Ostatnio zmieniony przez Kimex dnia Czw 16 Lip, 2009 00:11, w całości zmieniany 1 raz
Tajemnicza -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 05 Mar, 2008 21:13 Re: Problem z stawami
Kimex napisał/a:
Od jakiegoś czasu mam bóle stawów i dziś dostałem roentgen ( w wtorek do ortopedy)
Ale może któryś z was forumowicze zna się może na tym?
Taki był opis
W nasadzie bliższej piszczeli lewej od strony tylno - przysadkowej przejaśnienie ze sklerotyczną otoczką o wym. 15x6mm - zmiana łagodnia , włókniasty ubytek korowy?(tu ma być znak zapytania)
Poza tym obraz radiologiczny stawów kolanowych prawidłowy.
W rentgenach nie mam wprawy ale ... generalnie masz male zwapnienie spowodowane najpewniej tym wlasnie ubytkiem korowym ... ale to nic powaznego calkiem czesto sie zdarza po urazach czy podczas intenstwnego wzrostu z powodu jakis nieprawidlowosci.
to przejasnienie to wlasnie ubytek korowy
To nic strasznego i takie ubytki zazwyczaj z czasem wypelniaja sie tkanka kostna
A jeszcze ... blizsza nasada piszczeli to ta mhm glowka piszczeli w kolanie i to w tej glowce masz ta mala zmiane
Mozliwe ze lekarz przepisze Ci cos na wytworzenie mazi stawowej jesli masz dyskomfort przy prostowaniu i zginaniu nogi w kolanie, lub z powodu tych boli pozatym zelatyna to podstawa
Tyle że tam jest znak zapytania co może sugerować że to jest interpretacja " Pani na urzędzie"
mądra książka/Wujek google napisał/a:
Wstęp. Ropień Brodiego jest rzadką postacią podostrego lub przewlekłego zapalenia kości. Prawdopodobnie powstaje w wyniku nieodpowiedniego leczenia zapalenia kości lub wywoływany jest przez bakterie o zmniejszonej zjadliwości.
Materiał i metody. W latach 1999-2002 w Klinice Ortopedii i Traumatologii AM rozpoznano 5 ropni Brodiego. Pacjenci z podejrzeniem ropnia Brodiego mieli wykonane konwencjonalne zdjęcia rengenowskie, w jednym przypadku wykonano MR i CT.
Wyniki i wnioski. Typowy obraz radiologiczny uwidocznił jamę kostną otoczoną sklerotyczną otoczką. Zabieg operacyjny w 4 przypadkach potwierdził podejrzenie ropnia Brodiego, w jednym przypadku stwierdzono dysplazję włóknistą na podstawie materiału pobranego do badania histopatologicznego.
to mnie martwi....
Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 12:19
Znak zapytania stąd ze moze to byc cos innego niz wloknisty ubytek korowy :p
ALe nie przejmuj sie i nie szukaj na googlach poczekaj na wizyte.
Nieprawda nieprawda ... sa liczne zabiegi i srodki ktore moga sprawic ze nie bedziesz odczuwal bolu
A moim zdaniem i tak najwazniejsze jest podejscie do sprawy, jesli bedziesz rozmyslal i zalamywal sie to jasne jest ze cos Ci sie bedzie dziac
Ktory typ wlasciwie masz ?
Przeszczep ? około 10 tysięcy. a i tak ne masz gwarancji że wszystko będzie ok.
W bardzo dużym stopniu tak napisała mi przemiła pani lekarz u której czekałem 3 godziny w kolejce.
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 09:13
A co zadnych zabiegow Ci nie przepisala ?
Nie wiem troche to dla mnie podejrzane, juz sie spotkalam z lekarzami ktorzy dawno porzucili misje pomagania ludziom i przedewszystkim o pieniadze im chodzi i problem zawsze od siebie odrzucaja, chociaz to chyba z czasem kazdego dotyka ...
Pytalam o typ bo jest ich kilka i jest przekonanie ze typ I-II ma kazdy z nas gdy go boli kolano i idzie do lekarza, bo zazwyczaj lekarz robi rentgen, usg albo rezonans (w przypadku samej rzepki) i okazuje sie ze no jest nieco zniszczona
Jest sporo zwiazkow mogacych korzystnie dzialac na chrzastke stawową ktora jest zniszczona np: siarczan glukozaminy oraz siarczan chondroityny. Wyciągi z awokado i soi, diacereina i kwas hialuronowy ...
Nie wiem jak mogla Ci tak powiedziec, kase chce wyciagnac najwyrazniej i nic wiecej ...
Nie wiem troche to dla mnie podejrzane, juz sie spotkalam z lekarzami ktorzy dawno porzucili misje pomagania ludziom i przedewszystkim o pieniadze im chodzi i problem zawsze od siebie odrzucaja, chociaz to chyba z czasem kazdego dotyka ...
Pytalam o typ bo jest ich kilka i jest przekonanie ze typ I-II ma kazdy z nas gdy go boli kolano i idzie do lekarza, bo zazwyczaj lekarz robi rentgen, usg albo rezonans (w przypadku samej rzepki) i okazuje sie ze no jest nieco zniszczona
Jest sporo zwiazkow mogacych korzystnie dzialac na chrzastke stawową ktora jest zniszczona np: siarczan glukozaminy oraz siarczan chondroityny. Wyciągi z awokado i soi, diacereina i kwas hialuronowy ...
Nie wiem jak mogla Ci tak powiedziec, kase chce wyciagnac najwyrazniej i nic wiecej ...
Była bardzo miła
Mam 2 tygodnie Fizykoterapi na kolano
Biore jakieś leki .
W czerwcu mam wizyte...
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 17:54
A no to dobrze dobrze !
Bardzo dobrze ... zobaczysz ze przestanie bolec i w ogole o tym zapomnisz
A no to dobrze dobrze !
Bardzo dobrze ... zobaczysz ze przestanie bolec i w ogole o tym zapomnisz
ta wizja jakoś mnie nie napawa jak narazie to codziennie mnie to boli.
Krok i ból krok i ból ale człowiek uczy się go ignorować więc momentami nie wiem czy mnie boli czy poprostu ma boleć :E
Wysłany: Pią 14 Mar, 2008 12:12
Ludzie maja tendencje do przesadzania jesli chodzi o swoje dolegliwosci a niektorzy wyjatkowo (np ja ) wiec moze to takie subiektywne odczucie ze to boli bardzo, oczywiscie masz prawo i bardzo mozliwe ze to tak odczuwasz
Ale uwierz ze rechabilitacja bardzo bardzo bardzo moze Ci pomoc i niedlugo nie bedzie Cie bolec mysl pozytywnie bo warto