie - skoro weganie nie jedzą nic pochodzenia zwierzęcego, to co zrobią, kiedy lekarz przepisze im tabletki z np. tranu wielorybiego (czy jakiegoś innego) i muszą to zażywać??
Powrót do góry
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Pią 25 Lut, 2005 18:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Bedą musieli rzucić weganizm ...
Albo ... nie brać tabletek Smile

Bo skoro ktoś je coś pochodzenia zwierzecego to juz nie jest weganem Smile
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Himitsu
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pią 25 Lut, 2005 18:39   

Hah, i tyle by było z postanowienia wegan - "Nie jemy nic zwierzęcego!!" Razz. Doskonała okazja dla "antywegan" żeby ponaśmiewać się z tych najbardziej zatwardziałych Razz.
A ta dziwaczna myśl przyszła mi do głowy dziś rano, kiedy w kuchni zobaczyłem na lodówce tabletki z tranu Razz. I tak nagle wpadło mi do głowy: "A co by z tym zrobili weganie"?? Razz
Wiem, głupie mam myśli Laughing.
Powrót do góry
Gladiatorpl Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pią 25 Lut, 2005 23:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

lol jakie skojarzenia, normalnie pierwsza klasa ;]
ja tam wegan nie rozumiem, lubie jesc miecho Smile ktos chcial miec swoja ideologie i nic lepszego nie mogl wymyslic Razz
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4217189
Robal Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sob 26 Lut, 2005 09:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Powiem więcej- bardzo wiele tabletek posiada zwierzęce komponenty- część jest oparta na żelatynowym spoiwie, którą to żelatynę w końcu wytwarza się z kości. I nawet nie jest na tym napisane, że ma to coś wspólnego ze zwierzętami-na opakowaniach podaje się zwykle tylko aktywne składniki a nie całą zawartość tabletki (np czy ktoś widział przepis na otoczke?).
Żelatynę niejednokrotnie daje się też do galaretek owocowych, dżemów itp- czyli dżemik wiśniowy w 50 procentach pochodzi ze świnki.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5301654
Himitsu
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 26 Lut, 2005 09:40   

Gladiatorpl napisał/a:
lol jakie skojarzenia, normalnie pierwsza klasa ;]

Ktoś, kto nie jest schizolem, nigdy czegoś takiego nie zrozumie Laughing :].
Powrót do góry
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Sob 26 Lut, 2005 10:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Robal napisał/a:
podaje się zwykle tylko aktywne składniki a nie całą zawartość tabletki (np czy ktoś widział przepis na otoczke?).

hmmm mowisz? to ja dam cyctat z pierwszego lepszego leku znalezionego w domu Wink "inne skladniki leku to: celuloza mikrokrystaliczna, kwas alginowy, skrobia kukurydziana, stearynian magnezu, laurylosiarczan sodu (stanowiace rdzen tabletki); hypromeloza, dwutlenek tytanu, makrogol 6000, talk, glikol propylenowy (stanowiace otoczk tabletki)"
wiec chyba jednak podaja Wink aczkolwiek nieistotnym calkowicie jest juz to, ze nie rozumiem wiele z tego co napisane, ale zawsze sobie moge sprawdzic.
hehe a tak przy okazji to mi sie skojarzyla taka dyskusja na forum HC czy tam sXe, na temat wege, ze na przyklad prowadzanie psa na skorzanej smyczy tez nie jest wege i inne takie daleko idace rizwazania.
z reszta z tego co ktos tam mowil - w jogurtach etc tez sa przeciez dodatki zelatynowe, nom ale jak ktos wege to jogortow tez nie je.
dlatego ja mowie, ze nie jem miesa, nie tytuluje sie wegeterianka, weganka czy inna taka Wink daleko mi do fanatyzmu. ale czytajac tamto forum, dam sobie reke uciac, ze oni sprawdzaja sklad wszelkich produktow - co z jednej strony fanatyzmem smierdzi, a z drugiej jest dosyc logiczne - jak cos robic to po calosci.

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Robal Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Nie 27 Lut, 2005 09:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Trzymam w ręku witaminy vigor (100 tabletek powlekanych). NIe ma opisu-jest tylko co ma w środku. Ale faktycznie na niektórych jest.
Pamiętam jak miałem biochemię i chemię organicznąto potrafiłem to wszystko zrozumieć. ALe to było tak dawno...
Istnieje pytanie-jak w dobie inżynierii genetycznej klasyfikować rośliny z wszczepionymi genami zwierzęcymi? Czy soja (pszenica, kukurydza) z genami jadu pajęczaków to jeszcze roślina?
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5301654
ajeczka11 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Nie 27 Lut, 2005 11:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jestem za wegetarianizmowi:) Kiedyś próbowałam nie jeść mkięsa lae nie wyszło mi to nadobre...
Kazania babci itp.! Wink

Numer Gadu-Gadu
7060479
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Czw 24 Mar, 2005 22:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

a ja miesa nie jem ok 3 lat. .a wczesniej to mi sie okazyjnie zdarzalo bardzo zadko bo nigdy nie przepadalam.. po prostu czasem w jakies potrawie kawaleczki byly a teraz juz wogole
Powrót do góry
malina160 Płeć:Kobieta
Junior
Junior

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Pon 28 Mar, 2005 16:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

mam kumpelę która prez półroku (to byłojakieś 1,5roku temu może więcej) nie jadła mięsa ani większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego po tym półroku zauważyłyśmy że znowu zaczeła jeść normalnie okazało się że ma anemię i już od roku się zniej leczy i ma problemy żeby zniej wyjść (była nawet przez pewien czas w szpitalu) co się okazało jak zaczełam czytać o anemii to właśnie przez to że nie jadła mięsa i nie zastępowała go pokarmami roślinnymi posiadającymi te same właściwości co mięso. więc jeśli chce się być wegetarianinem albo weganinem to należ dokładnie zaplanować dietę tak aby niebrakło żadnych substancjii pokarmowych. Anemię może mieć nawet osoba puszysta- taka jak moja koleżnka- żeby mieć anemiię nie trzeba być chudym. pierwsze oznaki anemii to bladość, ogólne osłabienie oraz omdlenia. anemia - niedokrwistość charakteryzuje się brakiem czerwonych krwinek.

Numer Gadu-Gadu
9142528
Strona 4 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Odpowiedz do tematu