Czesc, jestem chlopakiem, mam 12 lat. Ostatnio zauwazylem ze bola mnie piersi dy do nich dotknę, jak sie o nie opieram to tez bola, czemu? Nie przypominam sobie zebys gdzies sie uderzyl, mozliwe ze dostalem w nie lokciem od kolegi (nie chcacy ale tak ze obyma lokciami dosc mocno), ale to juz bylodosc dawno (z miesiac temu), a boli nadal, czy to jakis zly znak?
Jeśli bolą Cię przy ucisku a jednocześnie nie obserwujesz żadnych niepokojących zmian np. wyraźnej zmiany barwy czy kształtu, to zapewne jeden z ubocznych efektów dojrzewania. U chłopaków piersi też się rozwijają, choć znacznie mniej niż u dziewcząt (i to im lepiej współczuj - miewają znacznie większe bóle piersi). U młodzieży występuje też ginekomastia - przerost sutków u mężczyzny. Na szczęście ma to charakter przejściowy i nie musimy się obawiać.
Głowa do góry - nieprzyjemny ból przejdzie.
Acha! I na sutki trzeba zawsze uważać, aby nie narażać ich na udary mechaniczne. Dotyczy to w szczególności dziewczyn, ale chłopcy też powinni uważać.