| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Prośba o pomoc przy tłumaczeniu
Autor Wiadomość
sebastian Płeć:Mężczyzna

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 14:00   Prośba o pomoc przy tłumaczeniu Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich forumowiczów i administratorów! Mam nadzieję, że umieszczam temat w dobrym dziale.
Jestem tłumaczem literatury (a także ojcem 2,5-letniej Walerki, więc nie czuję się outsiderem...) i mam dwa problemy tłumaczeniowe właśnie. Potrzebuję pomocy doświadczonych mam i tatów, którzy pamiętają dziecięce wyliczanki i rymowane zabawy. Stąd moje pojawienie się na Waszym forum.

Otóż, pierwsza rzecz: szukam rymowanej zabawy czy wyliczanki, w której występowałoby słowo "śmierć", "zginąć" lub "nie żyć". Wertowanie mojej pamięci i zasobów sieci nie pomogło. Nie mogę sobie niczego takiego przypomnieć. Może ktoś z Was zna, pamięta?

Druga sprawa: jakiś popularny wierszyk z biedronką, o biedronce. W języku fińskim, z którego tłumaczę, występuje w nim kamień i najlepiej by było, gdyby znalazł się i taki o biedronce, która leci na kamień lub coś w tym guście. Jeśli nie, to cokolwiek o biedronce.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam wszystkich Rodziców i ich Pociechy!
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mała 13 Płeć:Kobieta
Dyskutant
Dyskutant

Pomogła: 1 raz
PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 17:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

to jest forum dla dzieci a nie o dzieciach. Tutaj nie znajdziesz nic o malych dzieciach, bo one nie obsługują kompa. My tu piszemy własne problemy, a nie problemy naszych dzieci (fajnie brzmi, czternastolatka pisze o własnych dzieciach Razz).

Znajdź inne forum.

Buziaki dla nieszczęśliwych... :* :*
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4265272

PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 17:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

O! To rzeczywiście źle trafiłem. Dzięki za uświadomienie. Wszystkiego dobrego Tobie i pozostałym mniejszym i większym forumowiczom i forumowiczkom!
Powrót do góry
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 20:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chociaż myślę że jeśli ktoś ma znać wyliczanki o biedronkach to raczej dzieci właśnie - Raczej bliżej im w pamięci do tego niż 40-latkom.
Powrót do góry

PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 20:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

święte słowa, Shaunri, święte słowa... najlepszym przykładem tego sam jestem, pamięć mi już zawodzi, choć do czterdziestki jeszcze trochę Wink Nie zmienia to faktu, że trafiłem w Wasze forum jak dzik w drzewo. Ale - gdyby ktoś z Was przypomniał sobie jakieś wyliczanki, to będę bardzo wdzięczny za pomoc. A tymczasem żegnam się z Wami, przepraszam za najście, no i raz jeszcze - wszystkiego dobrego na każdy dzień Waszego życia!
Powrót do góry
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 22:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Z wzajemnością : )
Powrót do góry
Laki Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Trance Addict!
Aktywista

PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 22:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

sebastian napisał/a:
A tymczasem żegnam się z Wami, przepraszam za najście,

Jakie znowu najście : ) Nikt się tu nie oburza, tak naprawdę wiele tutaj osób, jak to wspomniał Shaunri może znac odpowiedzi na nurtujące Cię pytania : )
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4419134
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Pon 12 Lis, 2007 23:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Biedroneczko leć do nieba, daj mi kawałeczek chleba ;D

eh, szczerze mówiąc nie sądzę żeby tych wyliczanek było tak dużo, żeby można było przebierać w tematach... hmm albo to:

Wpadła bomba do piwnicy, napisała na tablicy, SOS, zdechły pies, tu go nie ma a tam jest
;p

Wiem że jest to słabiutkie, i raczej niewiele pomoże, ale nie sądzę żeby dzieci się specjalizowały w temacie śmierci...

Zawsze chciałam się uczyć fińskiego! Wink

PostWysłany: Wto 13 Lis, 2007 08:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Droga Akacjo!

Serdecznie Ci dziękuję za pomoc! Przypomniałaś mi doskonały wierszyk o biedronce, która leci do nieba po chleb - to się może przydać!
A co do wyliczanki ze zdechłym psem, to jest akurat odwrotnie niż myślisz - to jest całkiem dobre i jeśli nie znajdę nic innego, to wykorzystam pewnie Twoją podpowiedź! Bomba!

A jeśli chcesz się uczyć fińskiego, to powiem Ci, że jest to język bardzo trudny, ale takim też jest i nasz język polski. Więc jak dobrze poznasz mowę ojczystą, to z fińskim nie powinno być już takich kłopotów! Zyczę Ci powodzenia w Twoich planach i zrealizowania marzeń!

Serdecznie pozdrawiam,
Sebastian
Powrót do góry
KleO
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Wto 13 Lis, 2007 17:54   

Akacja12 napisał/a:
Wpadła bomba do piwnicy, napisała na tablicy, SOS, zdechły pies, tu go nie ma a tam jest ;p

Źle.
SOS, wściekły pies ;p
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu