Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 08:48 mam tego dosyć nie mogę mówić
Witam. Mam 16 lat i od trzech lat przechodze chyba mutacje.
Wciąż od trzech lat mam chrypę która przeszkadza w mówieniu na głos i nieraz wogóle za tyka. Mówię jak jakaś dziewczynka cichutko i nie mogę głośniej. Czasem zdarzy mi się wymsknąć powiedzieć grubym głosem i nawet takim moge ale według mnie nie jes naturalny źle mi się mówi ... prosze o pomoc
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 07:25
A w czym Ci mamy pomóc? Przyspieszyć mutację? Nie da rady kolego : ) Po prostu musisz to przeboleć, każdy to przechodzi - chociaż jedno bardziej radykalnie, inni mniej, a inni jeszcze prawie wcale. Nic na to nie poradzisz, taki już nasz - męski - los : )
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 07:32
Do lekarza? Po co : )? To po prostu mutacja : )
Nic złego się nie dzieje, spokojnie, musisz to przeczekać. Poprawi się z czasem : )
Ewentualnie, jeśli naprawdę chcesz potwierdzenia fachowca - to idź do rodzinnego, powie Ci dokładnie to samo. Masz 16 lat, pójść do lekarza to chyba nie jest dla Ciebie problem : )?
wszyscy z mojej szkoły już to przeszli max w 1 rok. a ja czwarty rok bez zmian ... logopeda kazał mi iśc do foniatry. Albo mam wdychać jakiś gaz na nawilżanie błony, albo śpiewać na jakiś ćwiczeniach emisji głosu albo problem hormonalny i musiałbym brac na to leki ale musze isc do foniatry aby to zbadali. To badanie podobno jest nie przyjemne bardzo ... bleeee