Wysłany: Nie 08 Gru, 2002 16:09 czy ja zaczynam dojrzewac
Mam 11 lat.
Od wakacji czuje bule piersi i brzucha, ale nie takie jak przy niestrawnosci
itp. to jakby "kosmiczne bule , bo ani nie szczypi, ani nie pazy tylko uciska w przypatku brzucha , w przypatku piersi nie potrafie opisac bulu gdyz z niczym go nie wiaze. Ponad to ostatnio nie mam na nic ochoty, czesto się nudze, mam wrazenie ze wszyscy sa po przeciwnej stronie. Ostatnio nie wycodze z domu. od dawna podobaja mi sie modne ciuchy, fryzury oraz nie typowe do tych czas dla mnie zeczy; makijaz i chlopcy . W tym roku zaczelismy ( ja i dziewczyny z mojej klasy) lekcje pt. wiedza o spoleczenstwie i pani mowila ze mamy sie przygotowac psychicznie, fizycznie i zakupi w mire wyczucia bulu potrzebne zeczy.
co to znaczy przygotowac sie fizycznie i psychicznie
czy powinnam zakupic juz potrzebe zeczy do higieny intymnej
11-stolatka Gość
Wysłany: Pon 09 Gru, 2002 13:54
nie wspominam juz o sluzie
Trzynastolatka Gość
Wysłany: Pon 09 Gru, 2002 14:25
Witaj! Moim zdaniem napewno zaCZELAS juz dojrzewac, to vardzo wazyny okres w tqwoim zyciu bowiem z dziewczynki stajesz sie kobieta. To normalne ze podobaja ci sie chlopacy ... Bedzie tak coraz bardziej z biegiem czasu, msusiz byc cierpliwa, i nieprzejmowac sie duzo. Staniesz sie bardzioej newrowa bedziesz sie pocic , ale to normalny oikres w zyciu kazdej dojrzewajacej dziewczynki!!
Hej!
Trzynastolatka już Ci sporo napisała.
Kup sobie cieńką podpaskę i noś ze sobą do szkoły - w ten sposób napewno możesz się przygotować do niezbyt miłej niespodzianki.
A z przygotowaniem psychicznym to pewnie Waszej Pani chodziło o to, abyście się w odpowiednim czasie spodziewali okresu - żeby nie był zaskoczeniem lub wręcz napawał Was przerażeniem.