| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Sepsa
Autor Wiadomość
kamus07 Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 14:50   Sepsa Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej. Zastanawiam się co myślcie na temat tej okropnej choroby.
Mieszkam w opolskim i teraz do nas doszło, dlatego poruszam ten temat.
Dzisiaj na WOSiRze/WDŻcie/WDRze (jak kto woli Wink ) rozmawialiśmy na ten temat. Objawy i takie tam.
Co wy o tym myślicie?
Czy zmarł na sepse ktoś z waszego otoczenia?

Numer Gadu-Gadu
4408987
ewamarchewa Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 15:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie, nie zmarł. A tfu! To jest straszne, ale jednego w tej sepsie nie rozumiem. Wywołują ją różne bakterie, np. gronkowiec złocisty czy paciorkowiec które wywołują też np. anginę. To sepsą się zarazić praktycznie nie można, prawda? Tylko bakterią. Więc nie rozumiem, że ludzię mówią o zarażaniu się sepsą. Zarazić się można bakterią. Czy to jest inna odmiana bakterii? Nie. To dlaczego wywołuje akurat sepsę, a nie np. tą anginę? Czy jest ktoś, kto mógłby mi to logicznie wytłumaczyć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
8168309
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny

Pomogła: 45 razy
PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 16:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sepsa to reakcja organizmu na rozwijające się zakażenie. Aktualnie do rozpoznania sepsy nie jest niezbędne stwierdzenie obecności drobnoustrojów we krwi, aczkolwiek w większości przypadków dochodzi do rozsiewu drobnoustrojów ze źródła zakażenia właśnie drogą krwioobiegu. Najczęściej przyczyną sepsy są zapalenie płuc i infekcje układu moczowego, lecz u osób predysponowanych może ją wywołać każda inna infekcja. Z bakteriologicznego punktu widzenia przyczyną sepsy może być każdy drobnoustrój, stosunkowo rzadko są to pasożyty, wirusy i bakterie atypowe (np. prątek gruźlicy). Bakterią najczęściej kojarzoną z piorunującymi postaciami ciężkiej sepsy jest dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych)

Mnie dziwi to, że ludzie sprowadzają szczepionki zza granicy (np. z Austriii), a są dostępne w opolskim i to jeszcze tańsze. Również dziwi mnie to, że szczepionki są refundowane od 11 roku życia. :/
Na szczęście nikt w moim otoczeniu nie jest chory na sepsę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7894138
ewamarchewa Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 17:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dzięki Nikita, ale o tym wiedziałam. Czli nie można się zarazić sepsą, jestem już tego pewna. To po co taka panika?
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8168309
mała 13 Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 17:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

moja ciotka, ktora mieszka kilometr ode mnie byla chora, ale na sczescie wszystko dobrze...

Buziaki dla nieszczęśliwych... :* :*
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4265272
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 20:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nam dzisiaj babka coś tam gadała, że sie można zarazić drogą płciową nawet. I wogole jak sie cos mowi, czy nawet oddycha to się skrapla i tak tez można :/
I, że objawy są typowo grypowe.

Numer Gadu-Gadu
4408987
Słupek Płeć:Mężczyzna
Aktywista
The Man Without Fear
Aktywista

PostWysłany: Czw 29 Mar, 2007 21:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

kamus07 napisał/a:
Nam dzisiaj babka coś tam gadała, że sie można zarazić drogą płciową nawet.

Teoretycznie każdą drogą można, w praktyce jest to pewnie rzadkie.

Junior
Junior

PostWysłany: Pią 30 Mar, 2007 20:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zdaję sobie z tego sprawe Smile

Numer Gadu-Gadu
4408987
mała 13 Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Wto 22 Maj, 2007 17:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

soczek napisał/a:
zła kara to śmierć

o co ci biega ??

Buziaki dla nieszczęśliwych... :* :*
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4265272
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Wto 22 Maj, 2007 17:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nikita napisał/a:
Sepsa to reakcja organizmu na rozwijające się zakażenie. Aktualnie do rozpoznania sepsy nie jest niezbędne stwierdzenie obecności drobnoustrojów we krwi, aczkolwiek w większości przypadków dochodzi do rozsiewu drobnoustrojów ze źródła zakażenia właśnie drogą krwioobiegu. Najczęściej przyczyną sepsy są zapalenie płuc i infekcje układu moczowego, lecz u osób predysponowanych może ją wywołać każda inna infekcja. Z bakteriologicznego punktu widzenia przyczyną sepsy może być każdy drobnoustrój, stosunkowo rzadko są to pasożyty, wirusy i bakterie atypowe (np. prątek gruźlicy). Bakterią najczęściej kojarzoną z piorunującymi postaciami ciężkiej sepsy jest dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych)

Mnie dziwi to, że ludzie sprowadzają szczepionki zza granicy (np. z Austriii), a są dostępne w opolskim i to jeszcze tańsze. Również dziwi mnie to, że szczepionki są refundowane od 11 roku życia. :/
Na szczęście nikt w moim otoczeniu nie jest chory na sepsę.

Szczepionki nie ważne skąd, najtańsze to 120 zł, ale są różne rodzaje, przeciwko różnym bakteriom, pewnie dlatego sprowadzają - to lekarz w razie zagrożenia wybiera jakie jest ryzyko, chyba że sama chcesz się zaszczepić i wybierzesz tą najtańszą a lekarz pozwoli. Od 11 lat? refundacja jest u kilku miesięcznych, kilkuletnich dzieci? nie pamiętam dokładnie, w każdym razie jest teraz po prostu w kalendarzu obowiązkowych szczepień, ale tylko w określonym wieku, tak jak i inne szczepienia, które mamy za darmo.
Powrót do góry
Camilla Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Sro 23 Maj, 2007 14:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Batman U Mnie Niew ByłoBatman
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
8956423
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Sro 23 Maj, 2007 14:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

czego nie było?
Powrót do góry
anika12 Płeć:Kobieta

PostWysłany: Sro 31 Paź, 2007 19:22    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Słyszałam że w Nysie umarła dziewczyna....
Na szczęście ode mnie z rodziny i otoczenia nikt!

Odpowiedz do tematu