Wysłany: Pią 21 Lis, 2003 17:54 Istnieją takie zależności?
Chodzi mi o to, czy na przykład obfitość miesiączki moze zależeć od tuszy? Że osoby grubsze mają obfitsze krwawienia od tych szczuplejszych? Albo czy bóle menstruacyjne zależą od wyćwiczonych mięśni brzucha? Osoby mające bardziej wyćwiczone i rozwiniete mięśnie brzucha nie mają takich dolegliwości, albo są one mniej dokuczliwe?
Ja wiem ze każdy jest inny i każdy inaczej znosi te dni, ale czy te cechy mogą mieć jakieś znaczenie?
Gość
Wysłany: Pią 21 Lis, 2003 19:41
nie ma roznicy czy ktos jest grupszy czy chudszy czy wysportowany czy nie mjesiączka jest taka sama bule mensruacyjne tez
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Sob 22 Lis, 2003 09:53
Myślę, że na miesiączkę nie ma wpływu masa ciała. Jednak zauważyłam, że osoby o większej masia ciała (ale ładnie to nazwałam, nie? ) zaczynają nieco szybciej miesiączkować niż osoby chudsze. Nie mam tu na myśli dni miesiąca, tylko pierwszą miesiączkę.
Na bóle raczej to nie wpływa, ponieważ, tak jak sama napisałaś, każda kobieta znosi inaczej "te dni"... Jedną boli brzuch, drugą kręgosłup, a trzecią mięśnie .
Dlatego osoby o większej masie ciała ( jak to powiedziałaś )dostają wcześniej pierwszą miesiączkę ponieważ żeby dostać okresu trzeba mieć odpowiednią wage (bodajrze chyba ok 40 kg) dlatego osoby które się drastycznie odchudzają i tracą wiele kilogramów przestają miesiączkować, ponieważ jest potrzebna odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej i czegos tam jeszcze (juz nie pamietam, ale czytałam kiedys o tym, mówiła o tym ginekolog-położna) i tak jest rzeczywiście, moja kolezanka która schudła w krótkim czasie 5 kg (w nieodpowiedni sposób i przede wszystkim w nieodpowiednim wieku!) przestała też miesiączkować.
Ostatnio zmieniony przez Tresh dnia Nie 23 Lis, 2003 19:19, w całości zmieniany 1 raz